Cafetariamodel

Als je je werknemers graag flexibele arbeidsvoorwaarden aanbiedt, is het cafetariamodel een van je opties. Wat houdt deze regeling precies in en hoe vul je ’m in? En ook niet onbelangrijk: welke voor- en nadelen mag je niet over het hoofd zien? Allemaal belangrijke vragen waar wij het antwoord op hebben. We sluiten daarna af met een paar tips waarmee je dit keuzemodel met arbeidsvoorwaarden makkelijk zelf invoert. Let’s go.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is het cafetariamodel?

Het cafetariamodel is een systeem van flexibele arbeidsvoorwaarden waarbij werknemers voor een deel hun eigen arbeidsvoorwaardenpakket samenstellen. Het werkt simpel gezegd als een menukaart met allerlei extra’s waaruit medewerkers kunnen kiezen. Zo koopt de een wat extra vakantiedagen en kiest de ander voor kinderopvang op kosten van de baas. Dit beloningsmodel zorgt er dus voor dat werknemers profiteren van extra’s die passen bij hun persoonlijke behoeften en voorkeuren.

Kenmerkend aan het cafetariamodel is dat deze regeling fiscaal voordelig is voor zowel werknemers als werkgevers. Als werkgever bied je deze arbeidsvoorwaarden namelijk aan in ruil voor een deel van het brutoloon. Je trekt een deel van het brutosalaris af voordat er belastingen worden berekend, waardoor werknemers profiteren van een flink belastingvoordeel. Hierin verschilt dit model bijvoorbeeld van het Individueel Keuzebudget (IKB), waarbij werknemers een budget krijgen om hun arbeidsvoorwaardenpakket mee samen te stellen.

Let op dat de cafetariaregeling binnen de werkkostenregeling valt. Zorg ervoor dat de extra’s die je geeft binnen de vrije ruimte vallen, want anders word je als werkgever achteraf verrast met een eindheffing van maar liefst 80%. Dat wordt een duur menuutje.

Cafetariamodel voorbeeld

Met het cafetariamodel kunnen werknemers dus een deel van hun brutoloon op een fiscaal aantrekkelijke manier inwisselen voor secundaire arbeidsvoorwaarden naar keuze. Als werkgever bepaal je zelf welke extra’s er op het menu staan. Inspiratie nodig? Check onze voorbeelden voor jouw cafetariamodel.

Voor- en nadelen cafetariamodel

Klinkt best goed toch, dat cafetariamodel? Er kleven inderdaad een hoop voordelen aan, maar vergeet ook de haken en ogen niet. We zetten de belangrijkste voor- en nadelen voor je op een rij, zodat je makkelijk ontdekt of dit model bij je organisatie past.

Cafetariamodel voordelen

  • Het grootste voordeel zijn de belastingvoordelen die deze regeling jou en je medewerkers oplevert. Omdat je je werkgevers extra’s kunt bieden vóór het berekenen van belastingen, verlaag je de totale belastingdruk flink. Zo gaan je bedrijfskosten omlaag en kun je werknemers een aantrekkelijker beloningspakket bieden zonder dat dat je iets extra’s kost.
  • Met het cafetariamodel bied je arbeidsvoorwaarden op maat. Zo voldoe je makkelijker en beter aan de individuele behoeften van je personeel. En dat brengt ook weer voordelen met zich mee, zoals een groter gevoel van autonomie, een hogere werknemerstevredenheid en uiteindelijk misschien zelfs een kleiner personeelsverloop.
  • Dit beloningssysteem maakt je een aantrekkelijkere werkgever. Het draagt bij aan je employer brand en maakt het makkelijker om talent aan te trekken en te behouden.

Cafetariamodel nadelen

  • Het cafetariamodel is administratief gezien best complex. Elk personeelslid heeft een ander pakket aan arbeidsvoorwaarden en daarbij is de ene extra meer waard dan de andere. Ook kan dit model best een klus zijn voor je HR-medewerkers. En dat kost uiteindelijk ook weer geld. Sommige werkgevers kiezen er daarom voor om slechts een paar keuzeopties aan te bieden. Maar da’s dan weer minder aantrekkelijk voor werknemers.
  • Pas op voor ongelijkheid onder je werknemers. Keuzevrijheid is leuk, maar kan ook leiden tot grote verschillen in secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit is vooral het geval wanneer medewerkers kiezen voor langetermijnvoordelen, zoals pensioen, en daardoor op korte termijn minder profiteren van de andere extra’s die je biedt.

Aan de slag met het cafetariamodel

Wil je het cafetariamodel invoeren? Zorg ervoor dat je planning en communicatie on point zijn. Bij de implementatie van dit systeem kun je de volgende dingen doen.

  • Check waar je werknemers behoeften aan hebben. Welke voordelen vinden zij het meest waardevol?
  • Denk goed na welke opties je opneemt in het cafetariamodel. Het is leuk voor je werknemers als de keuze reuze is, maar dat zorgt ook voor meer administratieve rompslomp. En welke opties bieden jou en je medewerkers het meeste (belasting)voordeel? Zoek uit welk pakket het beste werkt voor jouw organisatie.
  • Win juridisch advies in. Een professionele blik op de zaak kan geen kwaad als je er zeker van wilt zijn dat je aan alle wettelijke eisen en belastingregels voldoet.
  • Heb je het keuzemodel met arbeidsvoorwaarden ingevoerd? Leg je werknemers goed uit wat het model inhoudt en hoe ze er zoveel mogelijk voordeel uithalen.
  • Maak het je organisatie zo makkelijk mogelijk door met een gebruiksvriendelijk beheersysteem te werken. Er is tegenwoordig veel HR-software beschikbaar waarmee je makkelijk en efficiënt je voordeelpakket beheerst.
  • Controleer na de introductie regelmatig of je werknemers tevreden zijn met het aanbod. Dat kan makkelijk met een medewerkerstevredenheidsonderzoek.

Young Magazine

Key takeaways

  • Met het cafetariamodel kunnen werknemers een deel van hun brutoloon op een belastingvriendelijke manier inwisselen voor secundaire arbeidsvoorwaarden naar keuze.
  • Als werkgever bepaal je zelf welke opties je aanbiedt binnen dit model. Dat kan van alles zijn, van extra vakantiedagen tot een auto van de zaak.
  • Het cafetariamodel biedt belastingvoordelen en arbeidsvoorwaarden op maat. Maar het heeft ook nadelen, zoals administratieve rompslomp.
  • Doe onderzoek, win juridisch advies in en communiceer duidelijk als je dit model invoert.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat betekent het cafetariamodel?

  • Het cafetariamodel is een keuzemodel met flexibele arbeidsvoorwaarden. Hiermee kunnen werknemers een deel van hun brutoloon op een fiscaal aantrekkelijke inwisselen voor extra’s naar keuze.

  • Hoe werkt de cafetariaregeling?

  • Bij het cafetariamodel bied je arbeidsvoorwaarden naar keuze aan in ruil voor een deel van het brutoloon. Je trekt een deel van het brutosalaris af voordat er belastingen worden berekend, wat belastingvoordeel oplevert.

  • Waarom zou je de cafetariaregeling invoeren?

  • Deze regeling levert zowel werknemers als werkgevers belastingvoordeel op. Daarnaast word je met deze regeling een aantrekkelijke werkgever, want je geeft werknemers keuzevrijheid en arbeidsvoorwaarden op maat.

  • Valt het cafetariamodel binnen de WKR?

  • Ja, het cafetariamodel is een manier om binnen de werkkostenregeling (WKR) bepaalde arbeidsvoorwaarden flexibel in te richten. Zorg ervoor dat je binnen de vrije ruimte blijft om de eindheffing van 80% te voorkomen.

Alles over arbeidsvoorwaarden