Feedbackcultuur

Er bestaan zoveel verschillende feedback methoden om uit te proberen. Maar als je het ons vraagt, is een open feedbackcultuur de meest ideale situatie. Makkelijker gezegd dan gedaan, of niet? Gelukkig verwacht niemand dat je zo 1, 2, 3 een open feedbackcultuur uit de kast trekt. Het is een langetermijnproces waar je constant, bewust en onbewust, mee aan de slag bent. Denk je nu: help! Dat gaat me nooit lukken? No stress, lees verder voor ons behapbare stappenplan om een feedbackcultuur te stimuleren. Wedden dat het meevalt?

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is een feedbackcultuur?

Met een feedbackcultuur bedoelen we een werkomgeving waarin medewerkers elkaar constant vragen om feedback. Dat lees je goed ja: vragen. In een open feedbackcultuur gaat het er namelijk om dat je collega’s comfortabel genoeg zijn om feedback te ontvangen. Feedback geven kun je namelijk eindeloos trainen, maar als medewerkers er zelf om vragen, merk je pas dat het goed zit met de werksfeer.

Veel bedrijven vinden feedback belangrijk, maar dan gebeurt het tóch maar een paar keer per jaar. Bijvoorbeeld in een beoordelingsgesprek of functioneringsgesprek. In een feedbackcultuur is er sprake van continue feedback. Dit betekent dat managers en medewerkers elkaar feedback geven op het moment dat het ertoe doet. Bijvoorbeeld meteen nadat iemand een presentatie heeft gegeven of een klant heeft geholpen. Dit geldt ook voor feedback over gedrag. Dus vertoont een medewerker ongewenst gedrag? Dan spreken managers of collega’s diegene hier direct op aan en wachten niet tot de situatie uit de hand loopt.

Voordelen van een feedbackcultuur

Een comfortabele werksfeer is niet het enige voordeel van een feedbackcultuur. Denk hier ook aan:

  • Hiërarchische organisaties zijn nogal eh, last century. Steeds meer bedrijven werken met zelfsturende teams, en dan is het belangrijk dat medewerkers comfortabel zijn met feedback geven, vragen en krijgen. Een open feedbackcultuur is dan een must.
  • Continue feedback bevordert de medewerkersbetrokkenheid. Werknemers voelen zich in een open feedbackcultuur vrijer om hun mening te geven. Ze weten dat hun input welkom is en dat managers en collega’s ernaar luisteren.
  • Peerfeedback tussen collega’s zorgt voor een betere samenwerking, positieve onderlinge arbeidsrelaties en een goede teamdynamiek. Dat komt omdat teamleden elkaar helpen groeien.
  • Continue feedback helpt ook met de productiviteit van je werknemers. Ze zijn namelijk constant bezig met hun ontwikkeling, en dat brengt ook hun resultaten omhoog.
  • In een positieve feedbackcultuur is het personeelsverloop lager, want je helpt je medewerkers constant om te ontwikkelen en te verbeteren. Veel werknemers vertrekken namelijk bij een bedrijf omdat ze niet voldoende feedback en ontwikkelpunten halen uit beoordelingsgesprekken.

Een feedbackcultuur creëren in 5 stappen

Een feedbackcultuur creëren doe je niet van de een op de andere dag. En eigenlijk is ‘een feedbackcultuur’ ook niet het einddoel; je blijft zo’n werksfeer constant optimaliseren. Daarmee is het hele proces van een feedbackcultuur stimuleren dus enorm waardevol. Maar je moet ergens beginnen. Hoe je dat doet? Check it out.

1. Houd feedback laagdrempelig en simpel

Schiet je al in de stress bij het woord ‘feedback’? Jouw medewerkers misschien ook, maar da’s nergens voor nodig. Vraag om te beginnen constant om feedback en herinner je werknemers eraan om dit ook te doen. Bijvoorbeeld na een meeting, klantgesprek, presentatie of training. Vergeet ook niet om reacties te stimuleren. ‘Ik heb geen feedback’ is dus geen geldig antwoord. Geef aan dat er altijd verbeterpunten zijn in iedere situatie, en dat dit helemaal niet erg is. Hoe vaker en laagdrempeliger de feedback, hoe makkelijker het wordt.

2. Train je medewerkers

Tja, je kunt wel steeds zeggen dat je medewerkers feedback moeten geven. Maar als ze niet weten hoe, komt er weinig uit. Zorg daarom eerst dat je werknemers weten hoe ze constructieve feedback geven. Haak de afdeling HR aan of kijk eens naar externe trainingbureaus. Kies een feedbacktraining waar jij als werkgever achter staat. Maar in een feedbackcultuur blijft het niet bij één training. Stimuleer managers om ook daarna hun teamleden te blijven ondersteunen. Vooral als medewerkers het lastig vinden om met feedback om te gaan.

3. Leg de verantwoordelijkheid bij medewerkers en managers

Maak heel duidelijk dat zowel medewerkers als managers verantwoordelijk zijn voor het geven en vragen van feedback. Werknemers denken namelijk al snel dat het de taak van een leidinggevende is. En managers denken misschien dat ze pas feedback hoeven te geven bij een functioneringsgesprek. Da’s niet de bedoeling in een open feedbackcultuur.

4. Creëer een veilige werkomgeving

Zonder veilige werkomgeving geen feedbackcultuur. Anders voelen medewerkers zich te oncomfortabel en onveilig om hun eerlijke mening te geven. Gaat er bij jouw organisatie nog iets fout op het gebied van sociale en psychologische veiligheid? Werk daar dan eerst aan. Tip: neem je PSA-beleid en bedrijfscultuur onder de loep en kijk waar je veranderingen kunt aanbrengen.

5. Neem feedback op in de onboarding

Een makkelijke en effectieve manier om aan een open feedbackcultuur te sleutelen is door het bij de onboarding meteen goed te doen. Train je nieuwe medewerkers vanaf de eerste dag in het ontvangen, zelf vragen en geven van feedback. Lukt dit niet? Dan weet je al snel dat er geen match is tussen de nieuwe medewerker en de feedbackcultuur in jouw bedrijf. Da’s een geldige reden om in de proeftijd al afscheid te nemen.

Young Magazine

Key takeaways

  • In een feedbackcultuur vragen medewerkers actief om feedback. Werknemers en managers geven dan ook continue feedback aan elkaar.
  • Een open feedbackcultuur is een must voor zelfsturende teams.
  • Het levert nog meer voordelen op, waaronder meer betrokkenheid, meer productiviteit en een lager personeelsverloop.
  • Een feedbackcultuur creëren doe je door feedback simpel en laagdrempelig te houden.
  • De verantwoordelijkheid ligt hierin bij zowel medewerkers als leidinggevenden.
  • Train medewerkers goed in het geven van feedback, zodat zij weten hoe ze dit moeten aanpakken.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

  • Wat is een feedbackcultuur?

  • Een feedbackcultuur is een werksfeer waarin medewerkers zelf om feedback vragen en dit ook constant geven aan elkaar. Ook leidinggevenden vragen en geven continue feedback.

  • Waarom feedbackcultuur?

  • Een open feedbackcultuur zorgt onder andere voor een prettige werksfeer, betere teamdynamiek, lager personeelsverloop, hogere medewerkersbetrokkenheid en hogere productiviteit.

  • Hoe stimuleer je feedback geven?

  • Door zelf het goede voorbeeld te geven. Vraag dus constant zelf om feedback en spoor medewerkers aan om dit ook te doen. Laat blijken dat verbeterpunten normaal en niet erg zijn.

Alles over feedback