YOUNG - ZO MAAK JE IJZERSTERKE PROMPTS

ZO MAAK JE IJZERSTERKE PROMPTS

Wil je iets genereren met een AI-tool als ChatGPT, dan heb je goede prompts nodig. Dit zijn de instructies die je geeft om tot de gewenste resultaat te komen. Je kunt vragen stellen, bevelen uitdelen, met steekwoorden smijten of een rollenspel starten. Wat je ook doet, een reactie krijg je vrijwel altijd. Maar of het een reactie is waar je iets mee kunt, hangt voor een groot deel af van de manier waarop je jouw prompts formuleert. Daar zijn heel wat tips & tricks voor, en we delen graag een paar belangrijke met je.

10 recruitment prompts

Prompts bedenken is een vak apart

Een driving force achter de doorbraak van generative AI bij het grote publiek? De natuurlijke manier waarop je met een tool als ChatGPT praat. Je krijgt het gevoel alsof er een mens tegenover je zit. Een mens met het antwoord op al je vragen. Of nou ja, in ieder geval ‘een’ antwoord. Want als je denkt dat je met een prompt van één zin een geweldig blogartikel hebt, of precies die profielfoto waarvoor je eigenlijk een fotograaf wilde inschakelen, dan kom je bedrogen uit. Natuurlijk, een lucky shot kan altijd. Maar goede AI-content genereren kost tijd en prompts maken is een vak apart. Letterlijk. Dus het is verstandig om serieus werk te maken van je prompting skills.

Voordat je begint met prompt engineering

Wanneer mensen met elkaar praten en elkaar vragen stellen, leggen hun breinen automatisch oneindig veel verbanden. Omdat ze een gedeelde geschiedenis hebben, inspelen op iets wat ze zien, bepaalde gevoelens hebben, non-verbaal communiceren en nog veel meer dingen die voor nuance en context zorgen. Daardoor zijn zelfs de meest eenvoudige interacties een complexe optelsom van factoren. Aangezien de huidige generative AI’s al die input (nog) niet hebben, moet je ze zo goed mogelijk uitleggen wat je wel en niet wilt. Zo is de kans op een goed resultaat het grootst én voorkom je met een beetje geluk de paperclip-apocalyps.

Prompting, de basics

Prompting, de basics

Een goede prompt is zo specifiek mogelijk, bevat voldoende context en is opgebouwd uit korte, duidelijke zinnen. Maak op basis van onderstaande richtlijnen zelf eens een prompt. Je kunt de volgorde aanpassen, elk onderdeel gebruiken, er een aantal weglaten of juist dingen toevoegen. Het liefst in één lang verhaal dan allemaal losse opdrachten.

En voor de duidelijkheid: de dikgedrukte, genummerde koppen zijn geen onderdeel van de prompts.

1. Laat de AI een rol aannemen. Gedraag je als een <functietitel> voor een <XX>-bedrijf in de <YY>-branche.

2. Zeg wat je wilt genereren. Schrijf een blog van 400-500 woorden over onderwerp <A>.

3. Wees specifieker Licht in een paar zinnen toe wat de term <B> inhoudt. Dus bijvoorbeeld: Leg uit wat de invloed is van <C> op <D>. Of: Vertel over de belangrijkste uitdagingen binnen de <XX>-markt. Geef maximaal vijf tips om deze uitdagingen te overwinnen. En, voeg een bronvermelding toe.

4. Bied doelgroep-context. Het stuk wordt geplaatst op een B2B-website over <onderwerp>. Richt het artikel op mensen met de functietitel <X> en <Y>. De doelgroep valt over het algemeen binnen de leeftijdscategorie <XX-XX>.

5. Bepaal de toon en stijl. Schrijf in een zakelijke tone of voice, zoals op <url website>. Maak tussenkopjes bij alinea’s. Gebruik geen jargon of onnodig Engels.

6. Definieer je doel. Het doel van de tekst is om mensen te informeren over het belang van <XX>. Daarnaast eindigen we met een call to action, waarbij we de lezer vragen om zich aan te melden voor <XX> via de link <url>.

Verdiep, verbreed, verander, verbeter

Verdiep, verbreed, verander, verbeter

Zoals we al zeiden, komt het maar zelden voor dat je in één keer het perfecte resultaat genereert. Maar dat maakt niet uit, want je kunt eenvoudig bijsturen en finetunen. De AI-tools bouwen dan voort op de prompts die je eerder hebt gegeven. Je kunt op elke denkbare manier aanpassingen doen, en dit proces eindeloos herhalen.

Enkele voorbeelden:

  • Zorg ervoor dat het artikel een goede SEO-score heeft.
  • Geef twee alternatieven voor de intro, in een lossere schrijfstijl.
  • Vervang de term <X> door een synoniem.
  • Herschrijf het artikel vanuit een ik-perspectief.
  • Geef vijf creatieve suggesties voor een titel.
Vanaf nu kun je ALLES zelf

Vanaf nu kun je ALLES zelf

Het is even een klusje, zo’n prompt maken, maar het is dan ook echt een wondermiddel. Geloof je het niet? Wij hebben bovenstaande tips gebruikt en daar is dit complete artikel uitgerold. Nee hoor, geintje, dat was gewoon good old mensenwerk. Ondersteund door Google en ChatGPT, dat wel. Maar zie generative AI niet meteen als een oplossing voor alles. Voorlopig is het vooral een handige tool, die je kan helpen met brainstormen, waarmee je opzetjes voor allerlei content creëert of die het mogelijk maakt om je skillset te verbreden.

There’s a prompt for that

Het internet staat vol met info over prompts en generative AI-tools voor vrijwel alle digitale taken in elke denkbare sector. Van e-mailmarketing tot vacatures, van webwinkelcopy tot fotografie, en van coderen tot Excel-leren. Dus Google erop los, of vraag het je favoriete generative AI.