Bruto en netto salaris

Als je ‘salaris’ hoort, stijgen de hartjes waarschijnlijk boven je hoofd uit als een Snapchat-filter. Maar bij bruto of netto salaris of bruto versus netto uurloon, zou het kunnen dat die hartjes in vraagtekens veranderen. Herkenbaar? Lees dan verder, want hieronder vertellen we precies wat ‘bruto’ is, wat het verschil is tussen je bruto en netto salaris, en hoe je jouw bruto naar netto (uur)loon berekent.

Bruto netto berekenen

Let op: iPhone of MacBook? Gebruik deze calculatietool.
Wat is je bruto / netto salaris?

We beginnen met wat ‘bruto’ is. Je brutoloon is het loon dat in je contract, in de wet of in je cao is afgesproken. Maar let op: je brutoloon verschijnt niet op je bankrekening. #Jammer. Je krijgt namelijk je nettoloon uitbetaald - het loon dat overblijft nadat de loonheffingen van je brutoloon zijn afgetrokken. Hoe meer je verdient, hoe meer je afdraagt.

Van bruto naar netto uurloon

Om je netto uurloon te berekenen, heb je het volgende nodig:

  • Je bruto uurloon. Dat vind je op je contract en je loonstrook.

  • Het gemiddelde aantal uren dat je werkt per week.

  • Je loonheffingsformulier: heb je ‘ja’ of ‘nee’ aangevinkt?

Van bruto naar netto maandsalaris

Staat er een brutomaandsalaris in je contract? Om je netto maandsalaris te weten te komen, heb je dezelfde gegevens nodig als bij het omrekenen van je bruto naar je netto uurloon. Maar in plaats van je bruto uurloon, vul je jouw brutomaandloon in. En werk je parttime? Vul dan het parttime percentage in.

Wélk percentage?

Sorry. Deel het aantal uren dat jij werkt door het aantal uren van een fulltime werkweek (meestal 40). Als jij bijvoorbeeld 32 uur werkt, gaat dat zo: 32 / 40 = 0,8 (80 procent).

Alles over salaris