WERKEN IN BULGARIJE

Jouw carrière in Bulgarije

Bulgarije. Met haar goedkope dagelijkse kosten, prachtige culturele steden en gastvrije bevolking is het land een steeds populairdere vakantiebestemming. Maar heb je er ook weleens over nagedacht om tijdelijk te gaan werken in Bulgarije? Als je graag wilt werken in het buitenland is Bulgarije namelijk zeker een land om te overwegen. Niet alleen omdat wij er regelmatig openstaande vacatures hebben, maar ook omdat het weer eens wat anders is dan vakantiewerk doen in Spanje of Portugal. Benieuwd wat Bulgarije te bieden heeft en of dat iets voor jou is? En wil je ook weten wat je allemaal moet regelen als je wilt werken in Bulgarije? Dat lees je allemaal op deze pagina.

Sta je te popelen om te beginnen met werken in Bulgarije en ben je benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Check dan onze vacatures in Bulgarije en solliciteer direct op jouw favoriet.

Waarom werken in Bulgarije?

We noemden het al even, maar als je wilt werken in het buitenland is Bulgarije zeker het overwegen waard. Misschien is dit niet het eerste land waar je aan zou denken, maar het heeft veel te bieden. Waarom zou je nou voor Bulgarije gaan, behalve dan vanwege de balans tussen moderne en authentieke steden en de mogelijkheid om er zowel aan het strand te liggen als te skieën? Hieronder noemen we een aantal voor- en nadelen van werken in Bulgarije, zodat je makkelijk kunt oordelen of het iets voor jou is.

Voordelen van werken in Bulgarije

  • Je zult het misschien niet zo snel verwachten, maar er zijn veel internationale bedrijven gevestigd in Bulgarije. De ideale plek dus om alvast wat internationale connecties te leggen voor jouw carrière.
  • Omdat er zoveel internationale bedrijven in het land zijn, betekent dit ook dat er veel vraag is naar internationale werknemers … jij dus! Moeite om een baan te vinden zul je dus niet snel hebben.
  • Sinds 2007 is Bulgarije lid van de Europese Unie, wat betekent dat je geen werkvergunning nodig hebt om te mogen werken in Bulgarije. Dat scheelt een hoop geregel.
  • Bulgaren zijn informeel tegenover hun directe collega’s op de werkvloer en houden ervan om samen te eten of een drankje te doen. Gezellig!
  • Fouten maken wordt in Bulgarije gezien als een leermoment. Wel zo fijn om die ruimte te hebben.

Nadelen van werken in Bulgarije

  • Het minimumloon in Bulgarije is het laagste van alle Europese landen. Gelukkig zal jij als buitenlandse werknemer wel meer verdienen dan het minimum wanneer je gaat werken in Bulgarije. Bovendien staat hiertegenover dat de dagelijkse kosten in Bulgarije ook ontzettend laag zijn.
  • Hiërarchie is erg belangrijk op de werkvloer van Bulgarije, dus dat is waarschijnlijk wel even een stuk anders dan je gewend bent in Nederland. Gelukkig is het alleen maar leerzaam om een andere culturele ervaring op te doen.
  • Hoewel je met een EU-paspoort zonder werkvergunning of visum mag werken in Bulgarije, wordt het wat ingewikkelder als je er langer dan drie maanden wilt blijven. Dus ben je van plan om voor een half jaar of jaar in het buitenland te werken? Dan moet je hier wel rekening mee houden.

Bulgarije

Informatie over werken in Bulgarije

Wil jij je vast voorbereiden op je tijd in Bulgarije? Of wil je eerst wat meer weten over werken in Bulgarije voordat je een beslissing maakt? Lees dan snel verder, want hier vertellen we je alles over de werkcultuur in Bulgarije, inclusief info over eten en drinken op het werk en de feestdagen waarop je vrij bent.

Eten en drinken op werk

De meeste Bulgaren zijn warm, vriendelijk en informeel en houden wel van een hapje eten met hun collega’s tussen de middag. Je zult daarom tijdens het werken in Bulgarije meestal buiten de deur lunchen met jouw directe collega’s. Dat kan ook makkelijk in het land, want het is hartstikke goedkoop om te lunchen in een café of restaurant. Meestal is de lunch niet ontzettend groot en bestaat die uit een salade of een soep. De belangrijkste maaltijd is namelijk het avondeten, dat thuis na werk wordt gegeten.

Werkcultuur

Benieuwd hoe de culturele gebruiken rondom werk in Bulgarije in elkaar steken? Er zijn aardig wat verschillen met de Nederlandse gang van zaken. Zo is hiërarchie op de werkvloer een stuk belangrijker in Bulgarije dan wij gewend zijn. Hoe kun je daar het beste mee omgaan? Lees hier alles over de Bulgaarse werkcultuur om culturele blunders te voorkomen.

Werktijden

De meeste Bulgaren werken 5 dagen in de week en 8 uur per dag, waarbij ze rond 8 of 9 uur in de ochtend beginnen en tussen de middag recht hebben op een lunchpauze van minimaal 30 minuten. Een fulltime werkweek bestaat uit 40 uur, net als in Nederland. Meer over de Bulgaarse werktijden lees je op de website van de Europese Commissie.

Hiërachie

In Bulgarije is de hiërarchische afstand tussen reguliere werknemers en leidinggevenden erg groot. Dit betekent dat werknemers eigenlijk nooit meebeslissen, waardoor de meeste afwachtend zijn en niet zo snel initiatief nemen. Managers worden met veel respect behandeld. Houd er dus rekening mee dat je niet over grenzen heen stapt wanneer je gaat werken in Bulgarije en je leidinggevende altijd respectvol aanspreekt.

Meetings en deadlines

Time management in Bulgarije is flexibel, dus er wordt vaak losjes omgegaan met deadlines. Dat betekent dat ze goed zijn in improviseren en de voorkeur geven aan werken met kortetermijndoelen. Daardoor zijn veel Bulgaarse bedrijven niet bang om fouten te maken en risico’s te nemen, zolang ervan geleerd kan worden. Wat betreft meetings is het wel belangrijk om tijdens het werken in Bulgarije altijd op de afgesproken tijd te komen om een goede indruk achter te laten, ook al wordt er wel vaak pas later begonnen. Meestal beginnen meetings met informele gesprekken en het gebeurt regelmatig dat er tijdens de meetings wordt afgedwaald.

Communicatie

Ontmoet je jouw collega’s of manager voor het eerst op je werk in Bulgarije? Geef ze een stevige hand en houd oogcontact om een goede indruk achter te laten. Over het algemeen gebruik je geen voornamen om iemand op de werkvloer aan te spreken, totdat je daarvoor wordt uitgenodigd. Verder zijn persoonlijke relaties heel belangrijk voor de meeste Bulgaren en is er niet altijd een duidelijke scheidingslijn tussen privé en werk. Daarom is het belangrijk voor veel Bulgaarse werkgevers om met hun collega’s uit eten te gaan of een drankje te doen. Word je hiervoor uitgenodigd? Probeer deze uitnodiging altijd te accepteren. Nodigt een collega je uit om bij hem of haar thuis te komen eten? Het is gebruikelijk om een kleinigheidje mee te nemen, maar pas op dat je nooit een even aantal bloemen geeft! Dit wordt namelijk alleen gedaan voor begrafenissen of bruiloften.

Werkkleding

Het is belangrijk om je in Bulgarije goed te kleden op de werkvloer. Zorg er dus voor dat je er altijd verzorgd en formeel uitziet. De exacte dresscode zal wat verschillen per bedrijf, dus vraag dit na bij je werkgever om te voorkomen dat je een culturele blunder maakt op je eerste werkdag.

Feestdagen

Natuurlijk zijn er ook feestdagen waarop je een dagje extra (betaald) vrij krijgt van je werk in Bulgarije. Benieuwd welke dagen dat zijn? We hebben hieronder de nationale feestdagen van Bulgarije voor je opgesomd:

  • Nieuwjaarsdag - 1 januari;
  • Nationale feestdag van Bulgarije - 3 maart
  • Goede Vrijdag - een vrijdag in maart of april;
  • Heilige Zaterdag - een zaterdag in maart of april;
  • Paaszondag - een zondag in maart of april;
  • Paasmaandag: - een maandag in maart of april;
  • Dag van de Arbeid - 1 mei;
  • Dag van Sint Joris - 6 mei;
  • Dag van Onderwijs, Cultuur en Letterkunde - 24 mei;
  • Dag van de Hereniging - 6 september;
  • Dag van de Onafhankelijkheid - 22 september;
  • Dag van de Nationale Leiders - 1 november;
  • Kerstavond - 24 december;
  • Eerste Kerstdag - 25 december;
  • Tweede Kerstdag - 26 december.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Wat moet je regelen?

Bulgarije is lid van de EU, maar hoort niet bij de Schengenlanden (dit zijn de landen waartussen je vrij kunt reizen als EU-burger). Dit betekent dat er nog wel wat restricties gelden ten opzichte van EU-landen die wel bij de Schengenzone horen. Zo is er nog steeds een grenscontrole waarbij je jouw paspoort of ID-kaart moet laten zien. Ga je maximaal drie maanden wonen en werken in Bulgarije? Dan heb je geen visum of werkvergunning nodig. Wel moet je je binnen de eerste vijf dagen dat je in Bulgarije bent laten registreren bij de plaatselijke politie.

Visum voor Bulgarije

Ga je langer dan drie maanden wonen en werken in Bulgarije? Dan heb je wel een visum nodig, maar een werkvergunning is niet verplicht voor EU-burgers. Het visum voor Bulgarije dat jij nodig hebt is het visum type D, voor 6 of 12 maanden. Lees op de website van de Bulgaarse overheid hoe dit precies in zijn werk gaat, of neem contact op met de Bulgaarse ambassade in Nederland. Zij kunnen jou helpen met het verkrijgen van de juiste papieren. Als je uiteindelijk plannen hebt om te emigreren naar Bulgarije, kun je ook bij hen terecht.

Zorgverzekering

Als je langer dan drie maanden gaat werken in Bulgarije moet je ook het een en ander regelen voor je zorgverzekering. Jouw Nederlandse zorgverzekering is namelijk niet meer dekkend nadat je drie maanden in het buitenland bent geweest. Het beste kun je jouw Bulgaarse werkgever vragen of hij of zij kan helpen met het regelen van een zorgverzekering. Ook is het mogelijk om een internationale zorgverzekering af te sluiten.

Meer info over verhuizen naar Bulgarije?

Bekijk dan onze wonen in Bulgarije pagina.


Via YoungCapital werken in Bulgarije

Ben je overtuigd dat werken in Bulgarije jouw droom is? Dan is het tijd om stappen te gaan zetten! YoungCapital kan je helpen met het vinden van werk in Bulgarije. Ga je via ons in Bulgarije aan het werk? Dan zijn wij jouw contactpersoon en vormen we de schakel tussen jou en de (Bulgaarse) werkgever. Wel zo handig, want dan kun je altijd (in het Nederlands!) terecht met al jouw vragen. Wat de werkgever voor je regelt? Dat verschilt per baan, dus lees altijd goed de vacaturetekst door. In veel gevallen staat er al een appartement voor jou klaar als je in Bulgarije aankomt. Maar het kan ook zijn dat je dit zelf moet regelen. Hoe je dat doet? Lees het op onze wonen in Bulgarije pagina. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag.

Bulgarije bergen

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Veelgestelde vragen

  • Heb je een visum nodig als je wilt wonen en werken in Bulgarije?

  • Als je korter dan drie maanden wilt wonen en werken in Bulgarije, heb je geen visum nodig als EU-burger. Ga je langer dan drie maanden? Dan heb je wel een visum nodig.

  • Heb je een werkvergunning nodig om te mogen werken in Bulgarije?

  • Nee, je hebt in geen enkel geval een werkvergunning nodig om te mogen werken in Bulgarije als EU-burger.

  • Wat voor vacatures zijn er in Bulgarije?

  • In Bulgarije vind je veel verschillende vacatures. Of je nou op zoek bent naar een baan in sales of liever aan de slag gaat als callcenter medewerker, is de kans groot dat je in Bulgarije een leuke uitdaging kunt vinden.

Bekijk ook eens deze landen en steden

$(document).ready(function() { $('main').removeClass('container'); $('.filter__heading').prepend("

Klaar om te solliciteren?

"); $('button.btn.btn--secondary.btn--wide').remove() $('#job_opening_search .job-opening-aggregations').removeClass('card--full-width job-opening-aggregations'); }); $(window).on('load', function() { var isHidden = $('.filter__fieldsets').hasClass('hidden'); if( isHidden == true){ $('.filter__fieldsets').removeClass('hidden') } });