Newsroom

In de media

Bijbanen liggen voor het oprapen in Haagse regio

24-09-2019

Vroeger ging je tomaten plukken of vakken vullen bij Appie, nu liggen veel meer bijbanen voor het oprapen. Winkels, horeca en bezorgdiensten schreeuwen om hulp. ,,Jongeren zijn kieskeuriger."

Tja: waarom in een bijbaan blijven hangen als je het elders leuker denkt te krijgen of meer kunt verdienen? Het aantal jonge jobhoppers stijgt, weet Anoeshka Maaskant van jongerenuitzendbureau YoungCapital. ,,Dat heeft alles te maken met het feit dat er ontzettend veel vacatures openstaan. Het aantal jongeren dat werkt neemt toe (50 procent tegenover 43 in 2013, red.), maar het aanbod in bijbanen is groter."

Met als gevolg dat jongeren steeds strengere eisen kunnen stellen en niet meer zijn aangewezen op de (lokale) supermarkt of snackbar. YoungCapital deed er onlangs onderzoek naar. ,,Jongeren willen het liefst zelf hun uren indelen en niet gebonden zijn aan een vast rooster", vertelt Maaskant. ,,Ze geven bovendien de voorkeur aan een bijbaan waarbij zij toeslagen krijgen in de weekenden en avonduren én letten in toenemende mate op secundaire arbeidsvoorwaarden. Worden er teamuitjes gehouden? Kunnen ze doorgroeien binnen het bedrijf, en worden er opleidingen aangeboden? Daar hechten ze waarde aan."

Lees hier meer

Share me!