Newsroom

Persberichten

Driekwart eerstejaars kan zonder bijbaan niet studeren

11-08-2015

Hoofddorp - Voor ruim driekwart van de eerstejaarsstudenten is een bijbaan onmisbaar om te kunnen studeren. Zij moeten meer gaan werken om rond te kunnen komen of op kamers te kunnen wonen. Dat blijkt uit onderzoek van YoungCapital, Nederlands grootste uitzendbureau voor jong talent. Om de eerstejaars sneller aan een bijbaan te helpen, is YoungCapital deze week aanwezig bij introductieweken in studentensteden met een speciale Videobus. Daar kunnen eerstejaars met hulp van een recruiter en een video-artist een professionele video-cv opnemen.

Per 1 september wordt voor nieuwe hbo- en wo-studenten de basisbeurs omgezet in een basislening. Nieuwe studenten ontvangen dan geen gift meer van de overheid, maar kunnen alleen nog lenen. Ook de uitwonende beurs van 278 euro per maand zal vanaf 1 september voor eerstejaarsstudenten veranderen in een lening. Naar aanleiding hiervan ondervroeg YoungCapital deze zomer 548 eerstejaarsstudenten over de gevolgen voor hun financiële situatie. 76 procent van de ondervraagde jongeren die per 1 september een hbo- of wo-opleiding begint, geeft aan dat het voor hen onmogelijk wordt om zonder bijbaan te studeren. Van de uitwonende studenten zegt 84 procent zonder bijbaan niet op kamers te kunnen wonen.


Bijbaan moet gemiddeld 465 euro per maand opbrengen
“Wij vinden het belangrijk dat studenten verstandig met hun geld en eventuele leningen omgaan. Alles wat je zelf verdient, hoef je niet te lenen. Een bijbaan naast de studie wordt daarmee nog belangrijker voor studenten dan voorheen”, zegt Ineke Kooistra, CEO van YoungCapital. De studenten geven aan dat hun bijbaan gemiddeld 465 euro per maand moet opbrengen om rond te kunnen komen. Het Nibud voorspelde in de Handreiking Studenten en Financiën 2015 reeds dat jongeren waarschijnlijk meer gaan werken door de invoering van het sociaal leenstelsel. Kooistra: “We willen jongeren de tools bieden om snel een mooie bijbaan te vinden en werkervaring op te doen. Een video-cv is een uitstekende manier om je sollicitatie kracht bij te zetten. We zien ook dat dit de kans op aanname flink verhoogt.” Dit voorjaar introduceerde YoungCapital daarom het solliciteren via WhatsApp, met een video die kandidaten direct naar de recruiter kunnen appen.Videobus on tour
Op 11 augustus bezoekt YoungCapital de ‘KEI’-introweek in Groningen, op 13 augustus staat de Videobus in studentenstad Leiden. Studenten kunnen in de bus gratis een professioneel video-cv laten opnemen. Een team van recruiters en video-professionals helpt bij de opnames. Mark Tuitert, oud-topschaatser en YoungCapital-collega, is aanwezig om de nieuwe eerstejaars een hart onder de riem te steken en zijn on-screen ervaring te delen.
Over YoungCapital
YoungCapital brengt bedrijven in contact met het beste jonge talent. En snel ook. Jong talent is namelijk het kapitaal van elk bedrijf dat wil blijven vernieuwen. En die vernieuwing is keihard nodig, want alleen zo kunnen bedrijven bijblijven in de huidige, snel veranderende markt. Met bijna 300 medewerkers en 25 vestigingen is YoungCapital marktleider in recruitment van de nieuwe generatie. De kracht van YoungCapital blijkt onder meer uit haar onderscheidingen, zoals de Erasmus Innovatie Award, de Nieuwe Kampioen, Best Managed Company en Leading Online Entrepreneur of the Year.

De videobus van YoungCapital is op 11 augustus te vinden bij:
KEI-week Groningen (13:00 - 17:00 uur)
Martiniplaza
Leonard Springerlaan 2
9727 KB Groningen

De videobus van YoungCapital is op 13 augustus te vinden bij:
EL CID-week Leiden (14:00 - 21:00 uur)
Recreatiecentrum Vlietland
Rietpolderweg 1
2266 BM Leidschendam

Wilt u op een van beide dagen aanwezig zijn? Of wilt u meer informatie, heeft u een interviewaanvraag of wilt u beeldmateriaal aanvragen? Neem dan contact op met Sonja Hartgring, 06-24 22 71 06 of s.hartgring@youngcapital.nl.

Share me!