SOLLICITATIETIPS VOOR JOUW CV

Wat is een cv?

Op zoek naar werk? Dan heb je één ding zeker nodig: een cv. Maar wat betekent cv eigenlijk? Heel officieel betekent curriculum vitae (cv) ‘levensloop’. Oftewel: het levenspad dat je al hebt bewandeld. En nu to the point: in je cv zet je je werkervaring en diploma’s op een rij. Samen met persoonlijke informatie, zoals hobby's en skills.

Een recruiter werpt vaak een snelle blik op je cv, voordat hij je sollicitatiebrief leest. Het doel van een cv is dus om een werkgever snel een goed overzicht te geven over wat jij allemaal in je mars hebt. Heb jij het juiste diploma voor een job? Of de vereiste werkervaring? Past jouw profiel bij de kandidaat die zij zoeken? Een recruiter leest het allemaal af van jouw cv (en sollicitatiebrief).

Maar hoe maak je een cv? en wat moet er in een cv, of juist niet? Wij hebben het allemaal voor je op een rijtje gezet.

cv

Solliciteer bij ons zonder cv

Heb je geen cv, maar wil je wel solliciteren? Geen probleem! Bij YoungCapital kun je ook solliciteren zonder cv. Bekijk de vacatures!

Bekijk vacatures

Wat moet er in een cv?

Tijd om een cv te maken. Maar wat moet er in een cv en hoe stel je een goed cv op? Een cv bevat de volgende onderdelen:

Alvast een sneak peek? Check dan de video hieronder met tips over wat je wel en niet op je cv zet.

Contactgegevens

Voordat je op automatische piloot je contactgegevens op je cv zet, take a minute. Want dit is een alinea waar je al een verschil kunt maken. Heb jij je rijbewijs? Zet het erbij. Heb je een eigen website of online portfolio dat relevant is voor de baan? Hoppa, erop. Solliciteer je op een creatieve baan en is jouw Instagramaccount a piece of art? Vergeet dan ook deze niet te vermelden.

Onmisbare contactgegevens zijn:

 • je voor- en achternaam
 • je adres
 • je geboortedatum
 • je telefoonnummer
 • je e-mailadres (liefst representatiever dan letmebeyoursunshine@msn.com)

Jezelf voorstellen

Een goede manier om je cv eruit te laten springen? Zet een kort, persoonlijk stukje over jezelf erin. Het is even wat werk. Want hoe kun je jezelf voorstellen, zonder dat je je sollicitatiebrief kopieert en clichés gebruikt? Maar hierdoor wordt je cv meer dan alleen een papiertje met wat je allemaal kunt.

In de cv-voorbeelden vind je een voorbeeld van zo’n tekstje.

Werkervaring

Schuif een werkgever of recruiter een cv onder z’n neus en waar kijkt hij naar? Naar relevante werkervaring natuurlijk. Stouw je cv dus niet vol met al die bijbaantjes die je maar twee maanden volhield. Maar zet er banen op waar je meer aan hebt gehad dan alleen maar snel geld verdienen. Waarvan de lezer denkt: kijk, die is klaar voor deze baan. Als je ook nog bij iedere relevante baan, kort vertelt wat jouw taken waren en de banen in volgorde van heden naar verleden zet, dan is je cv on point.

Bang dat de werkgever of recruiter denkt: hé, die heeft heel wat gaten in zijn cv? Dan is het opdelen van je werkervaring de oplossing. Onder bijvoorbeeld ‘relevante werkervaring’ en ‘overige werkervaring’.

Geen werkervaring?

Heb je nog geen of niet zoveel werkervaring? Er zijn vast interessante of relevante projecten en opdrachten die je op school hebt gedaan. Vertel wat voor een rol jij daarin had en welke eigenschappen goed van pas kwamen. Doe je vrijwilligerswerk? Dan is dat ook goed om te vermelden.

Opleidingen

Die jaren zwoegen in de schoolbanken verdienen een mooie plek op je cv. Zet ook deze weer van heden naar verleden en begin met je middelbareschooldiploma. Vergeet er niet bij te vermelden of je het diploma hebt gehaald. Heb je trouwens een interessante scriptie, minor of extra studieactiviteiten gedaan? Zet ook deze er dan bij.

cv

Kennis en vaardigheden

Kennis en vaardigheden op je cv zetten is zeker een goeie. Maar laat algemene dingen, zoals kennis van Word, achterwege. Dat kan iedereen wel. Maak het onderscheidend. Noem bijvoorbeeld contentmanagementsystemen die je onder de knie hebt of talen die goed van pas komen bij jouw toekomstige baan.

Cv met foto: ja of nee?

Wel een foto op je cv? Geen foto op je cv? Wij zeggen: gewoon een cv met foto doen. Een simpele portretfoto gemaakt met daglicht waarbij je recht in de camera kijkt en glimlacht, is altijd goed. Jij onthoudt iemand toch ook veel beter als je er een gezicht bij hebt?

Puntjes op de i

Persoonsgegevens? Check. Werkervaring? Check. Foto op je cv? Check. Klaar om je cv te versturen. Kijk alleen voordat je dat doet nog even naar onderstaande tips, om zeker te weten dat jouw professionele cv er superstrak uitziet.

 • Maak je cv niet langer dan twee A4’tjes.

 • Maak een basis-cv en pas deze iedere keer aan op de baan waarop jij solliciteert. Zo creëer je elke keer een perfecte match met de functie

 • Maak je cv overzichtelijk en scanbaar. Met tussenkopjes, een logische volgorde en nette uitlijning

 • Zet je naam in de header van je cv. Vooral handig voor een recruiter die jouw cv zo snel kan vinden.

 • Gebruik een representatief e-mailadres.

 • Gebruik hyperlinks in je cv. Hierdoor kijkt de recruiter of werkgever eerder naar je blog of socialmediakanalen. Gebruik geen overload aan linkjes, maar zet er maximaal drie in.

 • Print je cv voor de final check. Je ziet vaak sneller foutjes op papier dan op je scherm

 • Laat je cv altijd door iemand anders checken. Vier ogen zien meer dan twee.

 • Alles check? Sla je cv dan als pdf-bestand op. Hierdoor kan er niets meer verspringen in de opmaak.

Hoe maak je een cv?

Met een goed cv maak je veel meer kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Maar hoe maak je een cv en waarmee maak je een goed cv? Kun je opvallen in de massa met een cv gemaakt in Word en kun je met een creatief cv of een video-cv je kans op een baan vergroten? Lees verder om antwoord te krijgen op deze vragen.

Wil jij alvast een spoedcursus cv maken voor dummies? Check dan onderstaande video.

Cv maken met Word

Heb jij geen kaas gegeten van designprogramma’s als Photoshop en InDesign? Of speel je het liever op safe met een strak en simpel cv? Dan kun je natuurlijk je cv maken in Word. In Word kun je gratis een cv-sjabloon gebruiken om in no time een cv in elkaar te zetten.

Check hieronder een voorbeeld van een cv dat je makkelijk zelf in Word kunt maken (heel simpel uitgelijnd met ‘Tab’).

Cv voorbeeld

cv-profielfoto

Persoonsgegevens

Naam:
Adres:


Geboortedatum:
Rijbewijs:
Telefoonnummer:

E-mailadres:
Website:

Thom Nieuwenhuizen
Siriusdreef 12
2132 WT Hoofddorp

5 april 1995
Ja
06-33467781

thom.n@gmail.com
thomnview.com

Wie ben ik?

The best way to sell something: don’t sell anything. Dat is mijn motto. Mijn kracht ligt bij het luisteren, doorvragen en begrijpen. Pas als je oprecht geïnteresseerd bent in de wensen van een ander, kun je een topadvies geven. Geen afgezaagde verkooppraatjes. Het gaat om verwachtingen overtreffen. Net dat beetje extra geven. Dat geeft mij een kick.

Werkervaring

Feb. 2017 - heden
Fulltime accountmanager, ING.
Als accountmanager werf ik nieuwe klanten en geef ik advies over ontwikkelingen en kansen in de markt.
Sept. 2012 - Aug. 2013
Parttime commercieel medewerker, Rabobank.
Als commercieel medewerker hield ik de verkoopdoelen scherp in de gaten en zorgde ik voor een groei van het klantenbestand.

Stages

Feb. 2017 - heden
Stagiair, Triodos Bank.
Mijn afstudeeronderzoek ging over klanttevredenheid.
De resultaten waren relevant voor de bank, waardoor mijn onderzoek nu nog wordt gebruikt om processen te verbeteren.

Opleidingen

Sept. 2012 - Feb. 2017
Bachelor Commerciële Economie, Hogeschool van Amsterdam.
Vakken: o.a. financieel management en communicatie.
Titel scriptie: Meer tevredenheid, is dat mogelijk?
Cijfer: 8.
Bachelordiploma behaald.
Sept. 2007 - mei 2012
Havo, Hoofddorps Lyceum.
Profiel: Economie en Maatschappij.
Geslaagd.

Extracurriculaire activiteiten

Sept. 2014 - juli 2016
Voorzitter van studentenvereniging Amsterdam.

Kennis en vaardigheden

Talen:
Nederlands - uitstekend in woord en schrift.
Engels - goed in woord en schrift.
Frans - goed in woord en schrift.
Spaans - redelijk in woord geschrift.
Adobe Photoshop:
Zeer vaardig.
Google Analytics:
Ruime ervaring.

Referenties

Beschikbaar op aanvraag.

Ideaal toch, zo’n voorbeeld-cv? Wil jij van je basis-cv in Word een creatief cv maken? Lees dan verder.

Een creatief cv maken

Wil je dat jouw cv opvalt in die ellendig hoge cv-stapel? Dan is een creatief cv een stap in de goede richting. Maar hoe ziet een creatief cv eruit? En hoe maak je een creatief cv?

Hoe ziet een creatief cv eruit?

Hoe een creatief cv eruitziet, dat bepaal je helemaal zelf. Wil jij je cv op een theeblik zetten, er een billboard van maken of je cv op een lp-hoes printen? Go ahead.

Wat wel belangrijk is bij het maken van een creatief cv: zorg voor een goed haakje waaraan je jouw cv ‘ophangt’. Kun jij de allerbeste antivirusprogramma’s bouwen? Maak dan bijvoorbeeld een medicijndoosje van je cv. Wil je als pr-adviseur aan de slag? Maak dan een cv in de vorm van een persbericht.

Nog iets om rekening mee te houden bij een creatief cv maken: voer het goed uit. Zorg dat de teksten goed leesbaar zijn en dat alle belangrijke informatie die je in een normaal cv vindt, ook in jouw creatieve cv staat.

Voorbeelden creatief cv

Om je een idee te geven welke kanten je op kunt met jouw creatieve cv, vind je hieronder wat voorbeelden van creatieve cv’s.

Een cv-game

Veel creatiever dan dit, kan bijna niet. Robby Leonardi maakte een interactief cv dat doet denken aan Super Mario. Al spelend lees je zijn cv. cv-game

Een cv-glossy

Dat een creatief cv een goede zet kan zijn, bewees Sumukh Mehta. Deze jongen uit India maakte van zijn cv een glossy om een baan te krijgen bij de marketingafdeling van het Britse blad GQ..

Sumukh was drie weken bezig om zijn cv in de stijl van GQ te maken, maar niet voor niks: zonder sollicitatiegesprek werd hij aangenomen voor de baan. Nieuwsgierig naar de rest van zijn cv? Check dan hier de andere pagina’s.

cv-folder

Een infographic-cv

Heb jij Photoshopskills? Laat dan met een infographic-cv op een grafische manier zien wat je al hebt gedaan en wat je kunt.

Wil jij snel en makkelijk een gratis creatief cv maken? Lees dan verder.

Online gratis cv maken

Ben jij niet zo handig met programma’s als Photoshop en InDesign? Of wil jij weinig moeite doen voor een mooi, creatief cv? Dan kun je online een gratis cv maken of een gratis cv-template gebruiken.

Makkelijk online een gratis cv maken

Zoek je een gratis cv-template? Of wil jij snel en makkelijk online een gratis cv maken? Check dan de opties hieronder.

 • Met de YoungCapital cv-builder maak je snel en gratis een professioneel cv. Hoe? Upload je bestaande cv of vul de lege velden in. Kies een lay-out. Download je cv gratis en je bent klaar om te solliciteren. Check hier onze cv-voorbeelden die gemaakt zijn met de YoungCapital cv-builder.

 • Met Canva kies je online een gratis cv-template waarmee je een niet te missen cv kunt maken. Even inloggen en je kunt aan de slag.

 • Wil jij een gratis creatief cv maken? Klik dan hier om van je cv een glossy te maken.

Een video-cv maken

Urenlang bezig zijn met een cv maken dat misschien wel eindigt in de papierversnipperaar. Zonde van de tijd, toch? Je kunt er ook voor kiezen om een video-cv te maken van maximaal anderhalve minuut.

Waarom een video-cv werkt:

 • Het werkt onderscheidend. De meeste kandidaten, jouw concurrenten, leveren hun cv aan als tekstdocument. Met een video-cv laat je zien dat je allesbehalve een dertien-in-een-dozijn-kandidaat bent.

 • Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Cliché? Ja, maar er is niets aan gelogen. Je laat je ten slotte pas echt zien als je letterlijk in beeld bent.

 • Sommige dingen kun je niet beschrijven. Heb je een fijne stem? Of een goede uitstraling? Show, don’t tell.

 • Je video-cv heel enthousiast en overtuigend over? Dan word je misschien tóch wel uitgenodigd voor dat sollicitatiegesprek. Op basis van een gewoon cv was dat niet gelukt.

Naast een video-cv kun je natuurlijk ook een motivatiefilmpje maken voor die ene, speciale baan. Vertel kort en krachtig waarom jij de beste kandidaat bent en speel slim in op de eisen die in de vacature staan.

Voorbeelden video-cv

Kun je wel wat inspiratie gebruiken bij het maken van een video-cv? Check hieronder wat creatieve voorbeelden.

Video-cv met humor

Een beetje over de top en wat aan de lange kant, maar dit video-cv is wel een doorkijker.

Grafisch video-cv

Voor de graphic designers.

Filmisch cv

Mattias Larsson begrijpt maar al te goed dat een beeld meer zegt dan duizend woorden.

Cv-voorbeelden

Beter goed gejat dan slecht bedacht, right? Hieronder vind je een voorbeeld-cv, gemaakt met de YoungCapital cv-builder. Hiermee maak je snel en gratis een professioneel cv. Hoe? Kies een lay-out, upload je bestaande cv of vul de lege velden in en je bent klaar om te solliciteren. Meer cv-voorbeelden vind je door op onderstaande button te klikken!

Voorbeeld-cv

Natuurlijk hebben wij dit voorbeeld-cv ook in een pdf versie voor je.

Deze fouten wil je niet maken op je cv

Op het internet vind je genoeg tips en tricks over wat er in een cv moet staan. Maar wat zijn de dingen die je beter niet kunt doen bij het maken van een cv? In onderstaande video vertellen onze YoungCapital-recruiters het je.

Hieronder nog even vier no-go’s op een rijtje.

Oneindig lange teksten

Maak je cv kort en krachtig. Ellenlange teksten met veel vage woorden horen hier niet in. Het belangrijkste is dat de recruiter een goed beeld krijgt van de kennis en ervaring die je al hebt, en het talent dat je nog kunt ontwikkelen. Schrijf dus alleen het belangrijkste op. Een goed cv is maximaal twee A4’tjes. Heb je nog niet veel ervaring, dan is een cv van één A4’tje prima.

Jargon of afkortingen

“Belangrijk binnen mijn baan was UGC. Verder kreeg ik te maken met CRM, EPC, SERM…” De recruiter heeft waarschijnlijk geen idee waar je het over hebt. Probeer daarom afkortingen en jargon te vermijden. Als jij niet de moeite neemt om vaktermen te vertalen naar begrijpelijke tekst, dan doet de recruiter dat ook niet.

Liegen

Je wilt jezelf van je beste kant laten zien. Je cv hier en daar iets aandikken? Mag best, maar weet wel: recruiters zijn getraind om daar doorheen te prikken. Maak van je cv dus geen literaire fictie.

Niet inspelen op de vacaturetekst

Dat de perfecte kandidaat niet bestaat, weet elke recruiter. Maar je kunt wel in de buurt komen. Hoe? Door je cv zo te schrijven dat deze aansluit op de baan waarop je solliciteert.

Benadruk in je cv de belangrijkste eigenschappen uit de vacaturetekst. Staat er in de vacature dat je stressbestendig moet zijn? Zet dan vooral werkervaring op je cv die laat zien dat jij in stressvolle situaties op je best bent. Doe je dit niet? Dan laat je een unieke kans liggen om jezelf te onderscheiden. Wil je meer informatie over hoe je een cv maakt? Bekijk dan ook dit artikel over hoe je een professioneel cv maakt op Jobbird.

Klaar om te solliciteren!

Heb je je cv afgerond? Bekijk dan ons aanbod vacatures en start met solliciteren

Sollicitatietips