Referenties

Je hebt er vast weleens van gehoord: referenties. Sommigen vinden ze keibelangrijk, anderen laten ze liever achterwege. Maar stiekem is het best slim om referenties op te geven, bijvoorbeeld omdat je toekomstige baas misschien wilt weten of jij wel zo enthousiast bent als je beweert. No worries, wij leggen je alle details over referenties haarfijn uit: van een uitleg tot voorbeelden. Thank us later.

Referenties en referent betekenis

First things first: wat zijn referenties? Een referentie, oftewel een referent, is een persoon die iets kan zeggen over jouw functioneren. Meestal is het iemand met wie je samen hebt gewerkt, zoals een collega of je baas. Maar ook oud-leraren en stagebegeleiders kunnen referenties zijn.

Soms vragen werkgevers om referenties bij je sollicitatie, omdat ze een beeld willen krijgen van jouw persoonlijkheid en manier van werken. Zo horen ze het niet alleen uit jouw mond, maar ook uit die van een ander. Zelfs als werkgevers niet per se referenties nodig hebben is het slim om ze in je cv te verwerken. Dan kan je toekomstige baas er toch voor kiezen om een belletje te plegen.

Wie geef je op als referentie?

Gooi het telefoonnummer van je oude baas nog even niet in de prullenbak: misschien heb je 'm wel nodig. Referenties opgeven bij je sollicitatie betekent kiezen wie je als jouw grootste hypeman wilt. Maar dat betekent ook dat diegene jou van je beste kant moet hebben gezien en je graag op professionele manier aanbeveelt bij anderen. Ga je om een referentie vragen bij je oude werkgever? Doe dit dan bij iemand die jou heel erg mag. Een leidinggevende met wie je fittie hebt gehad, kun je dus beter achterwege laten. Wie je nog meer kunt opgeven als referentie? Bijvoorbeeld:

  • je manager;
  • een collega;
  • een docent;
  • je mentor;
  • je stagebegeleider;
  • klanten;
  • opdrachtgevers.

Let op: vraag altijd om toestemming voordat je iemand als referentie bij je sollicitatie gaat opgeven. Zo voorkom je dat iemand onvoorbereid wordt gebeld en vervolgens met een mond vol tanden staat.

Hoeveel referenties kun je het beste opgeven?

Zo'n twee à drie referenties zijn meer dan genoeg. Eén referentie showt misschien dat je maar één persoon hebt die voor jou zou vouchen. En hoewel dat eigenlijk lariekoek is, kun je beter meerdere referenties hebben. Ga nooit voor meer dan vijf referenties, want dan raakt je cv misschien te vol, en je toekomstige baas gaat ze sowieso niet allemaal af.

Wat als je geen referenties hebt?

Misschien ben je net klaar met je studie of kan je je baas dankzij een akkefietje niet opnemen als referentie. Wat dan? Geen zorgen, referenties zijn niet altijd een doorslaggevende factor voor werkgevers. Je hebt vaak wel een streepje voor op andere sollicitanten áls je referenties hebt, maar als je solliciteert op een bijbaan of studentenbaan is dit niet per se nodig. Zorg er wel voor dat je referenties opgeeft als je op je eerste échte baan solliciteert. Dan kan het namelijk wel verschil maken.

Heb je toch geen referenties? Bereid je dan voor op vragen van je toekomstige werkgever, want die wilt vast weten waarom je geen referenties hebt. Leg je redenen goed uit, dan bouw je ook vertrouwen op.

Hoe vermeld je je referenties?

Da's een goede: waar plaats je je referenties? In de meeste gevallen zet je ze op je cv, maar er zijn meerdere manieren. Check it out:

1. Referenties op je cv

Dit is een classic methode. Maak een apart kopje met 'referenties', of kies ervoor om je referent bij je werkervaring te vermelden. Zet in ieder geval alle contactgegevens duidelijk op je cv, zoals in dit referentie voorbeeld voor je sollicitatie:

  • Referenties
  • Joost Werkman (CEO), WorkIt
  • j.werkman@workit.nl
  • 06-87654321

Meer info nodig? Check ons artikel over referenties op je cv.

2. Referenties op aanvraag

Tja, soms heb je nu eenmaal geen ruimte op die een of twee kantjes van een cv. Daarom is het ook prima om 'referenties op aanvraag' op je cv te zetten. Noteer dit op een logische plek, waar werkgevers het zien. Als ze dan toch referenties willen, kunnen ze bij jou terecht voor contactgegevens. Voorbeeld nodig? Hiero:

  • Referenties
  • Referenties op aanvraag beschikbaar

3. Referenties met een korte omschrijving

Minder gebruikelijk, maar wel een leuke manier om aandacht te trekken: vraag je referenties om een kort stukje over jou te schrijven. Dat hoeft geen heel boekwerk te zijn. Twee à drie zinnen waarin je collega vertelt hoe tof jij bent zijn al genoeg. Dit is een referentie voorbeeld met een korte omschrijving:

  • Referenties
  • 'Ik heb Joost twee jaar mijn collega mogen noemen en eerlijk, een toegewijdere CEO kan je niet vinden. Goed gevoel voor humor, zacht in de omgang, maar hard in de aanpak. Top vent!' – Roos Jansen, SEO copywriter.

4. Referentiebrief

En dan komen we aan bij de referentiebrief (of aanbevelingsbrief). Het komt weinig voor, maar sommige werkgevers willen er toch graag een. Tijd voor jouw referent om de pen te pakken en een mooi verhaal over jou en je kwaliteiten te schrijven. Hoe je zo'n brief schrijft en wat er allemaal in moet staan? Dat lees je in ons artikel over de referentiebrief.

5. Referenties in je sollicitatiebrief of motivatiebrief

Wist je dat je ook een referentie in je motivatiebrief kunt noemen? No worries, het hoeft geen autobiografie te zijn van hoe je je referent kent. Ga pas in op referenties aan het einde van je brief, want de focus ligt op jou, niet op je oud-manager Frederick. Schrijf bijvoorbeeld iets als:

  • Referenties zijn op aanvraag beschikbaar.
  • Meer weten over mij? Neem dan contact op met mijn referent R. Jansen. Haar contactgegevens zijn bij mij verkrijgbaar.
  • Voorbeelden nodig van mijn functioneren? Mijn referent J. Werkman kan je van alles over mij vertellen. Mail mij voor zijn contactinfo.

6. Aanbevelingen LinkedIn

Huh, wat? Telt dat ook als referentie? Jazeker. Vraag of je referent een kort verhaal wilt schrijven over jou en je functioneren. Diegene zet je dan op LinkedIn, zodat iedereen kan zien welke impact jij hebt.

Wanneer worden referenties gebeld?

Referenties worden niet aan het begin van je sollicitatieprocedure gebeld. Meestal gebeurt dit later in het proces, wanneer de werkgever kiest wie aangenomen wordt voor de job. En rustig maar, je toekomstige werkgever belt jouw referenties niet achter je rug om. Sterker nog, je werkgever moet dit verplicht aangeven. Ook mag je toekomstige baas niet zomaar een bedrijf uit je werkervaring plukken en daar achteraan bellen.

Referentie schrijven over collega: voorbeeld

Whoa, misschien krijg jij wel de eer om de referent van je collega te zijn. Nou is dat leuk en aardig, maar je wilt je collega natuurlijk wel op de juiste manier hypen. Dus eh, hoe schrijf je dan een positieve referentie? Een voorbeeld:

'Ik heb sinds 01-01-2020 met R. Jansen samengewerkt en ik kan met zekerheid zeggen: ze is the real deal. Naast dat ze ontzettend gezellig in de omgang is, is ze efficiënt en weet ze hoofdzaken van bijzaken te scheiden. Ook is ze met haar diepgaande kennis over SEO dé vraagbaak binnen onze organisatie hiervoor. Ik kan haar alleen maar aanbevelen.''

Key takeaways

  • Referenties zijn mensen zoals collega’s, bazen, leraren of stagebegeleiders die iets kunnen zeggen over jouw functioneren en persoonlijkheid.
  • Kies personen die jou positief kunnen aanbevelen, zoals een gewaardeerde oud-werkgever of een mentor. Vermijd personen met wie je conflicten hebt gehad.
  • Vraag altijd toestemming voordat je iemand opgeeft als referentie en houd het op twee tot drie referenties.
  • Bereid je voor op vragen als je geen referenties hebt en leg je situatie duidelijk uit.
  • Hoe referenties te vermelden: op je cv met duidelijke contactgegevens of op aanvraag.
  • Een andere manier om referenties te vermelden: laat referenties een kort stukje over jou schrijven op je cv of LinkedIn of vraag om een referentiebrief.
  • Referenties worden meestal later in het sollicitatieproces gebeld.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat betekent referenties?

  • Referenties zijn personen met wie je samen hebt gewerkt die jou kunnen en willen aanbevelen bij een nieuwe werkgever.

  • Wat is een referent?

  • Een persoon met wie je samen hebt gewerkt, zoals je baas of collega. Stagebegeleiders, mentors of opdrachtgevers tellen ook als referentie.

  • Ik wil geen referentie opgeven, is dat erg?

  • Nee, maar bereid je wel voor als de werkgever vraagt waarom je geen referenties hebt. Je moet jezelf dan goed kunnen onderbouwen.

  • Kan ik een collega als referentie opgeven?

  • Jazeker, vooral als het je beste mattie is en jullie samen veel hebben doorstaan. Je collega kan je dan op de juiste manier aanbevelen bij je hopelijk nieuwe baas.