Wat zijn referenties?

Een referentie of referentiebrief, waarom is dat belangrijk?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: een referentie of referentiebrief. Maar wat is het eigenlijk en wat zet je er allemaal in? Wij leggen het hieronder uit, scheelt weer een hoop uitzoekwerk. Thank us later.

Wat is een referentie?

First things first: wat zijn referenties? Een referentie is een verslag van jouw functioneren. Op het moment dat je solliciteert of een aanmeldingsprocedure doorloopt, kun je vaak één of meerdere referenties opgeven. De (toekomstige) werkgever of onderwijsinstelling checkt deze referenties vervolgens, om een beeld te krijgen van jouw persoonlijkheid en manier van werken. Zo horen ze het niet alleen uit jouw mond, maar ook uit die van een ander. Check, check, dubbelcheck.

Jij bepaalt zelf welke referenties je doorgeeft. Voorbeelden zijn je oude manager en je stage- of scriptiebegeleider. Deze personen kennen jou goed en weten hoe je werkt. Dus, ben je ein-de-lijk van je scriptiebegeleider of leidinggevende af? Delete deze personen dan niet meteen uit je contactenlijst. You might need them.

Jouw vriend of kennis als referentie

Zweet jij je de tandjes na het lezen over goede referenties, omdat je nog helemaal geen werkervaring (en dus geen referenties) hebt? No worries. Bij YoungCapital kun je namelijk een vriend(in) of kennis als referentie doorgeven. De mening van iemand die jou écht goed kent, vinden wij namelijk net zo belangrijk als de mening van een oud-werkgever. Het gaat niet allemáál over vakinhoudelijke kennis. Het gaat vooral over jou.

Dus, solliciteer je op een toffe vacature bij YoungCapital en heb je nog geen werkervaring? Geef een goede vriend of kennis dan door als referentie. Zo scoor je niet alleen punten, maar vergroot je ook de kans dat jij en je nieuwe baan een match made in heaven zijn.



Referenties op je cv

Referenties plaats je op je cv of geef je door op aanvraag. We horen je brein al kraken: hoe en waar moet je referenties vermelden op je cv? Dat ligt aan de onderwijsinstelling of werkgever. Vragen ze expliciet om referenties? Maak dan een kopje ‘Referenties’ aan op je cv en vermeld de namen, functies en contactgegevens daaronder. Hoeveel referenties je op je cv moet plaatsen? Dat ligt aan hoeveel referenties je hebt, maar twee is altijd beter dan één. Zo laat je de keuze bij de werkgever of onderwijsinstelling.

Let op: vraag altijd eerst of je iemand als referentie mag opgeven en zijn of haar contactgegevens mag delen. Onverwachte belletjes of mailtjes werken waarschijnlijk alleen maar in je nadeel. Liever een beknopte vermelding op je cv? Noteer dan alleen de naam en functie van jouw referentie en geef de contactgegevens door zodra het nodig is.

Wanneer referenties gebeld of gemaild worden, verschilt per sollicitatie. De ene keer bij de eerste ronde, de andere keer pas na de tweede of derde ronde. Benieuwd hoe een referentie op je cv eruitziet? Check het cv-voorbeeld hieronder.


Voorbeeld-cv

Referenties op aanvraag

Staat er in de vacature niks over een referentiebrief of referentie van een oude werkgever of onderwijsinstelling? Dan is een (uitgebreide) vermelding van een referentie op je cv niet nodig. Zet in dat geval ‘Referentie op aanvraag’ op je cv en geef de contactgegevens door zodra er om wordt gevraagd. Je kunt er ook voor kiezen om het helemaal weg te laten op je cv. Ook dat is heel gebruikelijk. Heb je geen goede referentie? Dan is het slimmer om er niks over te vermelden.

Goed om te weten: referenties horen niet in je sollicitatiebrief thuis!

Wat is een referentiebrief?

Alleen contactgegevens doorgeven? Bij sommige sollicitaties is een referentie meer dan dat. Er kan gevraagd worden om een referentiebrief, ook wel een schriftelijke referentie genoemd. Dit betekent dat de contactpersoon van jouw oude werkgever of onderwijsinstelling een brief over je schrijft. Hierin staat onder andere wat jullie relatie was tijdens de samenwerking (bijvoorbeeld docent-student) en hoe jij in die tijd functioneerde. Het liefst inclusief voorbeelden.

Of je nou als toekomstig stagiair, werknemer of student een referentiebrief nodig hebt, een voorbeeld is altijd fijn. Dan weet je (ongeveer) of het schrijven van de brief is gelukt. En wie weet schrijf je zelf nog wel eens een referentiebrief. Voor een vriend, bijvoorbeeld.


Referentiebrief voorbeeld


---

[contactgegevens zender]
[contactgegevens ontvanger]
[plaats]: [datum]

Betreft: Referentiebrief [naam]

Geachte [naam contactpersoon],

Van [datum] tot [datum] heeft [naam] stage gelopen bij [organisatie]. Als [functie] heb ik het genoegen gehad om hem/haar te mogen begeleiden.

Ik heb [naam] leren kennen als een [opsomming karaktereigenschappen]. Daarnaast heeft [naam] gedurende de stageperiode een aantal sterke kanten van zichzelf laten zien, die ik graag met u deel. Zo heeft hij/zij [opsomming vaardigheden]. Dit blijkt bijvoorbeeld uit [voorbeelden uit de praktijk].

Tot slot beveel ik [naam] graag aan. Als hij/zij zich inzet op de manier waarop hij/zij dat heeft gedaan tijdens de werkzaamheden voor [organisatie], dan is [naam] een zeer goede aanwinst voor uw organisatie.

Wilt u meer weten over [naam]? Dan kunt u altijd contact met mij opnemen.

Met vriendelijke groet,

[handtekening]

[naam]

---

Wil je nog meer referentietips? Bekijk dan ook dit artikel over hoe je een referentiebrief schrijft. Voor werkgevers hebben we natuurlijk ook een handig artikel, namelijk over referenties opvragen. Check it out.

Aanbevelingsbrief of getuigschrift?

Je leest het goed: naast een referentiebrief heb je ook nog een aanbevelingsbrief en getuigschrift. Begint het je al te duizelen? Geen zorgen, we’ve got your back. Hoewel een referentiebrief en aanbevelingsbrief sterk op elkaar lijken, is een getuigschrift weer net even anders. Lees daarom verder en ontdek alles over de aanbevelingsbrief en het getuigschrift. Zo begin jij volledig voorbereid aan je sollicitatie.

   

Sollicitatietips