HOE SCHRIJF JE EEN SOLLICITATIEBRIEF?

Als je bezig bent met solliciteren zit je vast met die ene prangende vraag: hoe schrijf je een sollicitatiebrief? Eén waarmee je indruk maakt en uitgenodigd wordt op een sollicitatiegesprek (want waarom schrijf je zo’n ding anders)? Hoe onderscheid je jezelf, zodat jouw sollicitatiebrief niet in de prullenbak belandt en het solliciteren een succes wordt? Nou, met déze tips.

Wat is een sollicitatiebrief?

Hetzelfde als een motivatiebrief. Ha! Ok, flauw. Een sollicitatiebrief is een brief waarin je schrijft dat je graag in aanmerking wilt komen voor een bepaalde functie bij een bedrijf. Omdat alleen je cv sturen vast nog wat vragen oplevert, stuur je er bij het solliciteren dus ook een brief bij. Nou ja, brief. Het is negen van de tien keer gewoon een mail. In de sollicitatiebrief vertel je wie je bent, wat je kunt en waarom jij de geschikte kandidaat bent voor deze job.

Oh, en dan heb je ook nog een een andere vorm van solliciteren, namelijk met een open sollicitatiebrief. Dat is eigenlijk gewoon precies hetzelfde als een sollicitatiebrief, behalve dat je niet echt op een concrete vacature reageert. En dat kan creatief worden, zo bewijst deze open sollicitatie met Spotify:

Opbouw sollicitatiebrief

Zeker als je nieuw bent in de wereld van het solliciteren zit je vast met een heleboel vragen. Hoe begin je een sollicitatiebrief? Wat is een goede afsluiter? En hoe bouw je die motivatiebrief op? Nou, zo:

Begin je sollicitatiebrief met een aanhef. Zoek uit bij wie je brief uiteindelijk terechtkomt. En spreek hem of haar direct aan. Met “Beste [VOORNAAM, ACHTERNAAM]” zit je altijd goed. Tenzij je bij een bank of advocatenkantoor gaat solliciteren, dan kun je beter voor ‘geachte’ gaan, en het houden bij een “heer/mevrouw [ACHTERNAAM]”.

Open de eerste alinea van je sollicitatiebrief met een killer-openingszin. Trek de aandacht! En dat doe je met een zin als: “Laat ik meteen maar met de deur in huis vallen. Ik wil deze baan. Waarom? Omdat ik bij jullie content kan maken. Tekst, video, brochures. Van alles wat, maar ook heel gericht en dat zie ik wel zitten.” Solliciteren met pit, zeg maar. Daar houden bedrijven van.

Vertel in de volgende alinea’s iets over jezelf. Over wie je bent, wat je doet, waar je goed in bent en waarom jij geschikt bent voor de baan. Maar geef ook aan wat je nog graag zou willen leren.

In de afsluiting geef je aan dat je graag deze motivatiebrief toelicht in een gesprek.

Succesvol solliciteren met een onderscheidende sollicitatiebrief

Je weet nu dat een motivatiebrief hetzelfde is als een sollicitatiebrief. En wat er sowieso in moet staan. Maar hoe zorg je er nou écht voor dat jouw brief opvalt? Check deze vier tips.

1. Je sollicitatiebrief is geen opsomming van je cv

Een sollicitatiebrief. Wacht, even mijn cv erbij halen. Over die baan als kassamedewerker kan ik wel een paragraafje schrijven. Check. Twee alinea’s over die vrijwilligerservaring in Zuid-Amerika. Klaar. En nog een conclusie over alle talen die ik spreek. Shit, nu al vier pagina’s? Snel dat stuk schrappen over waarom ik bij het bedrijf wil werken.

Niet de ideale aanpak als je van dat solliciteren een succes wilt maken.

sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief is geen uitgeschreven cv, maar een toelichting van je motivatie. En dat doe je niet door je cv volledig in je sollicitatiebrief te herhalen, maar juist door bepaalde zaken van je cv toe te lichten. Zeg iets over die baan als kassamedewerker, maar focus vooral op hoe je leerde omgaan met klanten en waarom jou dat nu de perfect fit for the job maakt.

2. Know your company

Ga je solliciteren bij een grote bank? Of juist bij een klein, creatief reclamebureau? Beide bedrijven vragen om een compleet andere aanpak. Waar je bij het kleine reclamebureau wilt opvallen vanwege je creativiteit, zul je het bij de grote bank waarschijnlijk zakelijker aanpakken. Verdiep je voor het schrijven van je brief dan ook goed in het bedrijf waar je gaat solliciteren. Kies een duidelijke strategie.

Check bijvoorbeeld de ‘Over Ons’-pagina van een bedrijf, of hun socialmediakanalen. Kijk naar de tone of voice. Hoe communiceert het bedrijf? En wat zijn hun kernwaarden? Gooi dat in de mix met jezelf en neem het mee in je brief.

3. Why should we hire you?

Jezelf onderscheiden is misschien wel het belangrijkste bij solliciteren. Doe je dat niet, dan word je niet uitgenodigd voor een gesprek. Maar hoe onderscheid je je nou echt? In plaats van terugvallen op saaie, corporate clichés, moet je laten zien wie je bent en wat je kunt.

Doe dat met humor, professionaliteit en creativiteit. En laat niet alleen zien wat je kunt, maar ook wie je bent. Een goede sollicitatiebrief is bijna een profiel van jezelf. Maar kijk uit. Praat niet alleen over jezelf, maar ook over het bedrijf en wat je kunt toevoegen.

4. Be real

Wat missen veel sollicitatiebrieven? Ze zijn niet oprecht. Ze bevatten dezelfde standaardzinnen en woorden die iedereen gebruikt. Vaak zelfs een gekopieerde motivatie van een motivatiebrief die je op internet kunt vinden. Dat is zonde, want waar het bij succesvol solliciteren écht om gaat, is dat de recruiter tijdens het lezen voelt dat jij een persoon van vlees en bloed bent.

Dus be real. Wees zo eerlijk mogelijk over je kwaliteiten en je motivatie om ergens te willen werken. Zonder bullshit. Doe bij het schrijven van je sollicitatiebrief alsof de recruiter voor je zit en jullie een normaal, professioneel gesprek hebben.

Dat betekent ook: niet liegen. Want ook al lukt het je zo de baan te krijgen, dan nog komt het uiteindelijk ooit uit. Ben je dus geen Excel-wizard, wees daar dan eerlijk over tijdens het solliciteren. Ook al is het belangrijk voor de baan. Voordat je straks aan je bureau zit, met je manager achter je, Excel opent, aarzelend op een vakje klikt en vraagt “zo goed?”.

Gratis voorbeeld van een goede sollicitatiebrief, keer twee

Van voorbeelden leer je het meest. Daarom hieronder twee gratis voorbeelden van goede motivatiebrieven die écht bij een sollicitatie zijn gebruikt. Deze brieven zijn anders geschreven, maar hebben − plot twist − allebei geleid tot een sollicitatiegesprek. De bedoeling? Dat het inspireert, maar vooral dat het laat zien hoe geen sollicitatiebrief dezelfde is. Check ze even voordat je zelf aan het solliciteren slaat.

Voorbeeld sollicitatiebrief 1

Dit is een goede sollicitatiebrief voor als je gaat solliciteren bij bijvoorbeeld een uitgeverij. Hier komt-ie:

“Beste mevrouw [NAAM RECRUITER],

Met deze brief stel ik mij kandidaat voor [FUNCTIETITEL] van [NAAM BEDRIJF]. Ik zit momenteel in het laatste jaar van [OPLEIDING] en ben op zoek naar een uitdaging in de wereld van het uitgeven.

Mijn interesse voor een stage bij [NAAM BEDRIJF] heeft verschillende gronden. In de eerste plaats zou ik enorm graag in de omgeving van een uitgeverij willen werken, een plek waar ik mijn voeling voor taal en interesse voor literatuur zou kunnen uiten. Deze algemene interesse voor taal alsook de kunst van de retorica zorgde er voor dat ik met een rechtenstudie begon. Ik heb echter ondervonden dat ik niet begeesterd ben door de inhoud van het recht als vakgebied. Daarom wil ik graag mijn taalinteresse op een andere manier verder uitdiepen, maar dan wel aan de hand van praktische ervaring.

[NAAM BEDRIJF] trok zelf ook mijn aandacht. Ze biedt immers onderdak aan schrijvers in wiens boeken en verhalen ik uren heb rondgedwaald. Zo heb ik warme herinneringen aan [OPSOMMING TITELS VAN BOEKEN]. Het jonge team van [NAAM BEDRIJF] lijkt me ten slotte de ideale omgeving om in te groeien (en open te bloeien), en was ook de druppel die me overtuigde om te solliciteren.

Ik geloof dat ik de juiste kandidaat ben voor [FUNCTIETITEL]. Eerst en vooral ben ik enorm gemotiveerd om me voor deze positie in te zetten. Ik heb al van jongs af aan een voorliefde voor boeken, en ondanks het feit dat ik veel Engelse en Amerikaanse auteurs zoals Dickens, Maugham en Wilde heb gelezen, heb ik me ook al in een aardig aanbod aan Vlaamse en Nederlandse schrijvers ‘ingewerkt’.

Daarnaast is mijn talenkennis van zowel het Nederlands als het Engels uitmuntend. Ik heb de kans gehad deze talenkennis aan te scherpen door, onder andere, een éénjarige uitwisseling met de [OPLEIDING IN BUITENLAND], waar ik maandelijks verscheidene essays moest schrijven, alsook mijn deelname aan internationale pleitwedstrijden en Model United Nations conferenties. Mijn geschreven Nederlands onderhoud ik door artikels te schrijven voor de studentenkrant van mijn universiteit. Ten slotte heeft de combinatie van rechtenstudies en studentenjobs me geleerd doelgericht en tijdsbewust om te gaan met deadlines, en hebben de voornoemde extracurriculaire activiteiten mijn stressbestendigheid en communicatieve vaardigheden aangescherpt.

Ik bedank u alvast voor het in overweging nemen van mijn kandidaatstelling. Als u verder nog vragen heeft, aarzel dan zeker niet om mij te contacteren.

Met vriendelijke groeten,

[VOLLEDIGE NAAM]”

Voorbeeld sollicitatiebrief 2

Dit is een goede sollicitatiebrief als je gaat solliciteren bijvoor bijvoorbeeld een content- of reclamebureau. Hier komt-ie:

“Hey [NAAM contactpersoon],

Mijn naam is [NAAM]. Een diepgeworteld verlangen om verhalen te vertellen, draag ik al mijn hele leven bij me. Ik heb het eerst geprobeerd in het theater. Vanaf mijn zesde bracht ik door op het podium met mijn kop in de schijnwerpers, maar the spotlights wezen mij uiteindelijk een andere kant op. Ik besloot mijn talent om te ontroeren, ijzersterke verhalen te vertellen en mensen aan het lachen te maken, verder tot uiting te laten komen op papier. Ik lul namelijk niet alleen vijf kwartier in een uur, ik schrijf nog veel beter.

Op school werd ik regelmatig de klas uitgestuurd omdat ik vast gekleefd zat aan mijn allereerste smartphone. Verslaafd aan de wereld die opeens twenty four seven voor me open lag. Want online, daar hoor ik thuis. Ik spreek vloeiend digital en Emoji (behalve dan de knipoog, die is eng). YouTube, Snapchat, Instagram, Facebook en alle andere online trends hebben dan ook geen enkel geheim voor mij.

Met veel plezier werk ik momenteel als [FUNCTIETITEL] bij [BEDRIJF]. Maar het is tijd om de volgende stap te zetten. Ik heb ontzettend veel geleerd en gedaan op het gebied van content creatie, managen van de community, webcare en talloze andere projecten. Ik heb genoten van alle dingen die het me heeft gebracht, maar ik ben klaar voor de volgende stap. Ook wil ik graag in een branche werken die beter bij mij past. En welke branche is dat nu anders dan de [BRANCHENAAM].

Stilzitten kan ik niet. Daarom heb ik naast mijn fulltime job, ook drie websites, zodat ik me nooit hoef te vervelen. En dat gaat best aardig. Zo ben ik met mijn persoonlijke blog al drie keer viral gegaan. Eén keer met een stuk over de MH17-ramp, de tweede keer met een brutale column over de oervervelende knipoogsmiley en de derde keer met een blog over mijn festival ervaring op Defqon.1. Maar ook heb ik, naast alle verhalen die ik op [WEBSITE] schrijf, onder andere geschreven voor [VOORBEELDEN].

In het weekend ben ik voornamelijk op hardstyle-, hardcore- en technofeesten te vinden. Zo ben ik trouwens ook meteen op het idee gekomen voor mijn tweede website: [NAAM]. Wat begon als een grapje met vrienden, groeide al snel uit tot iets heel serieus. Een jaar later kwam daar ook een tweede website bij: [NAAM]. Met beide websites werken we samen met de grootste dancebedrijven, zoals ID&T, Q-dance en b2s. Ik ben verantwoordelijk voor alle content en social media, maar eigenlijk gewoon een manusje van alles. Ik bemoei me met de fotograaf, ik vind iets van de woordkeuze van reporters en breek mijn hoofd over verschillende setjes.

Ik ben dus naast schrijfduizendpoot, ook een goed organisatietalent. Ik heb dan misschien geen imposante verzameling van diploma’s, maar wel genoeg praktijkervaring én een enorme dosis schrijftalent, creativiteit en doorzettingsvermogen. Daarnaast kan ik de allerlekkerste pasta’s van de wereld maken en een ongekend feestje bouwen. Ook op maandagmorgen.

Theetje doen dan maar?

Groetjes,

[VOLLEDIGE NAAM]”

Heeft dat geholpen? Mooi zo. Voor we het hebben over de begeleidende mail bij je sollicitatiebrief en enkele afsluitende tips, raden we je ook nog aan deze video te checken voor sollicitatiebrief-tips van onze eigen recruiters. Zo ben je straks he-le-maal klaar om zelf te gaan solliciteren.

Sollicitatiebrief opslaan

Ben je klaar met je sollicitatiebrief? Dan sla je ‘m het best op als pdf. Dat is netjes en definitief, en zo verspringt je opmaak ook niet.

Geef het bestand ook een duidelijke bestandsnaam. Bijvoorbeeld: ‘sollicitatiebrief - Jan Smit - verkoopmedewerker’. Wanneer recruiters het bestand dan downloaden, kunnen ze het heel gemakkelijk terugvinden, en weten ze meteen waar het om gaat (in tegenstelling tot bestandsnaam ‘file1561’).

De begeleidende mail bij je sollicitatie

Je sollicitatiebrief is eindelijk af. Wat een masterpiece, denk je. Je waant je even een literair grootmeester en denkt dat je het solliciteren hebt overleefd. Tot je een nieuwe mail opent, cv en motivatiebrief in de bijlage plaatst en nét voor je op verzenden drukt beseft dat er nog één horde te nemen is: een begeleidend mailtje schrijven.

Want een lege mail met enkel een bijlage, dat is ook maar vreemd. Maar wat schrijf je dan in die begeleidende mail?

sollicitatiebrief

Simpel. Gewoon zeggen voor welke functie je solliciteert (ook bij een open sollicitatie) en dat je sollicitatiebrief en cv in de bijlagen te vinden zijn. Lekker kort. En o ja, kijk dat stukje tekst ook even na. Liefst drie keer. En dan nog een keer, door iemand anders. Dit is het eerste wat een recruiter leest, en dan werkt een mail vol taalfouten niet heel uitnodigend.

Klaar om te solliciteren? Check nog snel deze tips

Sollicitatiebrief af? En begeleidende mail getypt? Check dan nog even dit, voor je op verzenden drukt.

  • Cut the corporate bullshit. Zeg waar het op staat.
  • Een goede motivatiebrief is een one pager. Maximaal één pagina dus.
  • Voordat je met überhippe woorden strooit, of juist oubollige kantoorpraat, check de vacaturetekst. Hoe is deze geschreven? En wat is de tone of voice van het bedrijf waar je solliciteert? Neem dit mee in het schrijven van je sollicitatiebrief.
  • Enthousiasme = key. Een gat in je cv of gewoon niet de ervaring waar naar gezocht wordt? Enthousiasme maakt veel goed.
  • Don’t trust yourself. Een foutje kan er makkelijk insluipen. Laat dus iemand anders je brief nalezen. Als je één ding niet wilt bij het solliciteren, dan is het wel taalfouten maken.
  • Ook bij solliciteren draait het stiekem niet alléén maar om de inhoud. Zorg dat je sollicitatiebrief bij je cv matcht. Heb je een zakelijk cv, ga dan niet opeens gek en kleurrijk doen in je brief.
  • Denk na over de onderwerpregel van de begeleidende mail van je sollicitatie. Want eerste indrukken zijn belangrijk − dat is overal zo, dus ook bij het solliciteren.
  • Zet jezelf in het bcc-veld. Dan weet je zeker dat de begeleidende mail van je sollicitatie ergens aankomt en niet verloren raakt in de duistere krochten van het internet.
  • Gebruik bij het solliciteren een normaal e-mailadres. Ook al heb je goede herinneringen aan xx_anneke94@msn.nl.

Wil je nog meer sollicitatietips? Bekijk dan ook dit artikel over hoe je een sollicitatiebrief schrijft op Jobbird. Handig: we hebben ook een blog met tips als je wilt solliciteren bij meerdere bedrijven tegelijk.

Sollicitatietips