Sollicitatiebrief

Best spannend hè, een sollicitatiebrief schrijven. Of het nou je allereerste keer is, of dat je al stapels met brieven hebt gepend, het blijft een kunst om de juiste woorden te vinden. Maar gelukkig hebben wij allerlei tips voor jouw sollicitatiebrief klaarstaan. Volg ons stappenplan maar, dan heb je in no time een goede sollicitatiebrief op papier.

Wat is een sollicitatiebrief?

Easy: een sollicitatiebrief schrijf je als je op een baan wilt solliciteren. Het doel hiervan is om de werkgever ervan te overtuigen dat ie jou moet uitnodigen voor een sollicitatiegesprek. Het is dus een brief waarin je jezelf voorstelt en beargumenteert wat jouw kwaliteiten zijn. Waar je precies op focust in een sollicitatiebrief, is afhankelijk van jouw achtergrond en de baan waarop je solliciteert. Denk aan:

  • Je motivatie. Waarom lijkt deze baan je zo leuk?
  • Je werkervaring. Hoe sluit de baan aan bij jouw vorige banen of opleidingen?
  • Je vaardigheden. Welke skills heb jij in huis die passen bij de functie?
  • Je goede eigenschappen. Welke van jouw persoonlijke karaktereigenschappen sluiten aan bij de bedrijfscultuur?
  • Je ambities. Waar zie jij jezelf over 5 jaar en hoe draagt deze baan daaraan bij?

Hoe meer werkervaring je hebt, hoe meer je kunt focussen op je vorige baantjes en vaardigheden die je hebt ontwikkeld. Als je pas net uit de schoolbanken komt, kun je het beste de nadruk leggen op je motivatie, ambities en eigenschappen.

Elke goede sollicitatiebrief volgt een logische opbouw, trekt de aandacht met sterke openingszinnen en heeft een goede afsluiting. In onze tips hieronder ontdek je hoe je dat voor elkaar krijgt.

Waarom is een goede sollicitatiebrief maken belangrijk?

Met een goede sollicitatiebrief vergroot je jouw kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Met alleen een cv lukt dat niet, want een werkgever kan moeilijk zelf bedenken waarom je wilt stoppen met jouw huidige job en waar jouw ambities vandaan komen. Dat soort dingen leg je dus uit in een sollicitatiebrief. Hoe beter je dat doet, hoe groter de kans dat je die leuke baan scoort.


Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief? Tips

De werkgever overtuigen van jouw meerwaarde, dat is dus het doel van een sollicitatiebrief schrijven. Maar hoe doe je dat nou goed? Houd deze tips erbij als je je sollicitatiebrief gaat schrijven.

Tip 1: Pak de vacaturetekst erbij

Een goede voorbereiding is … juist, het halve werk. Klinkt cliché, maar het is echt waar. In de vacature zelf vind je vaak al veel inspiratie voor jouw sollicitatiebrief. Skills die nodig zijn voor de job bijvoorbeeld, of hoe het takenpakket eruit gaat zien.

Tip 2: Bedenk wat jou uniek maakt

Wat onderscheidt jou van andere kandidaten? Misschien is dat jouw persoonlijke motivatie of ambitieuze toekomstplannen. Of wie weet heb je wel een cursus gevolgd die goed aansluit op het takenpakket van de functie. Schrijf dit voor jezelf op voordat je aan de brief begint.

Tip 3: Zoek informatie op over het bedrijf

Een functie moet bij je passen, maar een werkgever is natuurlijk ook benieuwd waarom je deze job juist bij dit bedrijf wilt gaan doen. Doe daarom wat research naar de bedrijfscultuur en check wat jij en de werkgever met elkaar gemeen hebben. Misschien kende je het bedrijf al voordat je solliciteerde; ook deze info kun je gebruiken als je je sollicitatiebrief gaat opstellen. Bijvoorbeeld in de openingszinnen.

Tip 4: Outline je brief van tevoren

Noteer in steekwoorden wat je wilt vertellen in je brief. Dit helpt je om je verhaal logisch op te bouwen en geeft het een duidelijke focus. Anders loop je de kans dat je zoveel verschillende dingen wilt vertellen dat je van de hak op de tak springt.

Tip 5: Gebruik een consistente en passende schrijfstijl

Niks is gekker dan een vlot geschreven sollicitatiebrief met een superformele aanhef. Zorg dus voor een consistente stijl. En check goed of je een informele brief kunt schrijven of dat je het beter op safe kunt spelen met een wat formelere variant.

Tip 6: Lees je brief goed na

Heb je bepaald wat je in de brief wilt zetten? Blijf dan niet te lang haken op elke alinea, maar schrijf de brief aan één stuk door. Pak daarna de rode pen erbij en maak aanpassingen. Check onder andere of je sterke voorbeelden hebt genoemd en of de opbouw van je verhaal logisch is.

Tip 7: Laat iemand anders je brief checken

Wist je dat je je eigen fouten snel over het hoofd ziet? Vraag daarom of je vader, huisgenoot of zus je sollicitatiebrief even na wilt lezen op fouten. Dan weet je zeker dat er geen slordige spelfouten in staan.

Checklist sollicitatiebrief

Zeker weten dat je niks bent vergeten in je sollicitatiebrief? Loop deze checklist na en je kunt je brief met een gerust hart versturen:

  • De afsluiting en aanhef passen bij de bedrijfscultuur.
  • De openingszinnen zijn origineel en trekken de aandacht.
  • De toon van de brief is consistent en past bij het bedrijf.
  • De naam van de contactpersoon klopt.
  • De bedrijfsnaam is juist gespeld.
  • Het verhaal in de brief is logisch opgebouwd.
  • De brief is opgedeeld in leesbare alinea’s.
  • Er staan geen spelfouten of grammaticafouten in de brief.
  • Jouw naam, de functie en ‘sollicitatiebrief’ staan in de bestandsnaam.
  • Je hebt je cv bijgewerkt en als bijlage toegevoegd.

Check check dubbelcheck? Tijd om op die verzendknop te klikken. Nu is het een kwestie van afwachten. Krijg je maar geen reactie op je sollicitatiebrief? Wees dan niet bang om een herinneringsmail te sturen of de contactpersoon op te bellen voor verduidelijking. En eh, ondertussen kun je natuurlijk nog meer sollicitatiebrieven versturen. Wij hebben in ieder geval genoeg leuke vacatures voor je in de aanbieding.

Key takeaways

  • Het doel van een sollicitatiebrief opstellen is de werkgever ervan overtuigen dat ie jou moet uitnodigen voor een sollicitatiegesprek.
  • Dit doe je bijvoorbeeld door te vertellen over je motivatie, ambities, werkervaring, eigenschappen en vaardigheden.
  • Waar je op focust in jouw sollicitatiebrief is afhankelijk van jouw achtergrond en de baan waarop je solliciteert.
  • Bereid je goed voor voordat je jouw sollicitatiebrief gaat schrijven.
  • Lees bijvoorbeeld de vacaturetekst goed door, maak een lijst met wat jouw onderscheidt van andere kandidaten en zoek informatie op over het bedrijf.
  • Schrijf in steekwoorden op wat je in je brief wilt vertellen en begin daarna met het schrijven van je brief.
  • Check of je sterke voorbeelden hebt gegeven, de opbouw van je verhaal logisch is en er geen spelfouten in je brief staan.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Hoe moet je een sollicitatiebrief schrijven?

  • Bereid je eerst goed voor door de vacature door te nemen, info op te zoeken over het bedrijf en een lijst te maken met alle onderwerpen die je wilt bespreken in je brief. Schrijf daarna steekwoorden op en begin met het schrijven van je brief.

  • Hoe schrijf ik een enthousiaste sollicitatiebrief?

  • Je maakt je motivatiebrief enthousiast door te vertellen waarom de baan jou zo aanspreekt. Denk aan je persoonlijke ambities en je motivatie om juist bij dit bedrijf te komen werken. Hoe persoonlijker, hoe enthousiaster je overkomt.