Ontslag

Ontslag. Een woord met een zware lading, of het nu gaat om zelf ontslag nemen of ontslagen worden. Soms is het einde van je job onverwachts, maar toch opent het tegelijkertijd nieuwe deuren. Voordat je zover bent: wat is ontslag eigenlijk? En welke soorten ontslag bestaan er allemaal? Bij YoungCapital vind je niet alleen je volgende baan, maar ook alle info rondom het beëindigen van je dienstverband. Of je nu jouw rechten en de regels bij ontslag wilt weten of juist tips zoekt over hoe je verder moet, je vindt het hier.

Ontslag video's


Wat is ontslag?

Ontslag betekent het einde van je arbeidsovereenkomst met je werkgever. Er zijn verschillende manieren waarop dit kan gebeuren, elk met eigen regels en vervolgstappen. Als we het hebben over ontslag nemen, dan pak jij de regie. Maar soms, zoals bij een ontslag op staande voet, komt het einde van je contract op initiatief van je werkgever. Wat er ook gebeurt, afscheid nemen van je collega’s is onlosmakelijk met ontslag verbonden. Net zoals een exitgesprek trouwens, die voert je werkgever met je aan het einde van je dienstverband. Zoiets kun je maar beter voorbereiden, dus.

Soorten ontslag

Er bestaan meer soorten ontslag dan je denkt. Van het niet verlengen van je contract tot aan de deur gewezen worden omdat het bedrijf waar je werkt moet snijden in de kosten (dat heet ontslag om bedrijfseconomische redenen). Oh, en laten we ontslag tijdens ziekte niet vergeten. Over welke soorten ontslag we het ook hebben, check altijd even of je recht hebt op een transitie- of ontslagvergoeding. Het zou zonde zijn als je die misloopt, terwijl je naar een nieuwe baan zoekt. Want je weet ’t: daarvoor kun je natuurlijk altijd bij YoungCapital terecht.

Veelgestelde vragen

  • Wat betekent ontslag eigenlijk?

  • Kort gezegd is ontslag het einde van jouw dienstverband bij je huidige werkgever. Soms kies je er zelf voor, soms kiest je werkgever ervoor om jou te ontslaan. Gelukkig is elk einde een nieuw begin, toch? Op YoungCapital lees je er meer over.

  • Hoe ga je om met een ontslag?

  • Allereerst: diep ademhalen. Daarna lees je onze ontslag artikelen en pak je de draad weer op. Bij ons vind je namelijk de leukste vacatures voor een nieuwe stap in je carrière.

  • Welke vormen van ontslag zijn er?

  • Je kunt samen met je werkgever tot een vaststellingsovereenkomst komen of je job eindigt abrupt door een ontslag op staande voet. En daar zitten nog een heleboel soorten ontslag tussenin.