Contract

Bingo. Na al dat solliciteren en onderhandelen heb je een contract in de pocket. Tijd om je handtekening te zetten en lekker aan de slag te gaan. Of heb je wat nog vragen over je werkcontract voordat je je krabbel zet? Niet gek, want al die werktermen zijn soms net abracadabra. Ook wanneer je eenmaal aan het werk bent, is het belangrijk dat je goed begrijpt wat er allemaal in je contract staat. En da’s nog niet altijd zo eenvoudig. Maar geen paniek, wij tackelen je vragen over dit onderwerp stuk voor stuk.

Contract video's


Wat is een contract?

Da’s een inkoppertje: een contract is een afspraak tussen twee of meer partijen. In het geval van een werkcontract dus tussen jou en je werkgever. Wist je dat je ook kunt werken zonder contract? Je hebt dan alleen geen poot om op te staan, dus de meeste werknemers hebben gewoon een schriftelijke arbeidsovereenkomst. Het is belangrijk dat je weet welke contractvorm je hebt: een tijdelijk of een vast contract. Je kunt ook een ander soort contract hebben, zoals een stageovereenkomst, detacheringsovereenkomst of flexcontract. Dat laatste is bijvoorbeeld een oproepcontract, nulurencontract of min-maxcontract.

Check voordat je je contract gaat tekenen niet alleen wat voor soort contract het is, maar ook wat er allemaal in staat. En dan hebben we het niet alleen over de hoogte van je loon, maar juist ook over de wat ingewikkeldere zaken. Geldt er bijvoorbeeld een relatiebeding of concurrentiebeding (zo ja, zo kun je ’m omzeilen)? En wat is je proeftijd? In onze artikelen leggen we je zo simpel mogelijk uit wat dit allemaal inhoudt. Ook wanneer je contract bijna afloopt zit je hier goed. Krijg je een contractverlenging, waar heb je recht op volgens de ketenregeling en wanneer kun je een aanzegvergoeding claimen? Je merkt het al, genoeg te lezen en leren hier.

Veelgestelde vragen

  • Wat is een contract bij werk?

  • In een werkcontract staan de afspraken tussen jou en je werkgever. Bijvoorbeeld waar je werkt, wat je functie is, hoeveel uur je werkt en wat je verdient.

  • Welke typen contracten zijn er?

  • De bekendste soorten zijn het tijdelijke contract en het vast contract. Maar er zijn er nog veel meer, zoals het uitzendcontract, oproepcontract, detacheringscontract en flexcontract, om er maar een paar te noemen.

  • Wat staat er allemaal in je contract?

  • De belangrijkste afspraken tussen jou en je werkgever staan in je contract. Bijvoorbeeld wanneer je dienstverband ingaat en eventueel wanneer het eindigt. Maar ook wat je functie is, welk salaris je krijgt, wat de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn en of er een cao van toepassing is.