SOLLICITATIETIPS VOOR JOUW Sollicitatiegesprek

Dus je mag op sollicitatiegesprek komen? Nice! Nu begint het echte werk. Op deze pagina vind je superveel tips voor je sollicitatie. Niet alleen tekst en theorie, maar ook video’s en voorbeelden. Zo kun jij je optimaal voorbereiden.

Heb je een online sollicitatiegesprek? Bekijk dan ook eens onze tips over online solliciteren.

sollicitatietips

Soorten sollicitatiegesprekken

Voordat we beginnen met onze tips, nog even dit: er zijn verschillende soorten gesprekken. En hoe je je moet voorbereiden, hangt af van het type sollicitatiegesprek dat je voert.

Eerste sollicitatiegesprek

Het meeste van wat je hieronder leest, gaat over het eerste sollicitatiegesprek, ook wel kennismakingsgesprek of intakegesprek genoemd. Een eerste sollicitatiegesprek gaat vooral om jouw persoonlijkheid, je achtergrond en de indruk die je maakt. Het is dus bedoeld om je te leren kennen.

sollicitatiegesprek

Tweede sollicitatiegesprek

Zoek je meer informatie over een tweede sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd, je bent dus door naar de volgende ronde! Nu wordt het tijd om je inhoudelijk goed voor te bereiden. Want in het tweede sollicitatiegesprek ga je dieper in op de functie. Verderop lees je meer info over het tweede sollicitatiegesprek.

Arbeidsvoorwaardengesprek

Krijg je de baan? Gefeliciteerd! Door naar de salarisonderhandeling, want dat is wat een arbeidsvoorwaardengesprek is. Klik hier voor tips.

Wil je meer advies? Lees ook onze tips hieronder over hoe je het beste een sollicitatiegesprek kan voorbereiden.

Scoor een sollicitatiegesprek!

Heb je nog geen sollicitatiegesprek? Solliciteer dan eerst op een van onze vacatures!

Bekijk vacatures

Voorbereiden op sollicitatiegesprek

Je voorbereiding op je sollicitatiegesprek maakt het verschil. Het zorgt voor meer zelfvertrouwen en je komt er geïnteresseerd door over. Voorbereiden, dus!

Online voorbereiden

‘Waarom wil je deze baan bij ons bedrijf?’, deze vraag zie je al van mijlenver aankomen. Elk sollicitatiegesprek komt-ie voorbij. En dat is meteen een kans om te laten zien hoe goed je bent voorbereid. Hoe beter jij ingelezen bent, hoe meer indruk je maakt.

Dus, check de website en social media van het bedrijf. Google het bedrijf ook, dat levert andere informatie op. Bedenk hier relevante vragen bij, waar je online geen antwoord op kunt vinden. Zo laat je zien dat jij er moeite voor doet om deze baan te krijgen.

Je bent goed bezig als je tijdens het voorbereiden op je sollicitatie antwoord kunt vinden op deze vragen:

 • Bij wat voor bedrijf ga ik solliciteren? Hoe groot is het? Hoe komt de sfeer over? Waar staat het merk voor, wat is de missie en visie van het bedrijf?
 • Wat vind ik hier leuk of goed aan? En waarom?
 • Welke functie-eisen stonden er in de vacature? Begrijp ik al die eisen en hoe ze binnen dat bedrijf passen? En wat spreekt me daarin aan?
 • Op welke manier voldoe ik aan die eisen? En hoe kan ik dat hard maken, bijvoorbeeld door naar eerdere ervaringen te verwijzen?

Check je gesprekspartner

Als je dat voorbereiden helemaal goed wilt doen, kijk je ook nog even met wie je het sollicitatiegesprek hebt. Leer zijn of haar naam uit je hoofd en zoek je gesprekspartner op in Google en op LinkedIn.

“Maar dan kunnen ze zien dat ik hun profiel heb bekeken!” Ja, en dat is in dit geval niet supercreepy, maar supergoed voorbereid. Misschien heb je wel aan dezelfde hogeschool gestudeerd, zetten jullie je in voor dezelfde goede doelen of heb je een gezamenlijke kennis. Daar kun je het ijs mee breken.

Laatste tips voor voorbereiden op sollicitatiegesprek

Bijna klaar voor je sollicitatiegesprek. Check nog even deze tips:

 • Check, bijvoorbeeld online, de dresscode binnen het bedrijf en pas jouw kleding hierop aan. Geen idee? Probeer erachter te komen hoe dat zit bij vergelijkbare bedrijven. Twijfel je? Ga voor de netste versie. Klik hier voor meer kledingtips.


 • Ben je te vroeg, dan ben je op tijd. Ben je op tijd, dan ben je te laat. Echt waar. Een kwartiertje van tevoren staat netjes en geeft je de ruimte om te verdwalen, vertraging op te lopen of jezelf nog even op te frissen.


 • Dubbelcheck: komt je LinkedIn-profiel overeen met het cv waarmee je hebt gesolliciteerd?

Goede eerste indruk maken bij sollicitatie

Hoe je zit, hoe je kijkt, hoe je praat en hoe je je gedraagt: het is allemaal belangrijk voor die eerste indruk bij je sollicitatie. In de video hieronder zie je waar recruiters op letten, nog voordat je ook maar één woord hebt gezegd.

Hieronder staan de belangrijkste tips voor een goede eerste indruk bij je sollicitatie. Sommige doe je vast van nature al goed. Andere zijn nieuw voor je. Pik er één of twee uit waar je op let, dat is al genoeg.

 • Smile! Met een leuke glimlach sta je 1-0 voor.

 • Wees beleefd. Stel jezelf netjes voor, zeg ‘u’ als je denkt dat de situatie daarom vraagt en vergeet ‘alsjeblieft’ en ‘dankjewel’ niet.

 • Je kunt het ijs breken met een gemeend compliment. Een neutraal compliment, bijvoorbeeld over het kantoor of de sfeer, is veiliger dan over het rokje van je gesprekspartner.

 • Door hulp aan te bieden laat je zien dat je attent bent. De deur openhouden is een mooie.

 • Ook attent: namen onthouden. Je moet natuurlijk wel weten met wie je een gesprek hebt. Als je in het gesprek subtiel iemands naam gebruikt, kun je sympathie opwekken. Subtiel, met een grote S. Anders wordt het creepy.

 • Rust en zelfvertrouwen zijn top, maar arrogantie gaat te ver.

 • Neem een actieve houding aan. Dus niet met je hoofd op je hand leunen of achterovergezakt zitten. Dat komt ongeïnteresseerd over.

 • Goed luisteren naar je gesprekspartner, heel belangrijk. Je komt er sympathiek mee over. Luister dus goed naar wat er gevraagd wordt, zonder direct al een antwoord in je hoofd te bedenken en uit te tunen. Laat je gesprekspartner rustig uitpraten.

 • Begrijp je iets niet? Vraag het gewoon. Je kunt niet alles weten, dat verwacht niemand van je.

Meest gestelde vragen bij sollicitatie

Welke vragen kun je verwachten bij een sollicitatiegesprek? Er zijn drie standaard vragen waar je niet omheen kunt. Hieronder hebben we niet alleen die drie meest gestelde vragen op een rij gezet, maar ook handige voorbeeld-antwoorden. Zo kun je je optimaal voorbereiden.

De drie meest gestelde vragen bij sollicitaties:

Wat je precies moet antwoorden op sollicitatievragen, is natuurlijk voor iedereen anders. Maar om je toch een idee te geven, vind je hieronder voorbeeld-antwoorden op de meest gestelde vragen bij sollicitaties. Bekijk hier ook andere veelgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek.

sollicitatietips

Vertel iets over jezelf

Hier kun je iets over je achtergrond vertellen. Om het persoonlijk te maken, kun je ook je interesses noemen. Het is wel slim om de pitch over jezelf te eindigen met iets dat weer terug leidt naar de baan waar je op solliciteert. Bijvoorbeeld:

“Ik ben Marieke, 22 jaar oud en ik kom uit Utrecht. Ik studeer sociologie, ook in Utrecht, en ben net begonnen aan mijn afstudeerscriptie. In mijn vrije tijd fotografeer ik graag, het liefst portretten, spreek ik af met vrienden en speel ik drums in een bandje. Ik vind het leuk om nieuwe mensen te leren kennen en maak makkelijk contact.”

“Na mijn afstuderen wil ik graag een paar maanden gaan reizen. Om nu alvast te sparen, zoek ik een leuke, vaste bijbaan. Ik heb geen colleges meer, dus ik kan op vaste tijden werken.”

“Vorig jaar heb ik telefonisch sponsors geworven voor mijn vereniging. Dat vond ik een leuke uitdaging en ik was er ook best goed in. Daarom sprak deze baan als callcentermedewerker me zo aan. Ik ben lid van het Wereld Natuurfonds en zou ook de andere goede doelen van dit callcenter willen steunen. Daarom denk ik dat deze baan goed bij mij past.”

Elevator Pitch

Wil je nou echt een killer van een presentatie over jezelf neerzetten? Maak dan gebruik van de elevator pitch; een korte presentatie over jezelf waarin je in een klein minuutje over jouw toegevoegde waarde vertelt. Hoe dat moet? Volg ons 10-stappenplan en laat een verpletterende indruk achter!

Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?

Meestal vragen recruiters bij je sollicitatiegesprek om drie goede en drie slechte eigenschappen. Weet je nog niet wat jouw sterke punten zijn? Doe een persoonlijkheidstest en je weet het direct. Check de tips over goede eigenschappen hieronder of lees hier meer over slechte eigenschappen.

Goede eigenschappen van jouw karakter

Goede eigenschappen hoef je niet te zoeken in je skills of ervaring; ze zitten gewoon in jouw karakter. Hier zijn vier voorbeelden van goede eigenschappen waar een recruiter blij van wordt, en waarom.

Goede eigenschap 1: je bent positief

Baal je dat je aan het werk moet vandaag? Dan neem je dat mee naar je werk, steek je je collega’s aan en voor je het weet is je hele team chagrijnig. Met positiviteit gaat het net zo. Jouw vrolijkheid werkt aanstekelijk. Bovendien denken positieve mensen in mogelijkheden, in plaats van problemen.

Goede eigenschap 2: je vertrouwt op jezelf

Werkgevers zoeken mensen die zelfvertrouwen uitstralen, zonder arrogant te worden. Je bent overtuigd van je eigen kwaliteiten, maar staat open voor feedback. Als jij zelfvertrouwen uitstraalt, ben je overtuigender en maak je meer indruk.

Goede eigenschap 3: je bent sociaal

Sociaal zijn is een goede eigenschap die onmisbaar is bij samenwerken. Kom je vriendelijk over, dan scoor je daar punten mee bij een recruiter. Met een ontspannen, spontaan (telefoon)gesprek laat je jouw sociale skills zien.

Goede eigenschap 4: je brengt nieuwe ideeën

Werkgevers zoeken geen robots die regel voor regel de functieomschrijving uitvoeren. Ben jij een starter en heb je dus weinig ervaring? Grote kans dat je dan juist uitblinkt door de verfrissende ideeën die je meeneemt.

Lijst met goede eigenschappen

Vind jij het lastig om goede eigenschappen van jezelf op te noemen? Geen probleem, daar hebben we een lijstje voor gemaakt. Kies uit de lijst drie goede eigenschappen die van pas komen in de baan waar je op solliciteert.

 • Goed kunnen plannen en organiseren
 • Geduldig zijn
 • Goed kunnen luisteren
 • Goed met kritiek omgaan
 • Betrouwbaar zijn, afspraken nakomen
 • Goed kunnen samenwerken
 • Goed kunnen loslaten
 • Confrontaties niet uit de weg gaan
 • Initiatief nemen, nieuwe dingen durven uitproberen
 • Goed nee kunnen zeggen als dat nodig is
 • Veel energie hebben
 • Makkelijk contact maken met mensen
 • Creatief zijn
 • Anderen motiveren

Overtuig met voorbeelden

Wat je ook kiest, zorg dat je jouw goede eigenschappen kunt onderbouwen. Daarmee bedoelen we: geef voorbeelden waaruit blijkt dat jij die goede eigenschappen bezit. Dikke kans dat die sollicitatie succesvol verloopt.

Wat zijn je slechte eigenschappen?

Je slechte eigenschappen noemen op een sollicitatiegesprek, dat is lastig. Veel sollicitanten zijn bang om zwakke punten van zichzelf te benoemen. Ze willen geen slechte indruk maken. Daarom zeggen ze vaak: “Ik ben erg perfectionistisch, en dat zit me soms in de weg.”

Dan hoort de recruiter dit: “Ik kan geen slechte eigenschap van mezelf noemen en heb dus ófwel geen ballen, ófwel geen reflectievermogen.”

Het is juist goed als je slechte eigenschappen van jezelf kunt noemen. Daarom is hier een lijstje met zwakke punten waar je uit kunt kiezen. Net als bij goede eigenschappen, is het handig om een voorbeeld paraat te hebben bij de drie slechte eigenschappen die je kiest. Daarnaast is het slim om meteen te bedenken hoe je hieraan kunt werken.

 • Uitstelgedrag
 • Ongeduldig zijn
 • Niet luisteren naar anderen, te veel praten of overheersend gedrag
 • De neiging om alles alleen te doen
 • Controlfreak zijn
 • Conflictvermijdend gedrag
 • Geen fouten durven maken
 • Te veel hooi op je vork nemen en jezelf daarmee uitputten
 • Moeilijk contact maken, gesloten zijn
 • Zo ambitieus zijn dat je over lijken gaat
 • Eerst doen, dan pas denken
 • Je dingen te veel aantrekken

Heb je geen idee wat jouw slechte eigenschappen zijn? Vraag je vrienden maar eens naar hun ongezouten feedback en benoem ook dat je dit hebt gedaan: “Toen ik ernaar vroeg, zeiden mijn vrienden dat ik erg ongeduldig kan zijn. Daar let ik nu extra op.”

Voorbeeld-antwoord slechte eigenschappen

“Door mijn enthousiasme kan ik ongeduldig worden. Dan stort ik me meteen ergens op, zonder eerst goed na te denken. Ik ben ook iemand die het graag gezellig heeft in de groep, maar daardoor ga ik ook wel confrontaties uit de weg. Een ander zwak punt is uitstelgedrag: als ik iets moeilijk vind, durf ik niet snel om hulp te vragen, maar schuif ik het werk voor me uit. Uiteindelijk haal ik altijd de deadline, maar het levert wel stress op.”

Waarom wil je hier werken?

Recruiters stellen je deze vraag om te checken hoe gemotiveerd je bent en hoe goed je je hebt voorbereid. Als jij het bedrijf goed hebt gecheckt, kun jij namelijk vertellen dat de bedrijfscultuur goed bij je past. Of dat je je aansluit bij hun visie. Of dat de functie precies is wat jij leuk vindt en altijd al hebt willen doen. Maar ook dat je met jouw kennis, ervaring en/of opleiding een steentje kunt bijdragen aan het bedrijf.

Bedenk van tevoren goed waarom je wil werken bij dat bedrijf. Check de website, check hun social media en kijk hoe jij daarin past. Schrijf het desnoods even kort op. Bijvoorbeeld:

“Ik wil hier graag werken, omdat dit een bedrijf is waar ontwikkeling centraal staat. Ook voor medewerkers. En ik wil graag meer groeien, mijzelf ontwikkelen in dit vak. Dat kan bij dit bedrijf. Dat ik hier leuk werk doe, waar ik ook goed in ben, en dat ik helemaal achter jullie dienst of product sta, is mooi meegenomen.”

Meer veelgestelde vragen bij sollicitatiegesprek

Zo, die drie standaard vragen zitten erin. Nu tijd om je voor te bereiden op de wat moeilijkere vragen bij je sollicitatiegesprek. We hebben 28 sollicitatievragen voor je onder elkaar gezet. Natuurlijk kunnen er altijd andere vragen voorkomen, maar als je deze 28 sollicitatievragen oefent, heb je goed over de baan nagedacht en kun je ook onverwachte vragen makkelijk hebben.

sollicitatietips

28 meest gestelde sollicitatievragen:

 • Hoe motiveer jij anderen?

 • Noem een situatie waarin je een conflict had met een collega. Hoe ging je daarmee om?

 • Wie heeft jou geïnspireerd in je leven, en waarom?

 • Iedereen maakt fouten. Vertel ons eens over een fout die jij ooit maakte en die een flinke impact had op het bedrijf of je team – en wat je hebt gedaan om die fout recht te zetten.

 • Welke rol neem je meestal aan binnen een team?

 • Hoe ga je met kritiek om?

 • Als je inspraak zou hebben in een beslissing van het hoogste management, waar je sterk tegen bent, wat zou je dan doen?

 • Wat kan een bedrijf volgens jou het beste doen voor zijn medewerkers om te zorgen dat medewerkers blijven en niet ergens anders een aanbod aannemen?

 • Als ik jouw vorige manager of leidinggevende zou bellen: welk verbeterpunt zou hij of zij dan voor jou noemen?

 • Wat zie je jezelf over een paar jaar doen? Wat zijn je langetermijnambities?

 • Vertel eens over die ene keer dat je in je werk de juiste beslissing nam, terwijl niemand het in de gaten had.

 • De recruiter geeft je een pen en zegt: “Je hebt drie minuten om me deze pen te verkopen.”

 • Wat doe je als een klant ‘nee’ zegt?

 • Waar maak je je zorgen over, en waarom?

 • Wat is jouw definitie van succes en hoe vind je dat je het tot zover doet?

 • Hoe zouden jouw vrienden je omschrijven? En collega’s?

 • Geef een voorbeeld van iets waarin je hebt gefaald. Hoe reageerde je en hoe overwon je deze mislukking?

 • Welke kwaliteiten zou een goede teamleider volgens jou moeten hebben?

 • Welke veranderingen zou je doorvoeren als je bij ons aan de slag gaat?

 • Hoe ga je om met een hoge werkdruk?

 • Wat heb je liever: dat mensen je aardig vinden of dat ze je respecteren? Waarom?

 • Heb je ooit iets gedaan wat tegen alle sociale normen inging, maar wat je toch deed omdat dat het juiste was om te doen?

 • Als je in mijn schoenen stond, zou je dan iemand zoals jij aannemen, en waarom?

 • Wat waren je eerste indrukken toen je bij ons binnenliep?

 • Beschrijf je ideale werkomgeving.

 • Heb je sollicitaties lopen bij andere werkgevers?

 • Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?

 • Wat voeg jij toe aan ons team?

Er is geen standaardantwoord

Wat je op deze vragen moet antwoorden? Dat is persoonlijk. Maar onthoud dit: goede of foute antwoorden bestaan niet. En eerlijkheid duurt het langst. Natuurlijk kun je doen alsof je ‘heel rustig blijft onder druk’ terwijl je eigenlijk een stresskip bent, maar waarom zou je? Daar heb je alleen jezelf mee als je uiteindelijk onder grote druk moet werken.

‘Dat weet ik niet’ is ook een antwoord. Als je bijvoorbeeld op vraag 19 écht niks kunt bedenken, mag je dat eerlijk zeggen. Zeg er wel bij waarom. Omdat het bedrijf je helemaal ideaal lijkt of omdat je niet vindt dat je als nieuwkomer daar al goed zicht op hebt.

Wat je ook doet: zeg geen dingen die niet waar zijn, omdat je denkt dat ‘ze dat willen horen’. Recruiters zijn getraind om hier doorheen te prikken. Check hier de sociaal wenselijke antwoorden waar ze heel moe van worden.

Zelf vragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek

Als je het hebt over meest gestelde vragen die recruiters stellen tijdens een sollicitatiegesprek, dan is “Heb je nog vragen?” hands down de populairste. Dat doen ze met een reden, want het is de final test voor je elkaar de hand schudt en jij de deur uitloopt.

Recruiters stellen je deze vraag om te kijken of je je hebt verdiept in de functie. Antwoord je meteen ‘nee’, dan kan het op een recruiter overkomen alsof je onvoorbereid je sollicitatiegesprek binnenwandelt. Dus bedenk vragen en schrijf ze op. Als de onvermijdelijke vraag dan komt, ben jij in ieder geval goed voorbereid.

Soms zijn al jouw vragen tijdens je sollicitatiegesprek al beantwoord. Geen probleem, natuurlijk. Maar laat dat dan wel weten. Zeg bijvoorbeeld dat je vragen had, maar dat die tijdens het sollicitatiegesprek al aan bod zijn gekomen. Dan laat je zien dat je er wel over hebt nagedacht.

sollicitatietips

Goede vragen die je kunt stellen

Je hebt je al voorbereid op vragen die recruiters aan jou kunnen stellen. Time to turn the tables en met jouw kritische vragen indruk te maken op de recruiter. Inhoudelijke vragen over de functie, bijvoorbeeld. Maar ook vragen over het bedrijf, de werksfeer en hoe jij kunt groeien. We hebben vijf voorbeelden van goede vragen die je kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek voor jou op een rijtje gezet.

 • 1. ‘Welke vaardigheden zijn belangrijk in deze functie?’

  Niet alleen een goede vraag, maar ook handig voor jou om te weten. Want door deze vraag te stellen, kun je dieper ingaan op de functie en welke vaardigheden je daarvoor nodig hebt. Je wekt zo de indruk dat je bereid bent om verder te leren. En dat zien werkgevers graag.

 • 2. ‘Hoe vaak krijg ik feedback op mijn werk en op welke manier gebeurt dat?

  Feedback op je werk krijg je sowieso. Door deze vraag te stellen tijdens je sollicitatie, kun je laten zien dat je ook openstaat voor kritiek. Goed kunnen omgaan met feedback is een eigenschap die recruiters graag zien.

 • 3. ‘Hoe kan ik mij bij dit bedrijf ontwikkelen?

  Goede vraag om te stellen. Zo weet je meteen of ze in jouw ontwikkeling willen investeren. En laat je de recruiter weten dat jij wilt groeien en een bedrijf zoekt waar je dat ook kunt.

Andere goede vragen die je ook kunt stellen tijdens het sollicitatiegesprek:

 • Waar zie jij de organisatie over tien jaar?
 • Hoe lever ik vanuit deze functie een bijdrage aan de organisatie?
 • Hoe lang werken mensen gemiddeld in deze baan of bij dit bedrijf?
 • Wat zou mij echt succesvol maken in deze functie?
 • Hoe is de vacature ontstaan?
 • Hoe is de sfeer op de afdeling?
 • Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?
 • Hoe verloopt de sollicitatieprocedure vanaf hier?

Vragen die je beter niet kunt stellen

Voor elke goede vraag die je kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek, is er ook een vraag die je beter niet kunt stellen. Ben je het hele gesprek lang je beste zelf, verknal je het in de laatste minuten met een ‘stomme’ vraag. En dat is zonde. Dus, check deze vragen zodat je weet welke je beter kunt overslaan.

Wat doet dit bedrijf precies?

Stel geen vragen waarvan je het antwoord online kunt vinden. Staat op hun website hoeveel medewerkers er werken? Of wat ze precies doen? Dan hoef je die vraag niet meer te stellen. Vraag in plaats daarvan met welke mensen of afdelingen jij direct gaat werken, of hoe groot jouw team is. Zo krijg je een beter beeld van de organisatie, zonder onvoorbereid over te komen.

Hoeveel ga ik verdienen?

Tuurlijk wil je dat weten, maar je wilt ook niet overkomen als een geldwolf. Geld is belangrijk, maar je wilt niet dat de recruiter denkt dat een goed salaris voor jou de belangrijkste motivatie is. Vragen over je salaris stel je tijdens een tweede gesprek of tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek. Begint de recruiter of je gesprekspartner hier zelf over, dan kun je natuurlijk reageren.

Hoe lang duurt mijn proeftijd?

Timing is everything. Weet dus goed wanneer je welke vraag wanneer stelt. Is het je eerste sollicitatiegesprek of kennismakingsgesprek bij dat bedrijf? Bewaar de praktische vragen zoals hoeveel vakantiedagen je krijgt dan voor een tweede gesprek.

Check deze video voor sollicitatiegesprek-tips van onze eigen recruiters.

Voorbereiden op het tweede gesprek

Nice. Je bent uitgenodigd voor een tweede gesprek. Dat betekent dat je indruk hebt gemaakt, het goed klikte met je gesprekspartner en ze meer van je willen weten. Je bent er bijna. Met deze tips bereid jij je goed voor op een tweede sollicitatiegesprek.

Dit kun je verwachten van een tweede sollicitatiegesprek

Tijdens een tweede gesprek ga je dieper in op de functie en jouw werkzaamheden. Dat kan met dezelfde persoon zijn, maar ook met een ander. Iemand die inhoudelijk meer van de functie weet. Misschien wel een directe collega of een manager. Het kan dus zijn dat je vragen krijgt die je tijdens je eerste sollicitatiegesprek hebt beantwoord.

Een assessment

Onderdeel van een tweede gesprek kan een assessment of een opdracht zijn. Ze hebben al een goed beeld van jou, maar willen nu kijken of je ook echt de juiste vaardigheden of eigenschappen in huis hebt. En dus moet je een assessment of opdracht maken. De resultaten daarvan worden dan besproken tijdens het gesprek.

sollicitatietips

Stel zelf ook vragen

Vorige keer iets vergeten te vragen? Now is your chance. Tijdens een tweede gesprek kun jij ook weer vragen te stellen. Omdat het vaak een functie-inhoudelijk gesprek is, kun je jouw vragen meer op je werkzaamheden richten. Hoe ziet een gemiddelde dag eruit? Hoeveel tijd besteed je per taak? Bij wie moet je zijn als je ergens niet uitkomt? Als je de baan krijgt, hoef je die dingen in ieder geval niet meer te vragen!

Kledingadvies voor je sollicitatie

Yes, je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Maar nu wordt het pas écht moeilijk: welke kleding kies je voor je sollicitatie? Soms is een casual outfit met nette sneakers helemaal goed. Bij andere bedrijven kun je je beter iets formeler kleden of word je zelfs in (mantel)pak verwacht.

Waar moet je nu écht op letten bij het kiezen van je sollicitatiekleding? Veel bedrijven vinden het belangrijkste dat je je verdiept in de bedrijfscultuur, er verzorgd uitziet en uitstraalt dat je over je sollicitatiegesprek hebt nagedacht. Hier lees je hoe dat er in de praktijk uitziet.

Informeel, formeel of iets ertussenin

Voor het gemak hebben wij drie setjes kleding voor je sollicitatie gemaakt: een informele, een semi-formele en een formele. Daarna vroegen we recruiters en HR-professionals van verschillende bedrijven om hun mening. Hieronder hebben we samengevat wat ze ervan vonden.

1. Informele sollicitatiekleding

Prima keus voor jonge bedrijven die zeggen dat je ‘jezelf mag zijn’. Onveilige keuze als je het niet zeker weet of bij een traditioneel bedrijf solliciteert

Dit is prima sollicitatiekleding voor ‘jonge’ bedrijven als Coolblue en (bij)banen als koerier. Waar ze niet alleen zéggen dat de sfeer jong en informeel is, maar dat ook echt zo is.

De meeste recruiters en HR-managers die we spraken, worden niet blij van deze outfit. Bij informele bedrijven vinden ze alleen de scheuren in de broek niet kunnen. Net als korte rokjes, crop tops en sportkleding zijn scheuren of gaten in je kleding een no-go.

Bij traditionele bedrijven en formele instanties zoals banken en advocatenkantoren is dit een misser. In een spijkerbroek of op gympies sta je daar meteen 1-0 achter.

2. Semi-formele sollicitatiekleding

semi-informele-kledingstijl

Een goede sollicitatie-outfit voor de meeste bedrijven. De veilige keuze voor als je niet zeker weet wat je moet aantrekken!

Dit is een veilige keuze voor de meeste bedrijven. Bij de meeste informele bedrijven die we spraken, zoals Coolblue en Pathé, werd iedereen blij van deze outfit. Helemaal top.

Ook bij een traditioneler bedrijf als PostNL kan deze outfit, maar dan wel met nette schoenen. PostNL raadt ook aan nog iets netter gekleed te gaan, als je solliciteert op een functie waarbij je direct contact hebt met klanten.

Bij een bank als ING kan dit, maar wel alleen voor functies zonder direct klantcontact. Bij Rabobank zouden ze zich afvragen of je je wel hebt ingelezen. Kortom: een risico-outfit als je naar banken gaat. Voor advocatenkantoren geldt hetzelfde.

3. Formele sollicitatiekleding

formele-sollicitatiekleding

Een representatieve outfit voor formele bedrijven, zoals banken. Ook prima voor functies met veel klantcontact, zoals accountmanager.

Bij de meeste informele bedrijven kom je wat stijfjes over als je in (mantel)pak komt aanzetten. Meestal word je er niet op afgewezen als je te netjes bent, maar je laat wel de indruk achter dat je niet zo goed bij de bedrijfscultuur past.

Banken, advocatenkantoren en traditionele bedrijven worden blij van deze outfits, zeker als je solliciteert op een functie met veel klantcontact, zoals accountmanager

Help, nou weet ik het nog steeds niet…

Heb je écht geen idee wat je moet aantrekken naar je sollicitatiegesprek? Kies dan iets uit dat lijkt op outfit 2, met nette schoenen. Dan ben je wél netjes, maar niet enorm overdressed.

Hilarische blunders bij sollicitatie

Soms heb je van die kandidaten, die een onvergetelijke indruk achterlaten. Met een onvergetelijke blunder. Kan de beste overkomen, natuurlijk. Als je er maar van leert. Lees en huiver.

“Dat moest ik van mijn moeder zeggen”

Karen Bongers, corporate recruiter van YoungCapital, weet nog goed dat ze een mannelijke sollicitant op gesprek had. “Hij had allerlei kwaliteiten op zijn cv staan. Dus toen werd ik wel benieuwd.”

Maar toen Bongers haar eerste vraag op hem afvuurde, werd ze verrast. “Ik vroeg waaruit bleek dat hij communicatief vaardig was. Toen keek hij me met grote ogen aan. Na een paar seconden stilte zei hij dat hij het van zijn moeder op zijn cv moest schrijven.”

Leerpunt? Als je jouw sterke punten op je cv zet, zorg er dan ook voor dat je ze kunt onderbouwen met concrete voorbeelden.

Eenrichtingsverkeer

Een recruiter ziet natuurlijk graag dat een kandidaat een sollicitatiegesprek serieus neemt. Maar ook daarin kun je doorslaan, vertelt Bongers.

“Ik had een jongen op gesprek die wel héél fanatiek aan het meeschrijven was. Het leek alsof hij zijn papier interessanter vond dan zijn gesprekspartner, want mij keek hij nauwelijks aan. Ik denk dat hij wilde laten zien hoe serieus hij het gesprek nam. Prima, natuurlijk, maar omdat hij zo krampachtig aan het schrijven was, hadden we geen goed gesprek. Het was eenrichtingsverkeer vanuit mij naar hem. Helaas voor hem, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling van een sollicitatiegesprek.”

Leerpunt? Het gesprek met de recruiter heeft niet alleen een informatief doel. Hij of zij wil je ook leren kennen. Voor jou dus dé kans om jezelf te presenteren in een leuk interactief gesprek.

“Wil je mijn BH zien?”

Guy Tuncbilek, recruiter bij YoungCapital Maastricht, had een paar maanden geleden een bizar gesprek met een vrouwelijke sollicitant. “In het begin vond ik het intakegesprek heel leuk. Ik was ervan overtuigd dat zij een geschikte kandidaat zou zijn om voor te stellen bij een klant van ons (een lingerieketen). Totdat ze aan het einde van het gesprek foto’s liet zien.”

Verbijsterd vertelt Tuncbilek wat voor foto’s hij te zien kreeg. “Een foto van haar ‘dagelijkse’ ondergoed en een van haar ‘ondeugende’ ondergoed. Toen ik deze foto’s zag, schrok ik wel een beetje. Ik kan er nu wel om lachen, maar ze heeft de baan niet gekregen.”

Leerpunt? Bedenk voor een sollicitatiegesprek of bepaalde opmerkingen of foto’s wel gepast zijn. Als je twijfelt of iets geschikt is, overleg dan met vrienden of familie.

Wil je nog meer weten? Bekijk dan ook dit artikel over sollicitatiegesprek tips op Jobbird. Als werkgever doe je met dit artikel over sollicitatiegesprek vragen inspiratie op.

Sollicitatietips