Secundaire arbeidsvoorwaarden

Got the job? Voordat je jouw contract tekent, check je natuurlijk – naast de primaire – ook de secundaire arbeidsvoorwaarden. Zitten er voor jou aantrekkelijke aanvullende arbeidsvoorwaarden bij, zoals een auto van de zaak of genoeg extra vakantiedagen? Handig als je van ver moet komen of erg van reizen houdt. En uh … onderhandelen maar als je nog niet helemaal tevreden bent. Dan haal je pas echt het beste uit je secundaire arbeidsvoorwaarden. Meer weten? Scrol door onze artikelen en ontdek wat leuke secundaire arbeidsvoorwaarden zijn en hoe ze werken.

Secundaire arbeidsvoorwaarden video's


Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?

Voordat je er helemaal induikt, is het handig om te weten wat arbeidsvoorwaarden überhaupt zijn. Komt ie: primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn de voorwaarden waarvoor je werkt. Je salaris en de arbeidsduur zijn de bekendste arbeidsvoorwaarden. Dit noem je de primaire arbeidsvoorwaarden. Logisch, je wilt weten wat voor bedrag je straks maandelijks op je bankrekening spot. Vergeet alleen zeker de secundaire arbeidsvoorwaarden niet. Dat zijn beloningen die bovenop je salaris komen, zoals adv- en atv-dagen. Die neem je bijvoorbeeld op als je je na een weekend feesten liever nog een keer in je bed omdraait. Zulke secundaire arbeidsvoorwaarden zijn zelfs zo belangrijk dat je misschien wel wilt switchen van baan.

Secundaire arbeidsvoorwaarden voorbeelden

Het liefste zet je je krabbel onder alle secundaire arbeidsvoorwaarden die er maar bestaan. Wie wil er nou niet een vette bonus, een paar extra vrije dagen of een glanzende leasebak? En zo kunnen we nog wel meer voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden verzinnen. Een probleem: je baas heeft waarschijnlijk geen geldboom in de tuin staan. En dus krijg je niet zomaar alle extra’s waar je om vraagt. Sommige werkgevers spelen daar handig op in door een Individueel Keuzebudget aan te bieden. Bij andere werkgevers moet je juist onderhandelen om de beste secundaire arbeidsvoorwaarden in de wacht te slepen. Hoe dan ook, met onze artikelen ontdek je precies wat alle secundaire arbeidsvoorwaarden inhouden.

Veelgestelde vragen

  • Wat zijn goede secundaire voorwaarden?

  • De betekenis van goede secundaire arbeidsvoorwaarden is voor iedereen anders. De een vindt het belangrijk om te kunnen sporten via je werkgever. De ander wil per se kunnen thuiswerken. Of een combinatie van beide. Smaken verschillen.

  • Wat is het verschil tussen primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden?

  • Primaire arbeidsvoorwaarden zijn de belangrijkste arbeidsvoorwaarden. Dat zijn bijvoorbeeld de afspraken die je met je baas maakt over je salaris en arbeidsduur. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn aanvullingen hierop, zoals extra vakantiedagen of een telefoon van de zaak.

  • Wat valt er onder tertiaire arbeidsvoorwaarden?

  • Da’s een term die niet veel gebruikt wordt. Sommige werkgevers vinden dat het gebruik van de bedrijfskantine of een verjaardagscadeautje onder de tertiaire arbeidsvoorwaarden valt. Bij andere werkgevers is er geen verschil tussen secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden.