Arbeidsvoorwaardengesprek: 9 tips en tricks

Het zit erop, je eerste en tweede sollicitatiegesprek. Wat daarna komt? Het arbeidsvoorwaardengesprek. Klinkt spannend, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Met onze tips ben je er helemaal op voorbereid en leer je zelfs onderhandelen als een pro. Zo leun je straks lekker achterover met een arbeidsvoorwaardenpakket dat helemaal bij jou en je lifestyle past. Scrol daarom snel verder en leer alle ins en outs over het arbeidsvoorwaardengesprek.

Wat is een arbeidsvoorwaardengesprek?

First things first: een arbeidsvoorwaardengesprek is, precies zoals het klinkt, een gesprek waarbij je je arbeidsvoorwaarden met je werkgever bespreekt. Dit gesprek heet soms een salarisonderhandeling, omdat salaris vaak je belangrijkste voorwaarde is. Maar natuurlijk valt er meer te winnen dan extra doekoe op je loonstrook. Wat dacht je bijvoorbeeld van meer vakantiedagen, andere werktijden of een auto van de zaak? Een arbeidsvoorwaardengesprek voor je je contract gaat tekenen, is hét moment om hierover te onderhandelen. Anders staan de voorwaarden vast. En dat is natuurlijk zonde.

Hoe gaat een arbeidsvoorwaardengesprek?

Is het arbeidsvoorwaardengesprek een compleet nieuw onderwerp voor jou? We've got you. Je vraagt je vast af: ‘Wie begint er? Wanneer drop ik mijn voorstel?’. Om dit gesprek zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het slim om je van tevoren voor te bereiden. Hieronder vind je de opbouw van een arbeidsvoorwaardengesprek:

  • Introductie.

    Eerst beginnen jij en je werkgever met wat small talk, gewoon om het ijs te breken.
  • Startbod.

    Dan is het tijd om je startbod te maken. Doe je bod en let op de reactie van je werkgever. Het kan ook dat je werkgever je voor is en met een startbod komt. Accepteer het niet direct, maar denk er even over na. Doe daarna een tegenbod en laat weten wat jouw wensen zijn.
  • Argumenten.

    Een werkgever accepteert jouw bod niet zomaar, dus onderbouw jezelf met argumenten. Die moet je voor je arbeidsvoorwaardengesprek al verzameld hebben.
  • Onderhandeling.

    Na het eerste tegenbod start het échte onderhandelen. Samen gaan jullie alle punten die jullie willen bespreken een voor een af. Maak tijdens dit proces aantekeningen, zo zie je niets over het hoofd.
  • Overeenkomst.

    Niet blij met het tegenbod? Geef aan dat jullie er niet uitkomen, maar laat je werkgever altijd weten welke onderhandelingsruimte er nog wel is. Moet je onderhandelingspartner het een en ander regelen voor die in kan gaan op jouw bod? Dan gaat het arbeidsvoorwaardengesprek op een ander moment verder. En anders is het vanuit jouw kant een hard no. Neem dan wel netjes afscheid, zodat je geen deuren voor jezelf sluit.
  • Ondertekening.

    Gelukkig gaan arbeidsvoorwaardengesprekken vaak goed en sluiten jij en je werkgever een goede deal. Herhaal altijd nog even wat jullie afspraken zijn, zodat je weet dat jullie op een lijn zitten en je werkgever er niet meer onderuit kan komen. Check bij het ondertekenen van het contract altijd ook of je gewenste arbeidsvoorwaarden erin staan.

Voorbereiding arbeidsvoorwaardengesprek: 4 tips

Heb je al een salaris of voorwaarde in je hoofd waar je voor wilt vechten? Tijd om je voor te bereiden op je arbeidsvoorwaardengesprek. Dat kan namelijk nog wel eens het verschil betekenen tussen extra poen per maand of de bare minimum. Hoe pak je de voorbereiding voor je arbeidsvoorwaardengesprek aan? Met deze 4 tips:

  1. Know your worth

    Een belangrijk gezegde voor je carrière, maar wat houdt het in? Dat je moet weten wat je waard bent, maar dat je ook niet té hogen eisen stelt. Onderzoek daarom voor je arbeidsvoorwaardengesprek wat een realistisch bod voor jouw functie is. Dit kan makkelijk via vrienden, familie of collega's die in een soortgelijke functie werken. Of check online wat andere mensen in jouw vakgebied verdienen. Houd dan natuurlijk wel rekening met je werkervaring, leeftijd en opleidingsniveau.

  2. Wat zijn je wensen?

    Ook handig om vooraf te bepalen: wat wil je precies uit het arbeidsvoorwaardengesprek halen? Een hoger salaris is natuurlijk fijn, maar je kunt ook onderhandelen over je secundaire arbeidsvoorwaarden. Ga je voor een auto van de zaak of wil je een opleiding op kosten van je werkgever volgen? Aan jou de keus.

  3. Wat zijn je argumenten?

    Om écht kracht achter je bod te zetten, is het slim om wat argumenten te bedenken voor je arbeidsvoorwaardengesprek. Een werkgever gaat natuurlijk vragen waarom jij precies een auto van de zaak wilt en waarom je vindt dat je dat verdient. Bedenk daarom voor jezelf wat je prestaties en sterke kanten zijn en waarom jij zo waardevol voor de organisatie bent.

  4. Ken je gesprekspartner

    Oké, niet dat jullie nu de beste vrienden moeten zijn, maar meestal staat er in een uitnodigingsbrief wie er precies aanwezig zijn bij je gesprek. Bedenk je aan de hand van die info hoe je het gesprek gaat aanpakken. Een arbeidsvoorwaardengesprek met je mogelijke baas gaat vaak anders dan die met een HR-medewerker. Met de functie van je gesprekspartner kun je er eventueel ook achter komen wat hun onderhandelingsstijl is. Daarover gesproken, doe daar eens research naar. Ga je competitief de strijd aan of ben je al blij met een compromis?

5 tips voor tijdens jouw arbeidsvoorwaardengesprek

Met bovenstaande tips ga je goed voorbereid het arbeidsvoorwaardengesprek in. Maar wat als je er eenmaal zit? Hoe kom je zo sterk mogelijk over en laat je je niet van je stuk brengen? Check deze 5 tips voor het arbeidsvoorwaardengesprek, dan zit dat straks wel snor.

  1. Niet gelijk accepteren

    Haast is nergens voor nodig, dus neem je tijd tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek. Accepteer nooit het eerste bod, tenzij je werkgever akkoord gaat met jouw eisen, en denk goed na over je reactie en eventuele tegenbod. Teken ook niet direct het uiteindelijke contract, maar slaap er gerust een nachtje over. Better safe than sorry.

  2. Zet je wisselgeld in

    Meestal lukt een salarisonderhandeling wel, maar soms kan een werkgever jou écht niet meer bieden. Of misschien word je wel helemaal niet blij van het aanbod. Begin dan over je secundaire arbeidsvoorwaarden. Misschien kan een werkgever jou wel extra vakantiedagen of een reiskostenvergoeding bieden in plaats van salaris.

  3. Neem initiatief

    Kom sterk over en doe direct het eerste bod tijdens je arbeidsvoorwaardengesprek. Andersom is het anders moeilijk om het bod van je werkgever omhoog te praten. Wees niet bang om ook hoog in te zetten, maar maak het niet te wild.

  4. Laat je niet van je stuk brengen

    Werkgevers gaan het je niet makkelijk maken, dus laat je vooral niet uit het veld slaan door een intimiderende blik. Dit is jouw moment om te shinen, dus focus op je doel en toon de werkgever dat je weet wat je waard bent.

  5. Houd de sfeer goed

    Tuurlijk, je wilt vechten voor een goed salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden, maar dat hoeft niet ten koste van de sfeer te gaan. Blijf dus tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek professioneel en rustig en reageer begripvol op de argumenten van je gesprekspartner. Als je dan toch de job en die mooie arbeidsvoorwaarden binnenhaalt, kun je nog gewoon lachen met je baas bij het koffiezetapparaat.

Je leest het, een arbeidsvoorwaardengesprek hoeft niet spannend te zijn. Wil je tips over hoe je een salarisonderhandeling start of ben je geïnteresseerd in onze andere sollicitatietips? Klik gerust door onze website en wie weet kom je zelfs een toffe vacature tegen.

Veelgestelde vragen

  • Wat bespreek je in een arbeidsvoorwaardengesprek?

  • Je bespreekt je salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden met je werkgever. Dit is ook het moment om te onderhandelen over een hoger salaris, extra vakantiedagen of een auto van de zaak.

  • Moet ik mijn salarisstrook meenemen naar een arbeidsvoorwaardengesprek?

  • Nope, en je mag zelfs weigeren als je werkgever vraagt om je laatste loonstrook. Zeg daarbij dat je je huidige salaris niet relevant vindt en je bod al hebt gedaan.

  • Hoe voer je een arbeidsvoorwaardengesprek als starter?

  • Eigenlijk op dezelfde manier als anderen. Misschien klinkt dat spannend, omdat je aan het begin van je carrière staat, maar je hebt juist een goede onderhandelingspositie. De kans is groot dat je onderschat wordt, dus duik vooral het diepe in en onderhandel gerust tijdens je arbeidsvoorwaardengesprek. Zo oefen je ook nog eens.

  • Wat kun je vragen bij een arbeidsvoorwaardengesprek?

  • Vraag om meer salaris, extra verlofuren of een reiskostenvergoeding. En extra's als reiskostenvergoeding en een auto van de zaak zijn ook on the table.

Alles over solliciteren