Bedrijfsongevallenverzekering

Niemand zit op ongelukken te wachten op werk; jij als werkgever niet, en je medewerkers ook niet. Om jezelf en je personeel wat meer zekerheid te bieden, is het slim om een bedrijfsongevallenverzekering af te sluiten. Dan ben je verzekerd tegen nare kosten als een medewerker plots een verkeersongeluk krijgt onderweg naar een klant of zich bezeert met een machine in de fabriek. Of zo’n bedrijfsongevallenverzekering verplicht is en hoe het zit met de kosten van een arbeidsongevallenverzekering? We’ve got the answers.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is een arbeidsongevallenverzekering?

Met een bedrijfsongevallenverzekering (ook wel arbeidsongevallenverzekering of zakelijke ongevallenverzekering genoemd) ben je verzekerd tegen kosten wanneer een medewerker een ongeluk krijgt onder werktijd. Oftewel, een bedrijfsongeval. Meestal krijgt een werknemer in zo’n situatie een eenmalig bedrag uitgekeerd van jouw bedrijfsongevallenverzekering.

Is een collectieve ongevallenverzekering verplicht voor een werkgever?

Nee, een collectieve ongevallenverzekering is voor een werkgever niet direct wettelijk verplicht. Het is wél bij de Arbowet verplicht om een gezonde en veilige werkomgeving voor je medewerkers te garanderen. Je kunt dus zeggen dat het afsluiten van een bedrijfsongevallenverzekering indirect wel verplicht is. En dat niet alleen, het maakt je ook een goede werkgever. Je verzekert je medewerkers er immers van dat jij de kosten dekt en daarmee de verantwoordelijkheid neemt als ze een ongeluk krijgen.

Dekking bedrijfsongevallenverzekering

Wat een bedrijfsongevallenverzekering precies dekt, ligt er maar net aan welke verzekering je kiest en welke dekkingen je aanzet. Over het algemeen keert je arbeidsongevallenverzekering een eenmalig bedrag uit als:

 • je medewerker overlijdt aan de gevolgen van een bedrijfsongeval (aan de partner of kinderen);
 • je medewerker arbeidsongeschikt raakt na een bedrijfsongeval.

Het bedrag dat wordt uitgekeerd is een vast bedrag of afhankelijk van het salaris van de medewerker, dat kies jij als werkgever zelf bij het afsluiten van de verzekering.

Sommige collectieve ongevallenverzekeringen bieden ook dekking voor ziektekosten die niet worden vergoed vanuit de zorgverzekering van de medewerker. Kijk dit goed na in jouw polis.

Bedrijfsongevallenverzekering kosten

De kosten van een arbeidsongevallenverzekering zijn lastig op te noemen. Dit is namelijk afhankelijk van meerdere factoren:

 • de branche van jouw bedrijf (sommige branches hebben hogere arbeidsrisico’s dan andere);
 • de functie van je medewerkers (sommige beroepen lopen meer risico dan andere);
 • aantal verzekerde medewerkers (hoe meer werknemers, hoe minder premie je betaalt per medewerker);
 • hoogte van de verzekerde bedragen (daar wordt de premie op gebaseerd);
 • de verzekeraar.

Onze tip? Vergelijk je opties goed, zodat je een verzekeraar kiest die de beste dekking biedt voor jouw bedrijf en betaalbaar is qua premie.

Young Magazine

Key takeaways

 • Met een bedrijfsongevallenverzekering verzeker je kosten als een medewerker een ongeluk krijgt onder werktijd.
 • De meeste verzekeringen keren een eenmalig bedrag uit aan je werknemer bij een bedrijfsongeval.
 • Een collectieve ongevallenverzekering is voor werkgevers niet verplicht bij de wet, maar je moet wel zorgen voor een veilige werkomgeving voor je medewerkers.
 • Welke kosten de arbeidsongevallenverzekering vergoedt, is afhankelijk van de dekking die je kiest.
 • Hoeveel premie je betaalt voor de bedrijfsongevallenverzekering, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de branche van je bedrijf en de functie van je medewerkers,

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

 • Is een collectieve ongevallenverzekering verplicht voor een werkgever?

 • Nee, een bedrijfsongevallenverzekering is niet wettelijk verplicht. Maar er staat wel in de Arbowet dat je als werkgever moet zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving voor je medewerkers.

 • Welke kosten dekt een arbeidsongevallenverzekering?

 • Bijna elke bedrijfsongevallenverzekering dekt de kosten als een medewerker overlijdt of arbeidsongeschikt raakt door een bedrijfsongeval. Voor welke kosten je nog meer verzekerd bent, ligt aan de dekking die je kiest.

 • Wat kost een arbeidsongevallenverzekering?

 • De hoogte van de premie ligt onder meer aan de branche van je bedrijf, de functies van je medewerkers, het aantal verzekerde medewerkers, de hoogte van de verzekerde bedragen en de keuze voor de verzekeraar.

Alles over de Arbowet