Leer jezelf kennen met kernkwadranten

Een moeilijke opgave tijdens je sollicitatiegesprek: het benoemen van je goede en slechte eigenschappen. Het concept van 'kernkwadranten' helpt je om te ontdekken waar je precies goed én minder goed in bent. Want dat kan soms lastig zijn. Voor sommigen is het makkelijk om een hele lijst aan negatieve punten op te sommen, terwijl anderen zichzelf veel liever alleen maar promoten. Gelukkig geven je negatieve eigenschappen, of liever gezegd valkuilen, veel informatie over je talenten. En andersom. Hoe kom je er precies achter wat jouw sterke en zwakke punten zijn? Juist, met de kernkwadranten.

Wat zijn kernkwadranten?

Eerst terug naar de basis. Want het is best mogelijk dat je nog niet goed begrijpt wat een kernkwadrant precies inhoudt. Daniël Ofman bedacht kernkwadranten als instrument om jezelf beter te begrijpen. Het bestaat uit vier elementen: de kernkwaliteit, de valkuil, de uitdaging en de allergie.

Kernkwaliteit

Ofman zegt dat kernkwaliteiten iets zijn wat jou uniek maakt. Dit zijn positieve eigenschappen die jou onderscheiden van anderen. Ze zijn dan ook meer nature (aangeboren) dan nurture (aangeleerd). Misschien ben je wel super sociaal of geweldig met cijfers. Of je hebt juist enorm veel doorzettingsvermogen, bent creatief of assertief. Je graaft dus in een kernkwadrant, als je wilt ontdekken wat je talenten zijn.

Valkuil

Kernkwaliteiten hebben ook valkuilen. Je weet wel, die dingen waar je steeds intrapt. Dit zijn eigenschappen waarin je doorschiet of die negatieve effecten hebben als je er te veel gebruik van maakt. Bijvoorbeeld, als je erg gedreven bent (kernkwaliteit), kun je ook te fanatiek worden (valkuil). Het is belangrijk om je bewust te zijn van je valkuilen in een kernkwadrant, zodat je deze kunt vermijden of in balans kunt brengen. Maar hé, niemand is perfect, dus wees vooral niet bang dat je de enige bent die weleens in valkuilen stapt.

Uitdaging

De uitdaging is de tegenpool van de valkuil. Het is een eigenschap die jou kan helpen om je valkuil te overwinnen of in toom te houden. In het geval van de gedreven persoon kan nuchterheid een uitdaging zijn om een balans aan te brengen in het fanatisme. Door bewust te werken aan je uitdaging, zet je je kernkwaliteiten effectiever in en voorkom je dat ze doorschieten.

Allergie

Allergieën zijn eigenschappen die je vaak irriteren of waar je een afkeer van hebt. Dit zijn waarschijnlijk eigenschappen die tegenovergesteld zijn aan jouw kernkwaliteiten. Misschien herken je ze wel als die ene persoon die altijd net iets te hard praat of diegene die constant je vragen beantwoordt met nog meer vragen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van je allergieën, omdat deze je kunnen belemmeren in je samenwerking met anderen. Door om te leren gaan met je allergieën volgens je kernkwadranten, vergroot je je flexibiliteit en communicatieve vaardigheden.

Jouw eigen kernkwadranten

Bij bovenstaande uitleg van kernkwadranten zag je al een aantal voorbeelden voorbijkomen. Maar je snapt natuurlijk dat er eindeloos veel kernkwaliteiten bestaan en net zoveel valkuilen, uitdagingen en allergieën. We besparen je daarom een super lange lijst aan kernkwadranten. Wat we wel voor je hebben? Vragen die je kunnen helpen om achter je kernkwadranten te komen. Met deze vragen verplaats je jezelf in een ander.

Kernkwaliteit Valkuil Uitdaging Allergie
Wat waarderen anderen aan jou? Wat verwijten anderen je? Welke eigenschap zou je van anderen kunnen leren? Wat irriteert je aan anderen?

Hoe ziet dat er dan uit? Een voorbeeld:

Kernkwaliteit Valkuil Uitdaging Allergie
Gedrevenheid Fanatisme Nuchterheid Passiviteit

Ontdek je talenten

Zo, nu weet je wat kernkwadranten zijn, waar ze uit bestaan en hoe je ze bij jezelf ontdekt. Je hebt dan ook vast gezien dat je kernkwaliteiten samenhangen met je valkuilen, uitdagingen en allergieën. Door je hier bewust van te zijn, krijg je inzicht in wie je bent als persoon en bijvoorbeeld wat je sterke en minder sterke punten zijn. Dit helpt je onder andere bij het maken van carrièrekeuzes, het vinden van een baan die goed bij je past en het ontwikkelen van je talenten.

Krijg je geen genoeg van de kernkwadranten? Of kun je nog wel wat verdieping gebruiken? Tijdens de Talent Trip leer je jezelf nog beter kennen en ontdek je onder andere waar je goed in bent. Deze kernkwadranten waren dan alleen nog maar een voorproefje.

Veelgestelde vragen

  • Wat zijn kernkwadranten?

  • Daniël Ofman bedacht kernkwadranten als instrument om jezelf beter te leren kennen. Je krijgt daarmee inzicht in je sterke en minder sterke punten, waar je je in wilt ontwikkelen en wat je tegenhoudt. De vier elementen waaruit een kernkwadrant bestaat zijn: kernkwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie.

  • Wat zijn kernkwaliteiten?

  • Dat zijn de eigenschappen die je uniek maken. Deze positieve punten onderscheiden jou van anderen. Denk bijvoorbeeld aan gedrevenheid, doorzettingsvermogen en creativiteit.

Alles over persoonlijke ontwikkeling