Personal branding: zo maak je een sterk merk van jezelf

Jij, een merk? Wij nuchtere Hollanders vinden personal branding al snel wat gek of overdreven. Toch is het in deze snelle en concurrerende wereld een slimme manier om jezelf te onderscheiden van de rest. En daar heb je echt geen gladde marketingpraatjes voor nodig. Integendeel, een goed merk is eerlijk en authentiek. Benieuwd hoe je van jezelf een persoonlijke brand maakt? Met ons stappenplan voor personal branding bouw je stap voor stap aan jouw eigen sterke merk. Met die info en personal branding tips presenteer en verkoop jij jezelf straks zonder je daar ook maar een seconde ongemakkelijk over te voelen.

Wat is personal branding?

Voordat je aan de slag gaat met jouw persoonlijke merk, is het belangrijk dat je weet waar je precies aan werkt. Personal branding is niets anders dan jezelf beschouwen en neerzetten als merk. Misschien denk je dat je daar te bescheiden voor bent, maar zie het als een manier om je van anderen te onderscheiden. Door je sterke vaardigheden en unieke eigenschappen te ontdekken en te benadrukken, weten anderen precies waar je voor staat en wat ze aan je hebben.

Je kunt dus zeggen dat personal branding een manier is om jezelf te presenteren en verkopen. Met goede persoonlijke branding maak je het jezelf bovendien makkelijker om je ambities waar te maken en doelen te behalen, want je weet waar je voor staat en waar voor je gaat.

Waarom is personal branding belangrijk?

Het opbouwen van een sterke personal brand heeft veel voordelen. Door jezelf op een overtuigende manier te presenteren, laat je anderen zien wat je te bieden hebt en kun je jezelf onderscheiden van anderen. Daardoor kiezen werkgevers bij het solliciteren of het geven van een opdracht vaak net wat sneller voor jou dan voor iemand zonder duidelijke visie.

Ook helpt personal branding je bij het opbouwen van je netwerk en het vergroten van je zichtbaarheid. Als sterk merk blijf je immers langer hangen en maak je anderen nieuwsgierig of enthousiast. Dus chop chop, tijd om aan de slag te gaan met je eigen brand. Het stappenplan met personal branding tips hieronder helpt je daarbij.

Aan de slag: een stappenplan voor personal branding

In de banenmarkt van vandaag sta je dus met 1-0 voor als je jezelf als een sterk merk presenteert. Maar hoe bouw je zo’n merk op? En hoe verkoop je jezelf op een echte en eerlijke manier, zonder te overdrijven? Aan de hand van ons stappenplan voor personal branding werk je in 5 stappen aan jouw persoonlijke merk.

Stap 1: ontdek waar je écht voor staat

Als je met personal branding aan de slag gaat, is het belangrijk dat je weet waar je écht voor staat. Denk goed na over hoe je jezelf wilt presenteren en wat je waarden zijn. Een brainstorm rondom het onderwerp ‘ik’ kan daarbij helpen. Wie ben jij, wat maakt jou bijzonder en waar sta je voor? Brainstorm er lekker op los en schrijf alles op wat je bedenkt. Wegstrepen kan altijd nog. Door eerlijk te zijn en keuzes te maken in wat je wel en niet meeneemt in je merkuitingen, zorg je ervoor dat je straks klanten trekt die bij je merk passen. En dat je kunt leveren wat je belooft. Dat is wat we willen.

Stap 2: leer je doelgroep kennen

Je kunt niet alles zijn voor iedereen. Niet in je persoonlijke leven, en ook zeker niet als merk. Bedenk daarom niet alleen waar je voor staat, maar ook wie je doelgroep is. In welke sector zitten je klanten en richt je je op de zakelijke of particuliere markt? Wanneer je je doelgroep goed hebt afgebakend, is het ook slim om je klanten te leren kennen. Door interesse te tonen voorkom je dat klanten jouw personal branding zien als een smooth marketingpraatje, maar leg je juist verbinding. Als je een klik hebt met klanten worden ze straks misschien zelfs ambassadeurs van je merk die jouw verhaal verder vertellen.

Stap 3: ontdek je toegevoegde waarde

Klanten willen weten waarom ze juist voor jou moeten kiezen. Tijdens de personal branding brainstorm heb je waarschijnlijk al ontdekt waar je goed in bent en wat je uniek maakt. Maar dit soort informatie is voor veel klanten niet zo interessant. Zij zijn vooral benieuwd wat je hen te bieden hebt. Leuk dat je goed kan schrijven, maar hoe help je de klant daar precies mee? Wees concreet en geef bijvoorbeeld aan dat je de klant teksten kunt leveren in de tone of voice van het bedrijf.

Stap 4: vertaal je ideeën in woord en beeld

Het stappenplan voor personal branding was tot nu toe gericht op informatie verzamelen over jouw waarden, je doelgroep en wat je te bieden hebt. Maar bij een persoonlijke brand horen ook woorden en beelden. Het is belangrijk dat die goed op elkaar aansluiten en uitstralen wie jij bent en waar je voor staat. Een knalroze huisstijl is bijvoorbeeld misschien niet zo’n goed idee als je rust en zakelijkheid wilt uitstralen. Kies in plaats daarvan woorden en beelden die passen bij jou en je merk. Het ABC van personal branding kan daarbij helpen:

  • Authenticiteit: wees echt en origineel;
  • Betrouwbaarheid: wek vertrouwen op;
  • Consistentie: communiceer regelmatig en steeds dezelfde boodschap.

Vraag aan anderen of ze de woorden die je hebt gekozen bij je vinden passen.

Stap 5: communiceer je personal brand

Uiteindelijk is personal branding pas waardevol als je je merk communiceert en werkt volgens wat je belooft. Talk the talk, walk the walk, oftewel: doe wat je zegt. Draag je merk dus overal uit vanaf het moment dat ie af is. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de inhoud van je website en je berichten op social media passen bij je persoonlijke branding.

Het is ook slim om een marketingplan te maken om structuur aan te brengen in je communicatie. Voer verder je personal branding uit in je huisstijl en haak aan bij netwerkborrels. Pitch je persoonlijke merk op zo’n borrel en vraag om feedback, zodat je je verhaal kunt aanscherpen. Spannend misschien, maar zo groeien jij en brand alleen maar.

Ben jij druk bezig met je persoonlijke en professionele ontwikkeling en lijkt het je tof om die te boosten? Dit stappenplan voor personal branding is pas het begin. Tijdens onze Talent Trip krijg je de kans om je talenten te ontdekken, motivatie (terug) te vinden, baankans te vergroten en impact te maken. Dat alles aan de hand van 7 workshops van gecertificeerde trainers en een-op-een coaching. Zien we je daar?

Veelgestelde vragen

  • Wat wordt verstaan onder personal branding?

  • Personal branding is een manier om jezelf te presenteren en verkopen. Hierbij zet je jezelf neer als een merk door te laten zien wat jou uniek maakt en wat je kwaliteiten, passies en ambities zijn.

  • Hoe bouw je een personal brand?

  • Als je aan de slag gaat met personal branding is het belangrijk dat je eerst bedenkt hoe je jezelf wilt presenteren. Wees echt, ontdek wat jou uniek maakt en bepaal je doelgroep. Pas je personal brand uiteindelijk toe op al je communicatie. In het stappenplan voor personal branding in dit artikel vind je meer informatie en tips.

  • Hoe verkoop je jezelf?

  • Dat kan op diverse manieren. Bij personal branding is het de kunst om jezelf op een authentieke en eerlijke manier neer te zetten. Je verkoopt jezelf op deze manier als het ware vanzelf, omdat je je onderscheidt van anderen.

Alles over persoonlijke ontwikkeling