Dag van de Verpleging

12 mei 2024

Elke dag staan er behulpzame verpleegkundigen klaar voor mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben. Op de Dag van de Verpleging tonen we onze dank voor hun harde werk, 24/7. Ben je op zoek naar info over deze belangrijke dag? Of tips voor een leuk presentje? Je bent aan het juiste adres. Scrol snel verder voor meer info over de Dag van de Verpleging.

Wat is de Dag van de Verpleging?

De Dag van de Verpleging, oftewel International Nurses Day is een speciale dag voor de verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten in Nederland. Dan vieren we namelijk hun eindeloze bijdrage aan onze samenleving en gezondheid. Al sinds 1964 is 12 mei de officiële datum voor de Dag van de Verpleging. Waarom deze datum? Dit is de geboortedag van Florence Nightingale, de grondlegger van de moderne verpleegkunde.

Deze dag heet ook wel de Dag van de Zorg. En zo zijn er nog tig andere dagen om de zorgkanjers een mooie dag te bezorgen. Zoals op de Dag van de Mantelzorg of de Dag van het werkplezier in de zorg.

Waarom de Dag van de Verpleegkundige vieren?

De zorgsector staat al jaren onder druk. Daardoor hebben verpleegkundigen sneller te maken met uitdagingen op hun werk, van complexe situaties met patiënten tot onderbezetting en lange werkdagen. Maar toch komen de verpleegkundigen en verzorgenden elke dag opdagen voor werk. Hartstikke terecht dus, dat verpleegkundigen extra in de spotlights worden gezet op de Dag van de Verpleging.

Deze dag wordt daarnaast gevierd om iedereen bewust te maken van hoe waardevol en interessant deze baan is. Da's belangrijk, want hoe meer mensen weten hoe tof en belangrijk het is om in de verpleegkunde te werken, hoe kleiner het tekort aan zorgpersoneel uiteindelijk wordt.

Bedankjes voor de verpleging: tips

Breekt de Dag van de Verpleging aan en wil je verpleegkundigen een leuk presentje geven? YoungCapital verzamelde een paar leuke ideeën ter inspiratie. Check it out:

 • Een giftbag. Vul 'm met allerlei leuke cadeaus, zoals een doosje met Merci chocolaatjes, een nieuwe waterfles, warme sokken en een persoonlijke brief met een bedankje.
 • Een bedankje van cliënten. Ga bij cliënten langs en vraag ze om een lief berichtje achter te laten voor de verpleegkundigen. Dit kan op papier met gekleurde stiften of in video-vorm met een leuk muziekje.
 • Een bosje bloemen. Want wie bloeit er nou niet op van een mooi bosje zonnebloemen of lelies?

Key takeaways

 • De Dag van de Verpleging is elk jaar op 12 mei.
 • Op deze dag zetten we verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten in the spotlights.
 • Er zijn verschillende manieren om de Dag van de Verpleegkunde te vieren, zoals met giftbags en persoonlijke bedankjes van cliënten.

Check onze vacatures voor verpleegkundige

Veelgestelde vragen

 • Wat betekent de Dag van de Verpleging?

 • De Dag van de Verpleging, ook wel International Nurses Day, is een internationale dag om de verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten te bedanken voor hun werk.

 • Wanneer is de Dag van de Zorg?

 • 12 mei is de Dag van de Verpleging en ook de Dag van de Zorg.

 • Hoe vier je de Dag van de Verpleging?

 • Geef je collega's of zorgmedewerkers een leuk presentje, zoals een giftbag. Of organiseer een teamuitje naar bijvoorbeeld een bowlingbaan of een restaurant.

 • Waarom vieren we de Dag van de Verpleging?

 • We vieren deze dag om de verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland in het zonnetje te zetten. Ook besteden we aandacht aan het vakgebied, met het doel om mensen aan te sporen in de verpleegkunde te gaan werken.