Recruitment scams en phishing

It’s a scam! Phishing-berichten uit de naam van YoungCapital

Scammers worden steeds slimmer. Zo droppen ze bekende bedrijfsnamen en logo’s om geloofwaardiger over te komen. Recruitment scams komen daardoor vaker voor. En helaas, wij krijgen ook meldingen van scam-berichten vanuit de naam van YoungCapital. Dit gebeurt vooral via WhatsApp, Telegram, Facebook en Instagram. Niet de bedoeling natuurlijk! Twijfel jij over een bericht dat je van ons hebt ontvangen? Check hieronder wat je kunt doen bij uitzendbureau fraude of spam via WhatsApp en andere socials uit onze naam.

Hoe herken je phishing-berichten?

Voorkomen is altijd beter dan damage control. Leer jezelf dus om (recruitment) scams te herkennen, zodat je straks niet met de gebakken peren zit. Let hier bijvoorbeeld op:

  • Spelling. Oké, onze recruiters maken weleens een foutje. Maar pas op als je veel gekke dingen ziet, zoals onnodige spaties en het ontbreken van hoofdletters. En eh, we zijn YoungCapital, niet YOUNG CAPITAL of Youngcapital.
  • Timing. Onze recruiters whatsappen je niet met een open aanbod, alleen om contact te onderhouden of verder in te gaan op een sollicitatie. Een ‘wil jij deze baan hebben?’ zonder aanleiding krijg je dus nooit van ons.
  • Buitenlands telefoonnummer. We zijn actief in meer Europese landen, maar toch krijg je als job-zoeker in Nederland geen whatsappje van ons met een buitenlands nummer. Let daar dus sowieso op.
  • Betaalverzoeken en contracten. Een officieel aanbod of contract ontvang je van YoungCapital altijd per mail. Kopieën van je bankpas, identiteitskaart en andere persoonlijke info gaat bij ons ook allemaal via een beveiligde online omgeving. Een betaalverzoek ter verificatie? No way. Daar doen we helemaal niet aan.
  • Telegram. Onze recruiters gebruiken geen Telegram, dus als je daar een bericht van ons krijgt, is het sowieso een scam. Busted!

Wat kun je doen als je gescamd bent?

Misschien is het te laat, en ben je al ingegaan op het bericht van de scammer. Kan gebeuren, we trappen er allemaal weleens in. Wat zijn dan de volgende stappen?

  • Deel nooit gevoelige informatie en ga niet in op betaalverzoeken, zeker niet als je al een slecht onderbuikgevoel hebt. Te laat? Meld dit dan bij de Fraudehelpdesk.
  • Verzamel bewijsmateriaal. Klinkt heftig, maar met een paar screenshots heb je ‘t al geregeld.
  • Blokkeer en rapporteer het telefoonnummer of de account. Op WhatsApp gaat dat supermakkelijk door meteen op ‘rapporteren’ en ‘blokkeren’ te klikken onderaan de chat.

Wil je contact met ons opnemen over een socialmedia of WhatsApp scam? Dat kan via ons contactformulier.

En onthoud: ben je op zoek naar een baan via YoungCapital? Reageer dan altijd op vacatures via onze eigen website om vacature fraude te voorkomen. Of neem contact op met de YoungCapital-vestiging bij jou in de buurt.