Online solliciteren, het nieuwe normaal

Tegenwoordig ontkom je er bijna niet meer aan als je op zoek bent naar een nieuwe baan: online solliciteren. Voor sommige mensen is het dé oplossing, want online solliciteren kan gewoon vanuit het gemak van je eigen huis. Maar soms is het juist fijner om in real life het sollicitatieproces te doorlopen, omdat persoonlijk contact soms hét verschil kan maken. Zowel voor jou als voor de werkgever.

Hoe is online solliciteren nou precies anders dan het ‘klassieke’ solliciteren? Wat zijn de do’s en dont’s van dit proces? En hoe gebruik je wallpapers tijdens het video solliciteren? Wij leggen het je uit.

Wil je alvast een sneak peak? Bekijk dan deze video!

Waar begin je met online solliciteren?

Net als met een reallife sollicitatie is voorbereiding voor online solliciteren key. Ongeacht van waar jouw sollicitatiegesprek plaatsvindt, blijft deze inhoudelijk vrijwel hetzelfde. Het is dan ook belangrijk dat je tijdens jouw gesprek laat zien dat je weet waar je het over hebt. Goede voorbereiding laat de werkgever zien dat je oprechte interesse hebt in het bedrijf en de functie, en geeft jou zelfvertrouwen zodat je niet met een mond vol tanden komt te staan.

Neem voor het online solliciteren een kijkje op de website van de werkgever en lees hun mission statement. Iets waar veel bedrijven trots op zijn. Doe wat onderzoek naar de geschiedenis van het bedrijf en ontdek naar wat voor mensen ze op zoek zijn.

Veel vragen worden tijdens vrijwel ieder (online) sollicitatiegesprek gesteld, dus hier kun je van tevoren al een antwoord op bedenken. Je kent ze wel: “Wat zijn drie plus- en minpunten van je karakter?”, “Waar zie jij jezelf over tien jaar?”, “Waarom wil jij werken bij ons bedrijf?”. Door alvast voor jezelf te bedenken waarom je deze functie wilt bemachtigen en waarom je een aanwinst bent voor het bedrijf, zul je niet snel zonder antwoord komen te zitten.

Meer van dit soort vragen zien om je online sollicitatiegesprek voor te bereiden? Bekijk dan ook eens onze sollicitatietips voor een sollictatiegesprek!

Tips voor een online sollicitatiegesprek

Waarin online solliciteren het meeste verschilt van het klassieke solliciteren, is het online sollicitatiegesprek. Je bevindt je tijdens een online sollicitatiegesprek op je eigen terrein, wat zowel een voordeel als een nadeel kan zijn.

Thuis (of waar jij ook beslist online te solliciteren) voel jij je waarschijnlijk meer op je gemak dan op een kantoor, waardoor je kalm en zelfverzekerd overkomt. Maar vergeet niet dat de werkgever letterlijk bij jou naar binnen kan kijken. Zorg dus dat jouw huis of kamer netjes en geordend is, en haal je biercollectie even uit beeld.

Gebruik wallpapers tijdens jouw video sollicitatie

Vind jij het niet fijn om jouw woonomgeving te laten zien tijdens je online sollicitatiegesprek? Of heb je gewoon geen tijd (of zin) om op te ruimen? Dan kun je gelukkig ook gebruik maken van een virtuele achtergrond. Een afbeelding van een lekker strand of outer space is natuurlijk grappig tijdens jouw wekelijkse virtuele pubquiz, maar tijdens het online solliciteren kun je het beter wat professioneler houden. We’ve got you covered, want hieronder vind je een aantal toffe YoungCapital achtergronden om te gebruiken tijdens jouw online sollicitatiegesprek.


YC-wallpaper-videosolliciteren1

Hoe je deze achtergronden gebruikt? Heel simpel: rechtermuisknop, klik op 'afbeelding opslaan als' and you're ready to go. Je kunt nu de afbeelding als achtergrond toevoegen in het programma (bijvoorbeeld Google Meet of Microsoft Teams) waarmee je het online sollicitatiegesprek hebt.


YC-wallpaper-videosolliciteren2
YC-wallpaper-videosolliciteren3

Dress to impress, zelfs tijdens een online sollicitatie

Het voordeel van online solliciteren? Jij bepaalt tijdens het video solliciteren precies wat de werkgever krijgt te zien. Zo kun je al jouw troep net buiten je scherm plaatsen en kun je - zonder dat iemand het ooit hoeft te weten - solliciteren in je joggingbroek. Zorg er alleen wel voor dat de delen die de werkgever wél te zien krijgt, professioneel zijn. Business on top, party on the bottom.

Maar wat moet je nou precies aan voor een video sollicitatie? Dit hangt af van het bedrijf waarbij je online solliciteert. Natuurlijk wil je er presentabel uitzien, maar houd je vooral aan de stijl van het bedrijf waarvoor je wilt werken. Zo zul je voor een gesprek met een bank waarschijnlijk nette kantoorkleding moeten dragen, maar is het bij een hip kledingbedrijf iets meer casual. Ook hier geldt: research is key. Neem een kijkje online om te zien hoe werknemers bij het bedrijf zich kleden of lees eventueel wat de algemene dresscode is.

Let op je houding tijdens het videogesprek

Ziet je kamer er tiptop in orde uit (of heb je er gewoon lekker simpel een YC achtergrond op geplakt), heb je je beste outfit uit de kast getrokken en zit je haar (en eventuele make-up) netjes? Dan is er nog één ding dat je niet mag vergeten, want: you’re never fully dressed without a smile. Lichaamstaal is ontzettend belangrijk tijdens een reallife gesprek, maar ook tijdens het online solliciteren moet je hier goed op letten. Zet je mooiste glimlach op en houd je lichaamstaal open en positief. Kruis je armen niet, zet je ellebogen niet op de tafel en speel niet met je haar.

Naast een goede voorbereiding is het belangrijkste onderdeel van online solliciteren gewoon jezelf zijn. Laat de werkgever zien dat jij enthousiast bent over deze functie en vertel waarom jij een aanwinst zou zijn voor het bedrijf. Gewoon je best doen, want meer kun je niet doen. You’ve got this.

Wil je nog meer tips over online solliciteren? Bekijk dan ook dit artikel over online solliciteren op Jobbird.

Sollicitatietips