Elevator Pitch

Wat is een elevator pitch?

Een elevator pitch is een korte presentatie over jezelf waarin je in maximaal 60 seconden over jouw toegevoegde waarde vertelt. Of over een idee of product, want daar wordt het ook voor gebruikt. Dus breekt het zweet je ook uit als de vraag ‘Stel jezelf eens kort voor’ gesteld wordt tijdens een sollicitatiegesprek óf netwerkborrel? Wat moet je zeggen, waar moet je beginnen met je verhaal en nog belangrijker, hoe laat je ook nog eens meteen een verpletterende indruk achter? Gelukkig hebben wij een alles verlossend antwoord. We present to you: the elevator pitch.

elevator pitch

Ok, leuk. En waarom zou ik dit gebruiken?

Picture this: Je staat in je eentje in een lift te chillen, totdat je boven bent. De lift stopt en er stapt iemand bij je in. Je zegt gedag en kijkt weer vrolijk voor je uit. Maar dan realiseer je je ineens: dit is niet zomaar iemand, dit is dé CEO van jouw droombedrijf. O nee, je móét nu (nu!) een onuitwisbare indruk achter zien te laten.

Je hebt nog maar een halve minuut voordat jullie boven zijn. Voor die tijd wil je hem of haar verteld hebben wie je bent, wat je doet en waar je in uitblinkt. Al deze dingen bereid je alvast voor in een elevator pitch, die je in één keer op kunt dreunen als je hem nodig bent. Daardoor komt de CEO snel te weten wat jij te bieden hebt en ben jij misschien wel dé oplossing voor zijn of haar probleem.

Elevator Pitch 10-stappenplan

Maar, je moet die pitch natuurlijk wel al in je koppie hebben zitten als je straks de CEO van jouw droombedrijf tegenkomt… Gelukkig hebben wij hier een 10-stappenplan waarmee jij een killer elevator pitch neerzet!

presentatie over jezelf

Stap 1: Jouw kernkwaliteit

Denk eens na over waarin jij uitblinkt. Misschien ben jij bij je huidige supermarktbaan wel het nauwkeurigst van het hele team met spiegelen óf ben jij een kei in het bedenken van creatieve oplossingen om een boze klant uiteindelijk toch tevreden te stellen. Bedenk waar je heel goed in bent, wat jou bijna geen moeite kost en tada, dat is jouw kernkwaliteit.

Stap 2: Beantwoord deze vragen

Veel mensen schieten in de stress als ze iemand voor het eerst ontmoeten. Tijdens een netwerkborrel, bijvoorbeeld. Logisch ook, want wat vertel je precies als iemand je vraagt: “Goh, wie ben jij eigenlijk?” of “Stel jezelf eens voor”. Je kunt natuurlijk van alles over jezelf vertellen, maar je hebt maar een klein minuutje. Nu kun je wel een heel gedetailleerd verhaal gaan houden over je favoriete voetbalclub of de namen van al je vijf katten opsommen, maar misschien praat jij wel tegen je (toekomstige) baas. En die heeft niet zoveel aan die info.

Geef daarom antwoord op de volgende vijf vragen:

  • 1. Wie ben jij?
  • 2. Wat voor werk doe je?
  • 3. Wat kun je?
  • 4. Wat heb jij je (misschien wel) toekomstige baas te bieden? (jouw kernkwaliteit)
  • 5. Waar ben jij naar op zoek?

Vertel in dit kleine minuutje vooral wat je voor de ander kunt betekenen en niet alleen maar wat je nu doet. Verplaats je in de ander: wat zou de CEO van jouw droombedrijf nodig hebben waar jij de oplossing voor kunt zijn? Schrijf je antwoorden globaal op.

Elevator Pitch Voorbeelden waarin deze vragen beantwoord worden vind je onderaan deze pagina.

Stap 3: Wees concreet

Zeg niet ‘Ik wil een nieuwe uitdaging’, maar ‘In mijn huidige baan als teamleider in een supermarkt geef ik leiding aan twee mensen, maar het lijkt mij een leuke uitdaging leiding te gaan geven aan zes mensen’. Hierdoor weet je gesprekspartner meteen specifiek waar je naar op zoek bent of waarin jij uitblinkt.

Kijk weer eens naar je globale antwoorden en probeer ze concreet te maken.

Stap 4: De elevator pitch openingszin

Een elevator pitch is ervoor bedoeld om iemand nieuwsgierig te maken. Als je iets vergeet of je pitch niet volledig is, geeft dat dus helemaal niet. Een elevator pitch is dan ook eigenlijk het begin van je gesprek. Je hoeft dus niet alles wat je wilt vertellen over jezelf in 60 seconden te proppen. Bedenk een pakkende openingszin of een grappige situatie waardoor je de aandacht trekt. Deze openingszinnen helpen je op weg:

Wat ik vorige week meemaakte. Ik was ….
Vraagje: valt het jou ook op dat ....
Enig idee hoe het nu gaat met [branche/economie/bedrijf, etc.]?

Deze openingszinnen zijn vooral goed te gebruiken als je iemand ineens tegenkomt, bij een netwerkborrel bijvoorbeeld. Tijdens een sollicitatiegesprek begin je meestal met je naam en achtergrond.

Stap 5: Eindig met een vraag

Sluit je pitch af met een vraag. Op deze manier kan je gesprekspartner inhaken op je verhaal en vermijd je pijnlijke stiltes. Je vraag sluit meestal aan op datgene waar je naar op zoek bent.

Tijdens een sollicitatiegesprek:

‘Ik vind het leuk om veel verschillende soorten werkzaamheden tijdens mijn stage te doen, zodat ik veel kan leren. Kunt u mij vertellen hoe een werkdag er zoal uitziet?’

Tijdens een netwerkborrel:

‘Waar ik nu werk heb ik bijna geen doorgroeimogelijkheden meer, terwijl ik mijzelf natuurlijk wel wil blijven ontwikkelen. Hoe zit dat eigenlijk bij jullie, doorgroeien?’

Stap 6: Neem de tijd op

Je pitch is af, woop woop! Tijd voor timing. Zet de timer van je mobiel aan en lees hardop wat je geschreven hebt. Doe dit op een rustig tempo. Als je klaar bent, zet je de timer weer af. En, had je één minuut nodig? Misschien moet je nog wat tekst schrappen of gebruik je te veel vaktermen, waardoor het verhaal niet zo lekker je mond uit komt. Houd je elevator pitch vooral kort en krachtig. Je moet jouw kwaliteit of idee eenvoudig uit kunnen leggen.

Stap 7: Opscheppen

In plaats van dat het ene project ‘wel aardig was om te doen’, mag je best zeggen dat je er heel enthousiast over was. Het moet niet ongeloofwaardig worden, maar een beetje opscheppen mag best. Het helpt namelijk niet om bescheiden te blijven, want een ander gaat namelijk wél zeggen dat hij of zij iets heel goed kan. Dan kun jij dat ook gerust doen.

Stap 8: Wees enthousiast

Vertel je pitch met een lach en wees enthousiast. Dat je goed bent in wat je doet is één ding, maar dat je een heel leuk persoon bent om mee om te gaan (en om eventueel mee samen te werken) is een tweede. Eén van de belangrijkste redenen om iemand aan te nemen, is dan ook om iemand zijn of haar enthousiaste, vrolijke persoonlijkheid. Misschien vind je het allemaal wel erg spannend, maar probeer tijdens je pitch toch een lach op je gezicht te toveren.

Stap 9: Oefenen, oefenen en oefenen

Oefen je pitch voor een spiegel. Zo zie je wat voor houding je aanneemt terwijl je een presentatie over jezelf geeft. Probeer in ieder geval recht te staan, je handen rustig langs je lichaam te laten (of houd je handen vast) en te ontspannen. Luister goed of het verhaal dat jij hebt bedacht logisch klinkt. Leer je pitch niet woord voor woord uit je hoofd, maar zorg dat je in grote lijnen weet wat je wilt vertellen. Dat komt natuurlijker over.

Ook een goede: vraag je vader, zusje, vriend(in) of opa om zijn of haar mening. Je hebt maar één kans om een goede indruk achter te laten. Zij kunnen nog met goede suggesties komen of aangeven wat voor hen niet duidelijk was tijdens jouw praatje.

Stap 10: GO

Presenteer jezelf met je elevator pitch wanneer je ’m nodig hebt. Tijdens een sollicitatiegesprek, een vrijmibo of op een event vanuit je werk. Laat hierbij zien dat je gepassioneerd bent. Niets is leuker dan met iemand in gesprek zijn die met passie vertelt. Of je nu moet stotteren van de zenuwen of toch iets langer bezig bent dan een minuut, maakt dan niet uit. Als je gesprekspartner door heeft dat je gemotiveerd bent, kun je jezelf zo een baan of opdracht in kletsen.

Elevator Pitch Voorbeelden

Om je op weg te helpen, hebben we hier een aantal elevator pitch-voorbeelden voor je. Deze kunnen inspiratie geven voor tijdens een sollicitatie, netwerkborrel of in de lift.

elevator pitch

“Leuk je te ontmoeten. Ik ben fotograaf (wie je bent). Ik zorg ervoor dat de mooiste herinneringen van mensen vastgelegd worden (wat je kunt). Zo sta ik vaak op bruiloften en feesten om fotoreportages te maken (wat je zoekt). Met een speciale bewerking zet ik mijn foto’s om in zwart-wit, voor een tijdloos effect (je toegevoegde waarde). Hou jij ook van fotografie? (vraag)”

“Ik ben Janine Smit en werk als verkoopmedewerker bij een kledingwinkel (wie je bent). Ik help mensen met het vinden van een mooie outfit en doe de styling van de winkel (wat je kunt). Mijn doel is behaald als ik mensen goed heb geholpen met mijn kledingadvies en zij tevreden de winkel verlaten met hun pas gekochte kleding (jouw toegevoegde waarde). Ik werk graag in een team dat ervoor gaat en de maandelijkse doelen wil halen (wat je zoekt). Werken jullie ook met bepaalde doelstellingen in jullie kledingwinkel? (vraag)”

“Van kleins af aan ben ik een echte verhalenverteller. Het hele schoolplein was doodstil als ik weer eens begon met vertellen. Voordat ik het wist, belandde ik als ‘opperchief’ bij de schoolkrant. Ik wil achter interessante verhalen komen en ga daarbij mijn eigen nieuwsgierigheid achterna (jouw toegevoegde waarde + wat je zoekt). Tegenwoordig werk ik bij de lokale krant als redacteur (wie je bent). Ik schrijf dan ook veel artikelen (wat je kunt). Heb je wel eens onze lokale krant gelezen? (vraag)”

”Mijn naam is Tom de Boer, ik ben 25 jaar oud en heb één jaar ervaring als online marketeer (wie je bent). Ik heb een social media-strategie ontwikkeld voor het bedrijf waar ik nu werk. Dit wordt momenteel ook echt uitgevoerd, en ik ben hier verantwoordelijk voor (wat je kunt). Vooral de posts op vrijdag die ik maak zorgen voor een aanzienlijk hogere conversie. Ik vind het ook leuk om creatief na te denken over hoe we visueel de aandacht kunnen trekken van de klanten op social media (jouw toegevoegde waarde). In mijn huidige werk vind ik het erg fijn dat verschillende teams binnen het bedrijf mij aanhaken voor advies, waardoor we op de juiste manier steeds beter zichtbaar worden op social media (wat je zoekt). Hoe doen jullie dit eigenlijk binnen jullie organisatie? (vraag)”

Meer voorbeelden nodig? Check nog 6 elevator pitch voorbeelden op Jobbird.

Sollicitatiegesprek

Mag je op sollicitatiegesprek, mede dankzij je elevator pitch? Good for you! Klik meteen door naar de sollicitatiegesprek-pagina, een pagina vol tips en tricks hoe jij je sollicitatiegesprek straks kunt nailen. Als werkgever vind je meer info in dit artikel over sollicitatiegesprekken voeren.