Vrachtwagenchauffeur

Werken als vrachtwagenchauffeur: iets voor jou?

Altijd al benieuwd geweest naar het uitzicht vanuit een vrachtwagen? De vrachtwagenchauffeur geniet er elke dag van én vervoert goederen die je vandaag nog hebt aangeraakt. Lijkt dit werk je wel wat? Op YoungCapital lees je alles over het werk en salaris van een vrachtwagenchauffeur.


Wat doet een vrachtwagenchauffeur?

Je haalt ze maar al te graag in op de snelweg: vrachtwagens. Maar vrachtwagenchauffeurs zijn wél de heroes die de maatschappij overeind houden. Als vrachtwagenchauffeur vervoer je namelijk goederen die mensen elke dag nodig hebben. Denk aan kleding, schoenen, tandpasta, bananen, een limited edition van Lord of the Rings, dobbelstenen en meer. Zelfs je kaasschaaf is op de A1 geweest.

Jouw werkdag als vrachtwagenchauffeur

De zon is nog niet op, maar jij al wel. Je kreeg een transportopdracht binnen van je werkgever, en nu sta je op de loods. Je hebt net de banden, de motor en de functies van je vrachtwagen gecontroleerd. Tijd om je dag als vrachtwagenchauffeur officieel te beginnen.

Je rijdt je vrachtwagen achteruit en brengt de achterkant zo dicht mogelijk bij een dockdeur (die grote magazijndeuren). De laders openen de dockdeur en de deuren van de vrachtwagen, zodat ze bij de laadruimte kunnen. Wat vervoer je vandaag? A-ha, brood! Je past de temperatuur in de laadruimte aan, zodat het daar koel blijft. Dit doe je op een handig paneel aan de zijkant van de laadruimte. Zo bederft het brood niet zo snel.

De laders zijn klaar en de laaddeuren van de vrachtwagen gaan dicht. Belangrijk: je haalt nog even het papierwerk op, zoals de vrachtbrief. Daarop staat precies waar de vracht vandaan komt, waar het naartoe moet en wat er geladen is. Je noteert snel je naam en hoe laat je vertrekt. Klaar? Time to hit the road. Je volgt je navigatie en let goed op in het verkeer. Na anderhalf uur rijden, maak je een korte pitstop bij een tankstation. Kopje koffie erbij, even wat eten. Misschien doe je nog jumping jacks, of juist een dutje.

Hoera, je hebt je bestemming bereikt. Je zet je vrachtwagen in de achteruitstand en brengt de achterkant dicht bij een dockdeur. De lossers openen de laadruimte van de vrachtwagen en beginnen met lossen. In de tussentijd meld je je aan bij de ontvanger en geef je de documentatie af. Dan eet je lekker je lunch en help je de lossers nog een handje. Alles klaar? Je stapt weer in en gaat op weg naar je volgende opdracht. Maak je lange ritten? Dan ga je aan het einde van je shift onder de wol in je vrachtwagen. En anders breng je het voertuig op z'n plek in de loods en kruip je thuis in je eigen bed. Nog een dag als vrachtwagenchauffeur, check.

Waar werkt een vrachtwagenchauffeur?

Je werkplaats als vrachtwagenchauffeur? Overal en nergens. Je rijdt in een vrachtwagen van de zaak en bent continu onderweg. Het is niet de vraag wáár je werkt, maar voor wie Je hebt hierin een aantal keuzes. Vind je variatie in je werk leuk? Kies voor een vervoerdersbedrijf dat vrachtwagens en chauffeurs verhuurt. Je vervoert dan van alles en nog wat voor verschillende bedrijven.

Liever iets meer regelmaat? Kies dan een bedrijf met eigen vrachtwagenchauffeurs. Denk aan supermarkten, bouwmarkten of andere grote bedrijven. Je rijdt vanaf een distributiecentrum naar verschillende winkels om de voorraden aan te vullen. Of je neemt bestellingen mee, zoals boodschappen of andere orders.

Belangrijk: je hebt te maken met een maximale rijtijd en een verplichte rusttijd tussen diensten. Dit vind je in de cao Beroepsgoederenvervoer. Als vrachtwagenchauffeur heb je recht op ongeveer 11 uur rusttijd tussen shifts. Je kunt dit opdelen in twee stukken. Ook mag je maar 4,5 uur ononderbroken rijden. Daarna moet je een pauze van 45 minuten nemen. Lees voor alle specifieke regels de cao of kijk bij de Rijksoverheid.

De taken van een vrachtwagenchauffeur

 • Veilig en tijdig vervoeren van goederen van A naar B.
 • Toezicht houden op het in- en uitladen van vracht, of zelf laden/lossen.
 • Veilig deelnemen aan het verkeer en juist reageren op ongevallen.
 • Documenten als vrachtbrieven aannemen en ordenen.
 • Klein onderhoud aan vrachtwagen bijhouden, zoals de bandenspanning.
 • Rij- en rusttijden bijhouden.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als vrachtwagenchauffeur: hoe is dat?

Lijkt het je echt tof om vrachtwagenchauffeur te worden? Nice, maar lees nog even wat de voor- en nadelen zijn. Dan weet je zeker of deze functie de juiste keuze is.

Voordelen van werken als vrachtwagenchauffeur

 • Niemand kijkt over je schouder terwijl je werkt, de weg is je kantoor, en de vrachtwagen is jouw ruimte. Wat een vrijheid!
 • Je dacht dat je Nederland kende? Als vrachtwagenchauffeur zie je plekken waarvan je niet eens weet dat ze bestaan. En als internationaal vrachtwagenchauffeur? The world is yours.
 • Een job als vrachtwagenchauffeur verdwijnt niet zo snel. Sterker nog, de kans is heel erg klein. Je hebt dus baangarantie voor de rest van je leven.

Nadelen van werken als vrachtwagenchauffeur

 • Je werktijden zijn erg onregelmatig. Soms ben je de hele week van huis. Ook rijd je wel eens 's nachts of in het weekend. Wel leuk als je van een roadtrip houdt.
 • Je bent zo lang onderweg dat je concentratie nog wel eens kan breken. Dit is natuurlijk niet heel veilig in het verkeer. Lang kunnen focussen is een must. Gelukkig bestaat er een wondermiddel: koffie.
 • Houd je van sociaal contact? Dat zit er als vrachtwagenchauffeur vaak niet in. Je rijdt meestal alleen, tenzij je een bijrijder bij je hebt.

Jouw salaris als vrachtwagenchauffeur

The million dollar question: wat verdient een vrachtwagenchauffeur? Het loon van een vrachtwagenchauffeur ligt ongeveer tussen de € 2.000 tot € 3.000 bruto per maand. Dit is op basis van een 40-urige werkweek. Je salaris stijgt hoe langer je in dienst bent. Ook krijg je toeslagen als je 's avonds, 's nachts of in het weekend werkt. Dit geldt extra wanneer je met gevaarlijke stoffen of vee rijdt. Let wel op: hier heb je bepaalde certificaten voor nodig.

De volgende stap als vrachtwagenchauffeur

Vind je het spannend om grote voertuigen te besturen en wil je meer lettertjes op je rijbewijs invullen? Je krijgt als vrachtwagenchauffeur de kans om andere rijbewijzen te halen. Een rijbewijs C is vaak de standaard, maar je kunt ook rijbewijs C1 of C1E halen. Heb je een rijbewijs CE? Dan ben je chauffeur CE en mag je nóg zwaardere dingen vervoeren.

Heb je het wel gehad met de weilanden en wil je liever eens wat bergen zien? Als internationaal vrachtwagenchauffeur kom je in allerlei landen, zoals België, Spanje, en het Verenigd Koninkrijk. De wereld staat voor je open.

Vrachtwagenchauffeur worden: wat heb je nodig?

Voordat je de weg op gaat, is het handig om te weten welke opleiding je nodig hebt. Om vrachtwagenchauffeur te worden heb je geen specifieke vooropleiding nodig. Wel moet je een rijbewijs C halen. De cursus is te volgen bij verschillende opleiders online. Soms kun je je rijbewijs C via het bedrijf waar je solliciteert halen. Da's ook slim voor je portemonnee, want als je de papiertjes intern haalt, zijn er geen kosten verbonden aan je opleiding tot vrachtwagenchauffeur.

Met een rijbewijs C kun je de basic vrachtwagen besturen. Naast rijbewijs C heb je ook C1. Daarmee mag je vrachtauto, inclusief lading, maar tussen 3.500 en 7.500 kg wegen. Bij een rijbewijs C is dat 3.500 kg en zwaarder. Ook mag je met een rijbewijs C aanhangers van maximaal 750 kg vervoeren. Wil je zwaardere aanhangers vervoeren? Kijk dan naar een cursus voor rijbewijs CE of C1E.

Ook heb je code 95 nodig. Met code 95 bewijs je dat je een vrachtwagen mag besturen voor je beroep. Het is verplicht om dit te halen bij je rijbewijs C, C1, CE of C1E. En net zoals je een rijbewijs vernieuwt, vernieuw je code 95 elke vijf jaar. Heb je je rijbewijs en code 95? Vraag dan nog een bestuurderskaart aan bij het Kiwa-register, zo houd je je rij- en rusttijden bij.

Jouw skills

Wat is je drijfveer als vrachtwagenchauffeur, naast de waslijst met rijbewijzen? Allereerst is het belangrijk om flink te kunnen doorzetten. Je maakt lange ritten op een dag, en in slaap vallen of je focus verliezen is vragen om problemen. Kun jij na een kop koffie je door de dag heen blazen? Mooi, want je moet jezelf weten te motiveren. Het werk van een vrachtwagenchauffeur is namelijk enorm zelfstandig.

Verder is veilig deelnemen aan het verkeer van essentiële waarde. Je vervoert zware goederen en rijdt in een groot voertuig. Heb je nog nooit een bekeuring of verkeersongeluk gehad? Dan ligt een baan als vrachtwagenchauffeur voor het oprapen voor jou.

Cheat sheet voor je cv

Yes, je wilt solliciteren op de functie vrachtwagenchauffeur. Maar hoe grijp je nou de interesse van je toekomstige werkgever? Kijk in de tabel hieronder voor een aantal skills die je op je cv kunt zetten.

Skills vrachtwagenchauffeur
Code 95 Rijbewijs C of C1 (CE, C1E)
Doorzettingsvermogen Inzicht in omgeving
Geconcentreerd werken Stressbestendig
Veilig in het verkeer Zelfstandig

Check onze chauffeur vacatures

Een andere baan in de logistiek

Ligt je hart toch bij andere voertuigen? Chauffeurs komen in allerlei soorten en maten, dus kies je favoriete voertuig, wat je precies wilt vervoeren en off you go. Wil je liever een grote machine bedienen? Als chauffeur van een autolaadkraan lift je grote en zware objecten met een behendige draai van je joystick. Cool, toch? Of misschien prikkelt een van onze andere logistieke vacatures jouw interesse.

Overzicht vrachtwagenchauffeur

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Geen diploma vereist
Salarisindicatie (21+) € 2.000 tot € 3.000

Veelgestelde vragen

 • Wat doet een vrachtwagenchauffeur?

 • Als vrachtwagenchauffeur houd je toezicht op of help je bij het laden en lossen. Je vervoert goederen van A naar B, zorgt dat de papieren in orde zijn en onderhoudt je vrachtwagen.

 • Hoe word je vrachtwagenchauffeur?

 • Om vrachtwagenchauffeur te worden heb je een rijbewijs C en code 95 nodig. Check onze chauffeur vacatures en ontdek waar je aan de slag kunt.

 • Hoeveel verdient een vrachtwagenchauffeur?

 • Het inkomen van een vrachtwagenchauffeur ligt ongeveer tussen de € 2.000 en € 3.000.

 • Kun je een vrachtwagenchauffeur worden zonder rijbewijs?

 • Nee. Je moet een rijbewijs C hebben. Wil je echt vrachtwagenchauffeur worden? Solliciteer dan bij een bedrijf dat een betaalde opleiding aanbiedt. Zit je al in het chauffeursberoep? Dan kun je je omscholen tot vrachtwagenchauffeur.

 • Kun je vrachtwagenchauffeur worden zonder opleiding?

 • Dat kan alleen als je al het rijbewijs C en code 95 hebt. Heb je deze nog niet? Dan is het toch handig om een opleiding tot vrachtwagenchauffeur te volgen.

Bekijk ook eens deze logistieke functies