CAO

C-what? Cao, een werk-iets. Helemaal niet gek als je niet weet wat van cao de betekenis is, hoe het in elkaar zit en welke soorten cao’s er zijn (de ABU-cao, bijvoorbeeld). Of hoe dat bij YoungCapital zit met de cao voor uitzendkrachten. Om het je makkelijk te maken, hebben wij het allemaal voor je uitgezocht en op een rijtje gezet.

Nog op zoek naar een toffe baan? Check onze vacatures, er zit vast wel iets voor jou tussen.

Werk jij via YoungCapital?

Ben jij uitzendkracht via YoungCapital en heb je een vraag over jouw contract?
Check dan onze FAQ’s.

Wat is een cao?

Om maar even bij het begin te beginnen, wat betekent ‘cao’ eigenlijk en waar staat de term ‘cao’ voor? Cao staat voor collectieve arbeidsovereenkomst. Een cao is een overeenkomst waarin afspraken staan over arbeidsvoorwaarden voor een grote groep mensen. Wat staat er allemaal in een cao? Denk aan afspraken over loon, toeslagen, werktijden, vakantie, scholing en pensioen. Het kan zijn dat ook op jou een cao van toepassing is.

Hoe komt een cao tot stand?

De afspraken die in een cao staan, worden gemaakt tussen een of meerdere vakbonden, werkgeversorganisaties en werkgevers. Voor één bedrijf of voor een hele sector. De cao’s per sector vind je op de website van de FNV. De FNV is de grootste vakbond van Nederland.

Welke cao is van toepassing voor mij?

Waarschijnlijk geldt ook voor jou een cao. Jouw werkgever is namelijk in veel gevallen verplicht een cao toe te passen voor zijn of haar werknemers. Nu denk je vast: ‘Oké, mooi, maar onder welk cao val ik dan’? Meestal staat dat in jouw contract. Je kunt dit natuurlijk ook gewoon vragen aan jouw werkgever, want je hebt als werknemer recht om je cao in te zien. Zo kom je meteen achter het antwoord op de vraag ‘welke cao heeft mijn bedrijf?’

Ben jij uitzendkracht? Lees dan snel verder, want in de rest van dit artikel leggen wij jou alles uit over de ABU-cao, de cao voor uitzendkrachten.

Cao voor uitzendkrachten

Voor de uitzendbranche is er per 30 december 2019 de ABU-cao. Hoe kom je erachter of jij ook onder deze cao valt, als je werkt voor een uitzendbureau? Dat is simpel: vul op de website van de ABU de naam van het uitzendbureau in waarvoor je werkt.

Volgt YoungCapital ook een cao?

Ja. YoungCapital is lid van de ABU-cao. Werk je via ons, dan val je hierdoor automatisch onder deze cao. Heb je meer vragen over je contract bij YoungCapital? Check dan onze FAQ’s.

Welke afspraken staan er dan precies in de ABU-cao? Pak de cao erbij en je ziet een waslijst aan afspraken. Wij pikken er twee belangrijke uit. Je leest ze hieronder.

1. Inlenersbeloning

Als uitzendkracht heb je in principe vanaf de eerste dag recht op de ‘inlenersbeloning’. Deze beloning bestaat uit zes elementen:

  • Het bruto-uurloon conform de schaal waarin je bent ingedeeld.
  • Atv-/adv-dagen.
  • Toeslagen voor overwerk, verschoven uren, onregelmatige uren (o.a. feestdagentoeslag), ploegentoeslag en fysiek belastende omstandigheden (omstandigheden die samenhangen met de aard van het werk, zoals het werken onder lage of hoge temperaturen, het werken met gevaarlijke stoffen of vuil werk).
  • Initiële loonsverhogingen, zoals bij de opdrachtgever is bepaald.
  • Onkostenvergoedingen, voor zover de uitzendonderneming deze vrij van loonheffing en premies kan uitbetalen: reiskosten, pensionkosten, gereedschapskosten en andere kosten die noodzakelijk zijn om de functie uit te kunnen oefenen.
  • Periodieken, hoogte en tijdstip, zoals bij de opdrachtgever is bepaald.

Inlenersbeloning 2022
Vanaf 3 januari 2022 zijn de volgende elementen toegevoegd aan de inlenersbeloning:

  • Eenmalige uitkeringen.
  • Thuiswerkvergoedingen.
  • Loonsverhogingen met terugwerkende kracht.

Een uitzendkracht krijgt in dat geval dus dezelfde vergoeding als iemand die in vaste dienst is bij de inlener en hetzelfde werk doet. Meer info over de inlenersbeloning vind je in hoofdstuk 4 op de website van de ABU.

2. Fasensysteem bij een cao voor uitzendkrachten

In de ABU-cao staat dat aangesloten uitzendbureaus met een fasensysteem werken. Dit systeem bepaalt hoeveel rechten je hebt als uitzendkracht (bijvoorbeeld of je doorbetaald krijgt als er geen werk is). Hoe langer je via het uitzendbureau werkt, hoe meer rechten je hebt. Hoe zit dat precies? Hieronder bespreken we de drie fasen.

Fase A-contract

Als je een uitzendkracht in fase A bent, werk je maximaal anderhalf jaar (78 gewerkte weken) via het uitzendbureau. Elke week die je werkt (onafhankelijk van het aantal uren), telt mee voor de opbouw van die 78 weken. Volgens de uitzendovereenkomst in fase A mag je een onbeperkt aantal contracten krijgen en bij verschillende opdrachtgevers werken.

Werk je een half jaar (26 weken) achter elkaar niet via het uitzendbureau, dan val je terug naar het begin van fase A.

Fase A-contract 2022
Vanaf 3 januari 2022 is fase A verkort naar 52 weken. Begon jij voor 3 januari 2022 als uitzendkracht? Dan geldt deze verkorte duur voor jouw vanaf januari 2023. Je stroomt dan meteen door naar fase B.

Is er bij een fase A-contract een loondoorbetalingsverplichting?

Dit hangt af van de specifieke uitzendovereenkomst die in fase A tot stand is gekomen. YoungCapital werkt zowel met loondoorbetalingsverplichting als zonder. Kijk in de overeengekomen plaatsing of hiervan sprake is bij jou.

Fase B-contract

Heb je 78 weken gewerkt en dus fase A afgerond? En mag je blijven werken via het uitzendbureau? Dan ga je als uitzendkracht naar fase B. Een fase B-contract duurt maximaal vier jaar (48 maanden). In deze periode kun je maximaal zes contracten voor bepaalde tijd krijgen en kun je bij verschillende opdrachtgevers werken.

Werk je een half jaar (26 weken) achter elkaar niet via het uitzendbureau, dan begin je weer opnieuw in de eerste week van fase A.

Fase B-contract 2022
Vanaf 3 januari 2022 is fase B verkort naar 3 jaar. Begon jij voor 3 januari 2022 als uitzendkracht? Dan geldt deze verkorte duur voor jouw vanaf januari 2023.

Is er bij een fase B-contract een loondoorbetalingsverplichting?

Ja. Als het werk wegvalt in fase B, dan heb je als uitzendkracht recht op minimaal het laatstverdiende feitelijke loon zolang er geen werk voor je is gevonden. Wel moet je beschikbaar zijn voor ander werk, omdat het uitzendbureau verplicht is jou te herplaatsen in een andere functie. Ben je niet beschikbaar, dan heb je ook geen recht op loon.

Fase C-contract

En dan de fase waarin je als uitzendkracht de meeste rechten hebt. Met een fase C-contract heb je een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Oftewel, in fase nummer 3 krijgt je een vast contract. Ook in fase C kun je bij verschillende opdrachtgevers werken.

Als je zelf de overeenkomst beëindigt of langer dan 26 weken niet hebt gewerkt via het uitzendbureau, dan begin je weer opnieuw in de eerste week van fase A.

Is er bij een fase C-contract een loondoorbetalingsverplichting?

Jazeker, zie het stukje over fase B.

Een andere cao voor uitzendkrachten: de NBBU-cao

Valt jouw uitzendbureau niet onder de ABU-cao? Grote kans dan dat voor jou de NBBU-cao geldt. Om dat zeker te weten vul je de naam van jouw uitzendbureau in op de website van de NBBU. Even in een nutshell: de NBBU-cao werkt ongeveer op dezelfde manier als de ABU-cao. Zo is er ook een inlenersbeloning en een fasensysteem. Toch zijn er hier en daar wat verschillen. Wil je weten welke? Check dan de website van de NBBU.

Wil je nog meer informatie over een cao? Lees dan ook dit artikel over wat een cao is op Jobbird.

Klaar om te solliciteren!

Toe aan een nieuwe baan? Bekijk dan ons aanbod vacatures en start met solliciteren.

Alles over contract