Newsroom

Persberichten

96% van Nederlandse jongeren gefrustreerd om werk

18-04-2023

Hoofddorp, 18 april 2023 - Op meerdere banen tegelijk solliciteren, omdat je helemaal klaar bent met je huidige baan. ‘Rage applying’ is de nieuwe hype onder jongeren in de Verenigde Staten, gevoed door virals op TikTok. Het is een van de vele arbeidsmarkttrends die de afgelopen tijd zijn ontstaan uit onvrede over werk. Recruitmentspecialist YoungCapital en marktonderzoeksbureau PanelWizard Direct onderzochten onder ruim 1.000 Nederlands werkende jongeren tussen de 18 en 29 jaar of de trend ook in Nederland voet aan de grond krijgt. Uit de resultaten blijkt dat de meeste Nederlandse jongeren de trend (nog) niet kennen, dat ze dit waarschijnlijk niet over zullen nemen, maar dat ze wél bijna allemaal frustratie op de werkvloer ervaren. 

Frustratie (nog) geen reden om aan ‘rage applying’ te doen
Uit het onderzoek blijkt dat de trend (nog) niet erg bekend is onder Nederlandse jongeren. Slechts 11 procent geeft aan te weten wat ‘rage applying’ inhoudt. Na uitleg geeft 80 procent aan (waarschijnlijk) niet uit frustratie op meerdere banen tegelijk te gaan solliciteren. De bereidheid om dit te doen lijkt dus niet hoog, terwijl Nederlandse jongeren wel veel frustratie op de werkvloer ervaren: 96 procent geeft aan (weleens) gefrustreerd te zijn op werk.  

Als belangrijkste bronnen van frustratie worden collega’s (61%), een te hoge werkdruk (59%) en de leidinggevende (44%) genoemd. Als jongeren gefrustreerd zijn, geven ze aan dat ze vooral een uitlaatklep zoeken door bij andere collega’s te klagen (53%). 31 procent geeft aan uit frustratie naar andere vacatures en banen te kijken. Slechts 5 procent zegt in de toekomst zeker wel aan ‘rage applying’ te gaan doen als zij frustratie ervaren. 

Mariska Visser, Managing Director bij YoungCapital: “Uit de resultaten blijkt dat er voor werkgevers nog een wereld te winnen valt. We weten dat een goede werksfeer en goede leidinggevenden een belangrijke basis zijn voor het werkgeluk van jongeren. Daarom is het extra opvallend dat 96 procent van de ondervraagde jongeren weleens frustratie ervaart op het werk. In deze structureel krappe arbeidsmarkt moet je dit op orde hebben, als je jong talent aan je wilt blijven binden.” 

Meerdere sollicitaties tegelijkertijd doodnormaal
Ondanks dat ‘rage applying’ en massaal solliciteren hier nog geen voet aan de grond lijken te hebben, geeft 62 procent van de Nederlandse jongeren aan in het verleden weleens op meerdere banen tegelijk te hebben gesolliciteerd. Veruit de grootste groep (68%) geeft hierbij aan twee tot drie sollicitaties tegelijk te hebben verstuurd. De belangrijkste redenen die hiervoor worden genoemd: het afronden van de studie (43%), een te laag salaris (39%) en ontevredenheid over de inhoud van het werk (30%). 

Visser: “Aan het begin van je werkende leven of carrière is het doodnormaal dat je bij meerdere werkgevers solliciteert. Wij zien dit ook als iets positiefs en iets belangrijks, want pas tijdens gesprekken leer je elkaar beter kennen en krijg je een inkijkje in de cultuur van een organisatie en de sfeer op de werkvloer. Iets wat je in een vacaturetekst alleen niet kunt ervaren. Als je met meerdere werkgevers in gesprek gaat, verhoog je de kans dat je als werkzoekende een betere keuze maakt. Wij moedigen jongeren dan ook sterk aan om dit te doen.”

Over ‘rage applying’
Een Canadese TikTokker maakte eind 2022 deze video (die inmiddels ruim 2,5 miljoen views heeft) waarin zij kijkers oproept om - als je werkfrustratie hebt - op heel veel vacatures tegelijkertijd te solliciteren. Het doel hierbij is om snel in inkomen te stijgen en een betere werkplek te krijgen. Inmiddels is het frustratie-solliciteren een trend in Amerika en Canada.

Over YoungCapital
Recruitmentspecialist YoungCapital brengt jongeren en werkgevers samen via een (bij)baan, zodat zij elkaar kunnen helpen groeien. Ze kunnen veel van elkaar leren: werkgevers hebben de ervaring en vakkennis, jongeren stellen de verfrissende vragen. Zij zitten nog niet vastgeroest in patronen en zijn daarmee onmisbaar voor vernieuwing. Met een gemiddelde leeftijd van 28 jaar zijn de 1.300 medewerkers van YoungCapital zelf het levende bewijs van de impact die jongeren kunnen maken. YoungCapital is onderdeel van The Works.

Share me!