Newsroom

Persberichten

Top-kitesurfers maken zich op voor het YoungCapital NK Big Air

08-09-2023

Zandvoort, 8 september 2023 - Binnenkort nemen de beste kitesurfers en de grootste talenten van ons land het weer tegen elkaar op tijdens het YoungCapital NK Big Air. Een spectaculaire discipline van de kitesport die snel aan populariteit wint. De ingrediënten: keiharde wind, woeste zee en duizelingwekkende tricks op tientallen meters hoogte. Zodra de weersomstandigheden optimaal zijn, wordt de exacte datum voor het NK vastgesteld.

Springplank voor talent
Het deelnemersveld van het YoungCapital NK Big Air is indrukwekkend. Zo maken de huidige Nederlands kampioen Jan Zoon en Megaloop-kampioen Lasse Walker hun opwachting. Daarnaast zijn er twee deelnemers uit de top vijf van de wereldranking en kijkt de kitewereld uit naar het 17-jarige toptalent Jamie Overbeek. Hij is nu al de nummer 6 van de wereld en heeft de twee na hoogste sprong op zijn naam staan (ruim 36 meter). Ook bij de vrouwen doen er meerdere wereldtoppers mee, zoals Zara Hoogenraad en Pippa van Iersel. Voor een aantal aanstormende kiters is dit NK de perfecte plek om zich te laten zien aan het grote publiek, sponsoren en organisatoren van internationale toernooien.

Exacte datum NK 48 uur voor event bekend
Het kampioenschap vindt alleen onder extreme weersomstandigheden plaats, om zo op topniveau te kunnen kiten. Zoals bij alle grote kitesurf-events wordt er daarom gewerkt met een windraam, dat in dit geval is geopend van 1 september tot en met 31 oktober. In deze periode staan de organisatie en deelnemers op stand-by. Zodra redelijk zeker is of er genoeg wind staat, wordt de knoop doorgehakt. Pers, partners en publiek worden dan onder andere via nk-bigair.nl en Instagram gemobiliseerd, en zo’n 48 uur later vindt het evenement plaats. 

Een spektakel voor iedereen
Het NK vindt plaats bij Watersport Vereniging Zandvoort. De toegang is gratis, en op het strand worden zo’n 3.000 toeschouwers verwacht. Daarnaast kunnen fans het toernooi volgen via een livestream op YouTube-kanaal SpaceX Kitesurfing. Meervoudig wereldkampioen Kevin Langeree doet samen met voormalig topschaatser (en enthousiaste amateur-kiter) Mark Tuitert verslag van de wedstrijden. Zij leggen onder andere de regels uit, houden de scores bij en lichten toe hoe de tricks worden beoordeeld. Dat maakt de livestream ook erg interessant voor nieuwkomers.

NK-organisator Marijn Ploeg kan niet wachten tot het zover is, en kijkt uit naar een strand vol enthousiaste toeschouwers. “Nederland barst van het kite-talent en vooral big air wint snel aan populariteit bij een nieuwe generatie fans. Dat een groot jongerenmerk als YoungCapital zich nu aan het NK heeft verbonden, zegt veel over de ontwikkeling die de sport doormaakt.”

Share me!