Newsroom

Persbericht

Driekwart jongeren heeft helemaal geen last van 'technostress’

06-05-2013

Wat nou ‘technostress’? Ruim driekwart van de jongeren wordt niet warm of koud van de continue bereikbaarheid via telefoon, e-mail en/of social media. Hoewel vrienden, familie, docenten én werkgevers hen altijd en overal kunnen bereiken, leveren de belletjes, sms’jes, ‘pokes’ en statusupdates geen extra stress op. Dat blijkt uit onderzoek van StudentenWerk onder 529 jongeren tussen de 17 en 30 jaar.Het onderzoek geeft aan dat bereikbaarheid voor jongeren een duidelijke keuze is: de helft van de jongeren raakt er niet gestrest van, omdat zij er bewust voor kiezen om offline te gaan wanneer dat zo uitkomt. Ruim een kwart ervaart helemaal geen stress en vindt altijd online en bereikbaar zijn juist handig. De uitslag van dit onderzoek is verrassend, aangezien eerdere onderzoeksresultaten juist fysieke en psychische gevolgen van technostress bij werknemers aantoonden (bron: FNV, 2012).‘Jongeren handig in reguleren van hun bereikbaarheid’
“De nieuwe generatie zit constant online, zowel privé als voor hun werk. Ze zijn flexibel en pakken ontwikkelingen op het gebied van digitale communicatie razendsnel op”, verklaart Hugo de Koning, oprichter van StudentenWerk. “Zo kun je je bereikbaarheid op allerlei manieren aanpassen aan je eigen voorkeuren, elk social medium heeft daar opties voor. Juist jongeren hebben direct door hoe je deze instellingen slim kunt toepassen. Daarnaast snappen zij ook wel dat je hardware gewoon kunt uitzetten als dat nodig is.”

Licht panisch of geheelonthouder

Toch zijn niet alle jongeren technostressvrij. 16 procent raakt zelfs licht in paniek in geval van onbereikbaarheid. Tot deze groep behoren opvallend veel jongeren met een universitaire opleiding. En ook onder jongeren bestaan ze: de geheelonthouders die bewust zonder smartphone of socialmediaprofiel door het leven gaan. Wel zijn zij met 7 procent in de minderheid. Het grootste deel van deze groep (34 procent) zit nog op de middelbare school.

Mannen minder gevoelig voor technostress
Mannen zijn niet zo goed in multitasken als vrouwen, zo wil de overlevering. Toch lijken zij beter te kunnen omgaan met alle prikkels van de moderne communicatiekanalen. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat vooral mannen het praktisch vinden om continu met hun (sociale) netwerk in contact te staan (60 procent man tegenover 40 procent vrouw). Vrouwen kiezen er daarentegen weer wat vaker bewust voor om even offline te gaan, als zij niet bereikbaar willen zijn (53 procent vrouw tegenover 47 procent man). Opmerkelijk is dat in deze online/offline-groep niet alleen de vrouwen, maar ook de hbo’ers bovengemiddeld scoren (38 procent).

Over StudentenWerk

StudentenWerk, opgericht in 2000, maakte als een van de eerste uitzendbureaus online solliciteren mogelijk. StudentenWerk zette de ‘e’ in e-recruitment met haar geavanceerde online recruitmentsysteem, dat supersnelle werving en selectie mogelijk maakt. Inmiddels is StudentenWerk met 25 vestigingen en een database van ruim 1 miljoen jongeren Nederlands grootste uitzendbureau voor studenten, starters en young professionals. Ook in het buitenland is StudentenWerk actief, onder de naam StudentJob. StudentenWerk werd in 2012 uitgeroepen tot Flexspecialist van het Jaar en Best Managed Company.

Share me!