Newsroom

Persberichten

Flexibele uren belangrijkste voorwaarde bij vakantiewerk

12-06-2019

Nederlandse jongeren vinden deze zomer de mogelijkheid om flexibele uren te werken het belangrijkste tijdens een vakantiebaan. Dat blijkt uit onderzoek onder 500 Nederlandse jongeren tussen de 15 en 27 jaar, uitgevoerd door recruitmentspecialist YoungCapital in mei 2019. Aankomende zomervakantie gaat 71 procent van de Nederlandse jongeren werken. Waarvan ruim 80 procent in eerste instantie werkt om geld te verdienen. Maar hoe speel je met de huidige krapte op de arbeidsmarkt als werkgever in op de overige wensen en behoeften van de jonge werkzoekenden?

“Maak om te beginnen de vakantiebaan aantrekkelijker voor jong talent door flexibele uren aan te bieden”, zegt Mariska Visser, Operational Director van YoungCapital. “Dit staat namelijk op nummer een van voorwaarden die belangrijk zijn tijdens werk deze zomer.” Op nummer twee en drie staan nieuwe dingen leren en de mogelijkheid om een toeslag/bonus of fooi te ontvangen boven op het salaris. Welke voorwaarden het minst belangrijk zijn (maar nog steeds wel mooi meegenomen), zijn teamuitjes, het aanbieden van kortingen, de mogelijkheid om te werken met vrienden en reiskostenvergoeding. “Heb je dus een vacature openstaan en krijg je hier weinig sollicitaties op, denk er dan eens over na om de secundaire voorwaarden aan te passen. Hiermee heb je dan net een streepje voor op de andere vakantiebanen”, raadt Mariska aan.

Jongens vs. meiden

Uit het onderzoek blijkt dat jongens en meiden veelal dezelfde wensen hebben als het op vakantiewerk aankomt. Zo werken ze allebei liever overdag (70 procent) dan ‘s avonds (30 procent). Liever doordeweeks (77 procent) dan in het weekend (23 procent) en zijn ze liever fysiek bezig (74 procent) dan dat ze de hele dag achter een computer zitten (26 procent). 68 procent werkt liever met klanten dan zonder (32 procent). En 63 procent doet liever gevarieerd werk, dan iedere keer hetzelfde (17 procent). Toch zit er een verschil in de top vijf beroepsgroepen van de jongens en de meiden. Als ze moeten kiezen, dan gaan de meeste jongens voor een zomerbaan in het transport of de logistiek, zoals koerier, en gaan de meeste meiden aan de slag in de horeca.

Vakantiekrachten

Op zoek naar een passende zomerkracht? Ga dan naar https://www.youngcapital.nl/werkgevers/vakantiekrachten, waar je van 1 juni tot 1 september gemiddeld 20% vakantiekrachtenvoordeel krijgt. Zelf op zoek naar een zomerbaan, maar weet je nog niet welke baan het beste bij jou past? Doe dan hier de YoungCapital Summer Job Quiz of solliciteer direct hier.

Over YoungCapital

YoungCapital gelooft in de kracht van jonge mensen. Als digital natives jagen ze vernieuwing aan bij organisaties. De recruitmentspecialist ziet jongeren als het groeikapitaal dat elk bedrijf nodig heeft. YoungCapital doet er alles aan om het beste naar boven te brengen bij jongeren én bij bedrijven. Zodat ze elkaar blijven stimuleren tot groei.

Share me!