Newsroom

Persbericht

YoungCapital herschrijft vacatureteksten gratis voor een bullshitvrije arbeidsmarkt

10-10-2017

Hoofddorp - YoungCapital bindt de strijd aan met corporate bullshit in vacatureteksten. De recruitmentspecialist voor jong talent lanceert een nieuwe service: de vacaturefix. Bedrijven kunnen hun vacature gratis laten herschrijven door een gespecialiseerd team copywriters. Met deze service zet YoungCapital een eerste stap in de richting van een jeukwoordvrije arbeidsmarkt.

‘Salestijger’, ‘hands-onmentaliteit’, ‘dynamische organisatie’. Vacatures staan vaak bol van dit soort nietszeggende jeukwoorden en andere kantoorclichés. Volgens Hugo de Koning, een van de drie oprichters van YoungCapital, moet daar verandering in komen. “We trekken casual kleding aan naar kantoor en zeggen ‘je’ tegen de baas. Maar als het op vacatureteksten aankomt, gaan we opeens heel ingewikkeld zitten doen over simpele taakomschrijvingen. Met als resultaat dat niemand het begrijpt en er dus ook niemand reageert. Waarom zeggen we niet gewoon waar het op staat?” 

Toegankelijke taal
Vooral jongeren, die vaak weinig werkervaring hebben, kunnen zich weinig voorstellen bij een ‘proactieve spin in het web’, en taakomschrijvingen vol ‘targets’ en ‘deliverables’ die ‘binnen de doorlooptijd gerealiseerd moeten worden’. Wie hen wil aanspreken, zal toegankelijke taal moeten gebruiken. De Koning: “Jongeren werken graag in een informele sfeer en willen precies weten wat er van ze wordt verwacht. Met corporate bullshit sla je de plank twee keer mis. Doodzonde, want bedrijven die willen vernieuwen, hebben jongeren keihard nodig.”

Van corporate blabla naar pakkende tekst 
Werkgevers die de taal van jongeren niet spreken, kunnen hun vacatures door YoungCapital laten vertalen naar een toegankelijke tekst. Vacatures aanmelden kan via de website. De copywriters van YoungCapital pakken niet alleen het taalgebruik aan, ze nemen indien nodig ook contact op met de opdrachtgever om belangrijke informatie aan te vullen. De Koning: “Jongeren willen bijvoorbeeld weten wat het uurloon is, en of het werkrooster flexibel is. Dat ontbreekt vaak in vacatureteksten.”
 
Corporate cultuur als sluipmoordenaar
YoungCapital verzet zich ook op andere fronten tegen de uitwassen van een corporate bedrijfscultuur, zoals stroperige bedrijfsprocessen en inefficiënte vergaderingen. De Koning wil koste wat kost voorkomen dat YoungCapital zelf ‘besmet’ raakt met de corporate mentaliteit. “We zijn in korte tijd gegroeid van 200 naar zo’n 800 medewerkers”, zegt De Koning. “Leuk, natuurlijk, maar voor je het weet zit je met tien man urenlang lang te vergaderen, zonder dat er één beslissing genomen wordt.” Om de snelheid van een start-up te behouden, zag eerder dit jaar ‘Escape the Boardroom’ het licht: een bordspel dat oeverloze vergaderingen op de hak neemt met onder meer een bullshitbingokaart. “Wie verliest, moet de rest van de dag een stropdas dragen. Die zit uiteraard ook in de doos.” YoungCapital verloot vijf spellen onder de eerste gebruikers van de vacaturefix. 

Over YoungCapital
YoungCapital gelooft in de kracht van jonge mensen. Als digital natives jagen ze vernieuwing aan bij organisaties. De recruitmentspecialist ziet jongeren als het groeikapitaal dat elk bedrijf nodig heeft. YoungCapital doet er alles aan om het beste naar boven te brengen bij jongeren én bij bedrijven. Zodat ze elkaar blijven stimuleren tot groei. 

Share me!