SOLLICITATIETIPS VOOR SALARIS EN CONTRACT

Onderhandel jezelf naar een marktconform salaris

Na een, of meer, succesvolle sollicitatiegesprekken is het tijd om een marktconform salaris te regelen. Een goede voorbereiding is de ideale start. Hieronder geven we jou vijf praktische tips voor een maximaal salaris.

Hoeveel salaris ben jij waard?

Hoeveel je gaat verdienen, hangt af van jouw ervaring, leeftijd, opleiding en vaardigheden. Check eerst wat iemand verdient die op hetzelfde punt in zijn/haar carrière staat, zodat je weet wat een marktconform salaris is.

Bepaal van tevoren je eisen

Wat wil je minimaal verdienen? Bepaal dat voordat je de onderhandelingen start, en bedenk welk voorstel realistisch is. Richt je niet alleen op geld, want je kunt ook inzetten op secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals lekker veel vakantiedagen, een laptop of een opleiding op kosten van de zaak.

Kies een strategie

Je hebt je eisen opgesteld? Mooi. Dan is het tijd om een strategie te kiezen. Onderhandelingen hangen niet alleen van jou af, maar ook van je gesprekspartner. Vind je het lastig om zelf een voorstel te doen? Wees je gesprekspartner dan voor en vraag hem of haar een voorstel te doen. Het grote voordeel van deze tactiek is dat je nooit minder verdient dan de werkgever in gedachte had.

Wil je meer salaris ontvangen dan je gesprekspartner voorstelt? Zorg er dan voor dat jij goede argumenten hebt waarom je meer zou moeten verdienen dan het voorstel van je gesprekspartner. En vertel waarom jij je salaris waard bent, want geen enkele werkgever geeft zomaar geld weg.

sollicitatietips

Durf te onderhandelen

Laat merken dat je goed voorbereid aan de onderhandeltafel plaatsneemt. Hoe? Door sterke argumenten en voorbeelden te gebruiken tijdens je gesprek. Het is slim om je argumenten te verdelen over het gesprek, zodat je een goede onderhandelingspositie houdt. Toon lef en kom met een tegenbod, want dat levert je uiteindelijk een hoger salaris op. En dat wil je toch?

Maar wat als je gesprekspartner het tegenbod afwijst? Denk dan out of the box om samen een deal te kunnen maken. Bijvoorbeeld dat je de verhoging pas een half jaar later krijgt. Geef niet te makkelijk toe, want dit is hét moment om te onderhandelen. En onthoud: jij wilt graag die baan, maar zij willen jou ook!

sollicitatietips

Dubbelcheck voordat je een handtekening zet

Is het gelukt om jezelf naar een marktconform salaris te onderhandelen? Zorg er dan voor, voordat je jouw handtekening zet, dat je alle voorwaarden checkt. Anders heb je voor niets onderhandeld. Laat voor de zekerheid het contract doorlezen door een vriend of familielid, zodat er echt geen foutje meer te bekennen is. En dan: tekenen maar!

Wil je nog meer tips over salaris en contract? Bekijk dan ook dit artikel over tips voor een succesvol arbeidsvoorwaardengesprek op Jobbird.

Wil je meer weten over contract en salaris?

Check onze Career Guide voor alle antwoorden op jouw vragen. Van vakantiedagen, salaris en functioneringsgesprekken tot cao’s en pensioenopbouw.

Sollicitatietips