Salarisonderhandeling: 8 tips en uitleg

Je kent het vast: je zit in een sollicitatiegesprek en opeens vraagt de werkgever of recruiter wat je verwacht te verdienen. Pak die kans om een salarisonderhandeling te starten. Grote kans dat je in voorgaande sollicitatiegesprekken het salarisaanbod van je werkgever accepteerde zonder er écht over na te denken. Maar door effectief te onderhandelen over je salaris, krijg je straks meer poen voor je werk. Hoe je een salarisonderhandeling aanpakt? Met onze tips en info ben jij straks een pro. Want welk werk je ook doet, jij verdient een goed salaris. Punt uit.

Wanneer onderhandel je over je salaris?

Best normaal eigenlijk, een salarisonderhandeling bij een nieuwe baan. Maar je eerste sollicitatiegesprek is meestal niet het moment om over je salaris te beginnen, tenzij je baas zelf die deur opent. Wanneer is dan wel het juiste moment? Het arbeidsvoorwaardengesprek, bijvoorbeeld. Je salaris is sowieso al een onderwerp, dus da's een mooi bruggetje om over moneys te praten. Wacht dus nog even met het contract ondertekenen en maak er een moment van om te onderhandelen over je salaris. Want eh, meestal beginnen werkgevers niet vanzelf over dit onderwerp.

Misschien wist je dit nog niet: je kunt ook onderhandelen over je salaris bij je huidige werkgever. Stel je voor dat je vijf jaar lang bij een organisatie werkt, allerlei skills opdoet, maar nog steeds hetzelfde verdient. Dan wil je natuurlijk meer. Maar opnieuw: werkgevers bieden meestal niet vanuit zichzelf een hoger salaris aan. Daarom moet jij de eerste stap zetten en een gesprek over een loonsverhoging inplannen.

Hoe te onderhandelen over je salaris? 5 tips

Het arbeidsvoorwaardengesprek staat gepland en je wilt onderhandelen over het salarisaanbod. Maar hoe pak je de salarisonderhandeling precies aan en wat bereid je voor? Nou, het volgende:

1. Zoek uit wat je waard bent

Een veelvoorkomende vraag van werkgevers is: 'Aan welk salaris denk je?'. Nu is het niet de bedoeling dat je een six figure salary noemt, maar doe jezelf ook niet tekort. Denk daarom voor je salarisonderhandeling na over je opleidingsniveau, werkervaring en prestaties tot zover en bepaal voor jezelf wat je waard bent. Gebruik loonwijzers, kijk in je cao, of misschien kunnen mensen met jouw job je een salarisindicatie geven.

2. Bepaal je minimumeis

Creëer een vangnet voor jezelf en bepaal je minimumeis voor je salaris. Als je salarisonderhandeling dan toch niet zoals gepland gaat, houdt je werkgever misschien je ondergrens aan en krijg je toch een salaris waar je tevreden mee bent. Tip: je kunt ook over de trede van de salarisschaal onderhandelen.

3. Go big or go home

Ook bij een salarisonderhandeling is er een give and take. Zet daarom wat hoger in en vraag bijvoorbeeld om tien procent meer dan wat je wilt verdienen. Dit is als het ware je wisselgeld. Lever na het tegenbod voor je salaris die tien procent gedeeltelijk of helemaal in, zodat de werkgever ziet dat je de beroerdste niet bent en jij toch je gewenste salaris krijgt.

4. Bedenk argumenten

Je werkgever gaat dit sowieso vragen tijdens de salarisonderhandeling: 'Waarom wil je meer verdienen?'. Bereid je hierop voor en schrijf voor jezelf op waarom jij een hoger salaris verdient. Misschien heb je wel een cursus of training gevolgd of heb je vijf jaar lang bloed, zweet en tranen in je vakgebied gestopt. Dit is hét moment om je eigen hypeman te zijn en te pronken met jouw kwaliteiten en prestaties.

5. Go big or go home, part 2

Tijd om al deze tips te combineren. Doe tijdens je salarisonderhandeling je eerste bod en durf daarbij hoog in te zetten zonder onrealistisch te zijn. Gebruik je argumenten om je startbod te onderbouwen, maar houd ook wat achter de hand voor later bij de overeenkomst. Doet je werkgever een tegenbod? Denk erover na, vraag waarom je salariswens niet mogelijk is en werk samen richting een compromis. Belangrijk: blijf kalm tijdens de salarisonderhandeling, anders ben je nog verder van huis.

3 andere tips voor je salarisonderhandeling

Je snapt nu vast waar een salarisonderhandeling om draait: een goede voorbereiding en een dare to ask houding. Klaar voor wat extra tips om jouw salarisonderhandeling een succes te maken? Aanschouw:

6. Het eerste bod accepteren? No way!

Sommige werkgevers doen snel een eerste bod in de hoop dat je het accepteert en een krabbeltje onder het contract zet. Wij zeggen: niet accepteren en start een salarisonderhandeling. Sterker nog, doe een hoger tegenbod en leg haarfijn uit waarom jij dat bedrag verdient. Als je toch het eerste bod accepteert, haal je misschien niet het maximale uit je salaris, en dat is natuurlijk zonde.

7. Practice makes perfect

Niemand is geboren met onderhandelskills. Vraag daarom aan iemand die je kent of diegene een salarisonderhandeling met je wil oefenen. Dan weet je gelijk of je argumenten werken en of je zelfverzekerd overkomt. Ook kan je oefenpartner feedback geven op punten waar je zelf misschien niet eens op lette.

8. Leg alles vast op papier

Yes, dat mooie salaris is van jou. Seal the deal en laat je werkgever de gemaakte afspraken op papier zetten. Zo staat alles duidelijk vast en was je salarisonderhandeling niet voor niets. Anders kan je nog wel eens gedoe krijgen.

Met deze tips rock jij straks je salarisonderhandeling en krijg je het salaris dat je verdient. Maar misschien ben je ook wel geïnteresseerd in betere secundaire arbeidsvoorwaarden. Check in dat geval onze pagina over het arbeidsvoorwaardengesprek, of pak eens onze andere sollicitatietips erbij. Zo scoor jij wel die toffe job.

Veelgestelde vragen

  • Hoe onderhandel je over salaris?

  • Een salarisonderhandeling gaat meestal face to face met je werkgever of een HR-medewerker. Hoe dit allemaal werkt? Dat lees je hierboven.

  • Wat als mijn tegenvoorstel salaris wordt afgewezen?

  • Jammer, maar niet geschoten is altijd mis. In dit geval kun je het beste het bod van de werkgever accepteren of onderhandelen over je secundaire arbeidsvoorwaarden.

  • Kan ik onderhandelen over mijn salaris via mail?

  • Dat kan zeker. Stuur bijvoorbeeld na je sollicitatiegesprek, waarin je werkgever het salaris noemde, een mail met een tegenbod en geef daarbij aan waarom jij vindt dat je dit bedrag verdient.

  • Bij mijn nieuwe baan krijg ik minder salaris. Kan ik hierover onderhandelen?

  • Nee heb je, ja kun je krijgen. Start dus vooral een salarisonderhandeling als je in je nieuwe baan minder salaris krijgt. Gebruik de technieken hierboven en wie weet verdien je zelfs nog meer dan bij je vorige baan.

Alles over solliciteren