Minimumloon

Yes! Je hebt een baan te pakken. Dan wil je natuurlijk weten op welk salaris jij minimaal recht hebt. Alles over het minimumloon en hoe hoog het op dit moment is (het wordt in principe twee keer per jaar aangepast: in januari en juli), lees je hieronder.

Werk jij via YoungCapital?

Ben jij uitzendkracht via YoungCapital en heb jij een vraag over jouw salaris?
Check dan onze FAQ’s!

First things first: wat is minimumloon?

Minimumloon is het loon waar jij minimaal recht op hebt als je aan het werk gaat. Een werkgever mag je niet minder betalen, meer uiteraard wel. Het wettelijk minimumloon is door de overheid in het leven geroepen, om ervoor te zorgen dat je altijd een redelijk inkomen krijgt voor het werk dat je doet. Houdt een bedrijf zich niet aan de regels van het minimumloon? Dan krijgt het boetes en sancties.

Hoe hoog is mijn minimumloon?

Het antwoord vind je hieronder in de tabellen. Good to know: de bedragen in de tabellen gelden voor fulltime werkweken (36 tot 40 uur). Of je 36, 38 of 40 uur per week moet werken voor dat minimumbedrag, hangt af van de sector plus eventuele cao-afspraken die er gemaakt zijn.

Werk je bijvoorbeeld in een supermarkt? Dan krijg je het vermelde minimumloon als je 40 uur werkt. Terwijl als je een horecabaan hebt, je bij een 38-urige werkweek datzelfde bedrag al krijgt.

Het is goed om er rekening mee te houden dat de bedragen in de tabellen bruto zijn. Er gaat dus nog belasting af. Benieuwd wat je aan netto minimumloon overhoudt? Doe dan de bruto/netto check.

Ga jij parttime aan de slag? Of heb jij een bijbaan gescoord? En wil je uitrekenen hoe hoog jouw minimumloon is? Je berekent het met deze rekentool van de Rijksoverheid.

Alles over salaris