MINIMUMLOON

Yes! Je hebt een baan te pakken. Dan wil je natuurlijk weten op welk salaris jij minimaal recht hebt. Alles over het minimumloon in Nederland en hoe hoog het op dit moment is (het wordt in principe twee keer per jaar aangepast: in januari en juli), lees je hieronder.

Werk jij via YoungCapital?

Ben jij uitzendkracht via YoungCapital en heb jij een vraag over jouw geldzaken, reiskosten of contract? Check dan onze FAQ’s!

First things first: wat is het minimumloon?

Minimumloon is het loon waar jij minimaal recht op hebt als je aan het werk gaat. Een werkgever mag je niet minder betalen, meer uiteraard wel. Het wettelijk minimumloon is door de overheid in het leven geroepen, om ervoor te zorgen dat je altijd een redelijk inkomen krijgt voor het werk dat je doet. Je werkgever mag jou dus nooit minder betalen dan het minimumloon. Houdt een bedrijf zich niet aan de regels van het minimumloon? Trek dan aan de bel. Dan krijgen zij boetes en sancties.

Hoe hoog is het minimumloon?

Je vraagt je nu vast af: “Hoeveel is het minimumloon dan?”. Het antwoord vind je in de tabellen hieronder. Good to know: de bedragen in de tabellen gelden voor fulltime werkweken (36 tot 40 uur). Of je 36, 38 of 40 uur per week moet werken voor dat minimum bedrag, hangt af van de sector plus eventuele cao-afspraken die er gemaakt zijn.

Werk je bijvoorbeeld in een supermarkt? Dan krijg je het vermelde minimumloon als je 40 uur werkt. Terwijl als je een horecabaan hebt, je bij een 38-urige werkweek datzelfde bedrag al krijgt.

Het minimumjeugdloon

Bij het berekenen van jouw minimumloon moet je ook rekening houden met je leeftijd. Ben je boven de 21 jaar? Dan geldt voor elke leeftijd hetzelfde minimumloon. Jonger dan 21, maar ouder dan 15? Voor jou geldt dan het minimumjeugdloon. Het minimumjeugdloon dat jij ontvangt is afhankelijk van jouw leeftijd. Hoe ouder je bent, hoe hoger het minimumloon is. Ben je onder de 15 jaar? In deze situatie geldt er geen minimumloon.

Wat is het minimumloon in 2022 & 2023?

Nu je weet hoe het minimumloon in elkaar zit, wil je vast weten wat jij nou minimaal gaat verdienen. Want wat is het minimumloon per uur? En hoeveel salaris krijg jij elke maand ten minste op jouw bankrekening? Dat laten we je zien. Het minimumloon gaat in 2023 met zeker 10% omhoog. Je krijgt dus een stuk meer salaris in 2023. Zodra de cijfers bekend zijn, vind je het natuurlijk bij ons terug.


Het is goed om te onthouden dat de bedragen in de tabellen om bruto minimumloon gaan. Er gaat dus nog belasting af. Benieuwd wat je aan netto minimumloon overhoudt? Doe dan de bruto/netto check. Zo weet je precies hoeveel netto minimumloon je in 2022 & 2023 overhoudt.

Ga jij parttime aan de slag? Of heb jij een bijbaan gescoord? En wil je uitrekenen hoe hoog het mimimum uurloon bij een parttime baan is? Gebruik dan deze rekentool van de Rijksoverheid om jouw minimumloon te berekenen.

Wil je nog meer informatie over het minimumloon? Lees dan ook dit artikel over het minimumloon en waar je recht op hebt op Jobbird.

Klaar om te solliciteren!

Meteen zin om geld te verdienen? Bekijk dan ons aanbod vacatures en start met solliciteren!

Alles over salaris