YOUNGCAPITAL BLOG

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Bereid je voor op lastige vragen. Hoe leg je uit dat juist jíj de skills hebt om de vacature te vervullen? Beantwoord de vragen van de recruiter volgens de STAR-methodiek. Wij leggen je uit hoe.

STAR-methode sollicitatie

Onderbouw je antwoorden met de STAR-methode

Wie zou jij aannemen: een sollicitant die belooft ondernemend te zijn? Of een kandidaat die een eigen bedrijf gestart is? Je kiest waarschijnlijk, net als de meeste recruiters, voor de tweede kandidaat. Als je iets beweert, moet je het bewijzen. Dat geldt ook voor de vaardigheden die jij op je cv noemt. Met de STAR-methode draag je voorbeelden aan die jouw competenties onderbouwen.

“Bijna alle goede recruiters stellen vragen volgens de STAR-methode.” - Hugo de Koning, oprichter van YoungCapital

Zo geef je een goed voorbeeld

Een recruiter vraagt naar aanleiding van je cv: “Waarom vind je jezelf een goede leidinggevende?” Tja, wat antwoord je dan? Probeer het eens via de vier stappen van de STAR-methode. Je raadt het al: iedere letter is een stap.

S. Situatie: wat speelde er?
“Ik was vakkenvuller bij een supermarkt. Mijn teamleider ging met zwangerschapsverlof, waardoor iemand uit het team, ik dus, de rol tijdelijk moest overnemen.”

T. Taak: wat was jouw rol?
“Ik voerde tijdelijk de belangrijkste taken van de teamleider uit, naast mijn eigen rol als vakkenvuller.”

A. Activiteiten: wat heb je gezegd of gedaan?
“Ik maakte het werkrooster en zorgde voor een soepele rolverdeling bij het inruimen van de vracht. Daarnaast voerde ik bij vragen of problemen gesprekken met zowel het team als de vestigingsmanager. Ik was aanspreekpunt van het team bij problemen, maar nam ik ook zelf initiatief om problemen aan te kaarten. Zo merkte ik dat een teamlid steeds te laat kwam en op halve kracht werkte. Dat zorgde voor onvrede in de groep. Ik heb de jongen apart genomen en gevraagd wat er aan de hand was. Hij had problemen thuis, en zat daar erg mee. Ik heb discreet aan het team laten weten dat we hem de ruimte moesten geven en heb een aantal shifts van hem laten overnemen, zodat hij kon bijkomen.”

R. Resultaat: wat gebeurde er?
“De producten stonden altijd netjes in de schappen en het team werkte goed samen. Toen de jongen die het thuis moeilijk had een week later weer kwam werken, was hij weer gewoon op tijd én gemotiveerd, omdat hij voelde dat hij op ons als team kon rekenen. Mijn manager kwam terug van haar verlof en gaf me complimenten voor mijn goede werk. Hierna bleef ik invaller voor als mijn teamleider bijvoorbeeld ziek was.”

Nu is het jouw beurt: shine like a star!

In deze blog hebben we laten zien hoe je volgens de STAR-methode bewijst dat je een bepaalde vaardigheid bezit. Maar deze methode kun je toepassen op allerlei vragen: ‘waarom vind jij dat je goed bent in samenwerken?’ bijvoorbeeld.

Formuleer jij je antwoorden STAR, dan maak je indruk op iedere recruiter. Weet je nog niet zo goed welke vaardigheden jij moet benadrukken op je cv? Log dan in, doe onze gratis Talent Scan en kom erachter waar jij in uitblinkt. Dan komt er vast wel een situatie, taak, activiteit en resultaat bij je op! Óf doe één van de andere testen om jezelf beter te leren kennen, zoals met de inzichttest of een IQ-test. Good luck!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.