YOUNGCAPITAL BLOG

Na dagen, weken of maanden zoeken en solliciteren heb je een nieuwe baan. Fijn, natuurlijk, maar het brengt ook stress met zich mee: je eerste werkdag. Hoe maak je die vliegende start?

Of je nu een kei bent in netwerken, of liever de kat uit de boom kijkt: de eerste werkdag is voor iedereen spannend. Je moet je nieuwe team overtuigen dat ze de juiste kandidaat gekozen hebben. En waarschijnlijk spoelt er een golf aan informatie over je heen tijdens die eerste dag.

Dat een eerste werkdag ervoor zorgt dat je zenuwachtig bent, kunnen we helaas niet veranderen. We kunnen je wél helpen met je voorbereiding op die spannende dag. We geven je zeven tips waarmee je vol zelfvertrouwen bij je nieuwe baan begint.

Tip 1. Prepare yourself

Tijdens het sollicitatieproces heb je zoveel informatie verzameld over het bedrijf, dat je inmiddels een expert bent. De volgende stap? Nog meer informatie scoren over de functie waarin je gaat shinen. Zo kun je al vanaf dag één laten zien wat je waard bent.

Ga je in de financiële sector aan de slag? Vraag dan of je alvast wat cijfers mag inzien; die kun je alvast bestuderen. Gaat het om een salesfunctie? Misschien is het wel mogelijk om je te verdiepen in het klantenbestand, of de werking van het systeem waarmee je gaat werken. Zo laat je zien hoe serieus jij je job neemt. En je kunt indruk maken doordat je al kennis hebt, terwijl je nog niet eens begonnen bent. Reken maar dat je nieuwe collega’s verrast zijn door jouw attitude!

 

tips voor je eerste werkdag

Tip 2. Op tijd zijn!

Dit had ik toch zelf ook wel kunnen bedenken, horen we je denken. Toch zijn er te veel mensen die, bijvoorbeeld door een lekke band of vertraging van de bus, te laat zijn op hun eerste werkdag. Make a killer first impression? Dat gaat je dan niet meer lukken. Wees zuinig met de eerste indruk die je achterlaat, want dat kun je maar een keer doen!

Hoe je ervoor zorgt dat je sowieso op tijd komt? Probeer je reis alvast uit vanaf je huis naar je nieuwe werkplaats, op hetzelfde tijdstip als op je eerste werkdag. Zo weet je bijvoorbeeld waar de files staan en hoelang je onderweg bent. Dan hoef je niet stressen onderweg naar je eerste werkdag.

Tip 3. Oefen een elevator pitch

Op je eerste dag hoef je echt niet overal een antwoord op te hebben. Een kort, maar krachtig verhaal over jezelf is wel zo interessant voor je nieuwe collega’s. En wel zo fijn voor jezelf natuurlijk. Een halve minuut is genoeg om te vertellen wat je hiervoor hebt gedaan en wat je gaat doen in je nieuwe rol.

Oefen het voor de spiegel totdat je het zonder hakkelen en stamelen uit je mond krijgt. Met zo’n elevator pitch maak je een killer-indruk op je nieuwe collega’s! Bekijk ons Elevator Pitch 10-stappenplan en maak een verpletterende, eerste indruk!

tips voor je eerste werkdag

Tip 4. Dress for success

Als het goed is, heb je inmiddels wel een beeld van de bedrijfscultuur en de dresscode van je nieuwe werkgever. Weet je het niet helemaal zeker? Ga dan voor de veilige optie: je kunt beter in je nette blouse of overhemd verschijnen dan met gescheurde jeans en afgetrapte sneakers. Met nette kleding zit je altijd goed.

Hoe je je moet gedragen? Vooral jezelf zijn, maar wacht nog even met je practical jokes of je briljante Lucky TV-imitaties; lol trappen met je collega’s kan later nog.

Tip 5. Bewapen jezelf met pen en papier

In het begin is het belangrijk om goed te luisteren en alles in je op te nemen. Is iets niet meteen duidelijk? Stel dan vragen, want dat is de snelste manier om te leren. Alles onthouden is niet makkelijk, maak daarom aantekeningen die je later kunt teruglezen!

Tip 6. Let’s do lunch

Ga gezellig met je collega’s lunchen. Ben jij een foodie en lunch je liever niet zonder je in eigen steenoven gegrilde aubergines? Die aubergines kun je over een paar weken ook gewoon eten, maar lunch in het begin lekker met de groep mee! Hebben je collega’s kinderen, wat zijn hun hobby’s en waar wonen ze? Zo’n lunch kan je veel wijzer maken.

Tip 7. Vliegtuigstand aan

Het laatste wat je kunt gebruiken op een eerste werkdag, is een meeting die jij onderbreekt door binnenkomende telefoontjes en berichtjes. Hetzelfde geldt voor facebooken, snapchatten en instagrammen onder werktijd: don’t. Spelen je collega’s Pokémon Go, of Online Soccer Manager? Een leuk gespreksonderwerp, maar laat die telefoon maar even achterwege op je eerste werkdag.

Tot slot: lachen is gratis

“Een glimlach is de kortste afstand tussen mensen”, staat op sommige tegeltjes. Logisch, want op een glimlachende collega stap je eerder af dan op een boos kijkende collega. Natuurlijk ben je gespannen, maar een glimlach doet wonderen. Je straalt zelfvertrouwen uit en je bent makkelijk te benaderen.

Use our knowledge, en maak een succes van je eerste werkdag!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.