Postbezorger

Werken als postbezorger: iets voor jou?

Houd je van doorwerken en ben je graag in de buitenlucht? Dan is een baan als postbezorger wat voor jou. In deze functie maak je mensen dagelijks blij met hun langverwachte brieven of brievenbuspakketjes. Lijkt jou het wat om postbezorger te worden? Lees dan vooral verder, want bij YoungCapital vertellen we je alles over deze functie: van de werktijden van een postbezorger tot het salaris.


Wat doet een postbezorger?

Het zit hem al in de naam: een postbezorger is iemand die post bezorgt. Dit doe je meestal met de fiets. Maar er zijn ook postbezorgers die op de scooter of zelfs wandelend hun werk doen. Omdat je op een fiets of scooter niet veel post kwijt kunt, breng je met deze vervoersmiddelen vooral post rond die door de brievenbus past. Bijvoorbeeld brieven en kleine pakketjes. En dan zijn er ook nog postbezorgers die met de auto of een busje langs de deuren gaan. Zij brengen dan meestal de grotere post rond die niet door de brievenbus past. Deze postbezorgers worden pakketbezorgers genoemd.

Jouw werkdag als postbezorger

Jouw dag als postbezorger begint in het sorteercentrum. Hier zijn de postsorteerders al druk bezig om de post in de juiste stapels en zakken te verdelen. Je stopt jouw lading in je fietstas, scooter of busje en stippelt de snelste route uit. Na een gezellig praatje met je collega's begin je aan de rit. Eenmaal bij het juiste adres stop je de post in de brievenbus of geef je het direct aan de klant. Is het een pakketje? Dan laat je de ontvanger nog even een krabbel zetten, als dat nodig is. Check? Op naar het volgende adres. Is alle post bezorgt en zit je shift als postbezorger erop? Dan is het tijd om te genieten van je vrije middag of avond.

Waar werkt een postbezorger?

Als postbezorger werk je bij een postbedrijf. Meestal zitten deze in de buurt van grote steden. Je krijgt in deze functie vaak een bepaald gebied toegewezen waarin je de post gaat bezorgen. Handig, want na een tijdje weet je de adressen zo te vinden. Ben je sociaal ingesteld? Dan kan het zomaar zijn dat je als postbezorger een band opbouwt met je klanten.

Meestal liggen de werktijden van een postbezorger tussen 10:00 en 18:00 uur. Het is de bedoeling dat je voor 18:00 uur alle post hebt bezorgd. Maar er zijn bijvoorbeeld ook pakketbezorgers die juist in de avonduren bezorgen, omdat de meeste mensen dan thuis zijn. Ook kun je ervoor kiezen om tijdelijk als postbezorger te werken, bijvoorbeeld als vakantiebaan. Ben je doordeweeks druk met je studie, sport of andere activiteiten? Er zijn genoeg postbezorgers die op de zaterdag werken.

De taken van een postbezorger

 • Post ophalen in het sorteercentrum.
 • Snelste route uitzoeken en eventueel invoeren in gps.
 • Post door de brievenbus doen of aan de klant geven.
 • In sommige gevallen klant laten tekenen voor pakketten of aangetekende brieven.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als postbezorger: hoe is dat?

We draaien er niet omheen: elke baan heeft zo zijn leuke en minder leuke kanten. We like to keep it real bij YoungCapital. Om je een goed beeld te geven van werken als postbezorger hebben we de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Voordelen van werken als postbezorger

 • Als postbezorger ben je lekker veel in de buitenlucht. Bezorg je op de fiets of met de benenwagen? Good for you. Want dat staat gelijk aan een betaalde work-out.
 • Wil je naast je baan als postbezorger tijd overhouden voor andere dingen? Geen probleem. Door de flexibele werktijden is deze baan ook geschikt als bijbaan.
 • Houd je ervan om zelfstandig te werken? Dan zit je met deze baan goed. Je bent het grootste deel van de tijd alleen op pad en bent vrij om je ding te doen. Als de post maar op tijd wordt bezorgd.

Nadelen van werken als postbezorger

 • Ook op regenachtige dagen moet de post gewoon worden bezorgd. Gelukkig hebben de meeste werkgevers beschermende kleding om zo droog mogelijk te blijven.
 • Een baan als postbezorger kan best veel van je lijf vragen. Ook al bezorg je misschien met de scooter of auto, je sjouwt en loopt veel. Een flinke portie energie is dus wel gewenst.
 • Is jouw motto: teamwork makes the dream work? Dan kun je beter op zoek naar een andere logistieke baan. Hoewel je aan het begin van je shift contact hebt met collega's, doe je als postbezorger het meeste werk alleen.

Jouw salaris als postbezorger

Leuk zo'n betaalde work-out, maar wat verdient een postbezorger dan precies? Dit is afhankelijk van je leeftijd en hoeveel uur je werkt. Meestal verdien je minimumloon als postbezorger. Wanneer je boven de 21 bent en 40 uur per week werkt, komt dit neer op zo'n € 1.800 tot € 2.400 bruto per maand. De precieze prijzen kun je vinden in de cao voor postbezorgers. Wil je vervolgens weten wat je netto overhoudt aan je loon? Dat bereken je gemakkelijk met onze bruto-netto tool.

Onder het inkomen van een postbezorger valt ook het vakantiegeld. Dit is ongeveer 8% van je loon. Het komt voor dat postbezorgers en dan vooral pakketbezorgers, buiten de normale kantoortijden werken. Werk je in de weekenden of avonduren? Dan heb je als postbezorger bovenop je salaris recht op lekkere toeslagen. Gebruik je als postbezorger je eigen fiets? Sommige bedrijven bieden een extra vergoeding voor het gebruik van je eigen vervoermiddel.

De volgende stap als postbezorger

Ben je op zoek naar meer uitdaging en wil je jouw carrière als postbezorger een flinke boost geven? Er zijn genoeg mogelijkheden om uit te kiezen. Breng je momenteel post rond op de scooter of werk je als postbezorger op de fiets? Dan is het misschien interessant om over te stappen op de auto of bestelbus. Je hebt dan wel een rijbewijs B nodig. Werk je al als pakketbezorger? Dan zijn er andere wegen die je kunt inslaan.

Houd je er bijvoorbeeld van om andere postbezorgers te motiveren en ondersteunen? Misschien zijn de teamleider vacatures dan wel wat voor je. In deze functie zorg je dat iedereen weet wat hij of zij moet doen en dat de targets worden gehaald. Is een leidinggevende functie niks voor jou en heb je er ook genoeg van om de hele dag on the road te zijn? Dan past de functie postvoorbereider beter bij je. Jouw belangrijkste taak is dan het sorteren van de post. Net als een postbezorger sjouw je veel met de brieven en pakketten. Een lekkere fysieke baan dus waar je je energie in kwijt kunt.

Postbezorger worden: wat heb je nodig?

Ben jij op zoek naar een baan als postbezorger? Dan wil je vast ook weten wat je ervoor in huis moet hebben. Hoe word je nu eigenlijk postbezorger? Dat ligt eraan welk vervoermiddel je gaat gebruiken om de post rond te brengen. Let's start with the good news: je hebt geen diploma nodig om als postbezorger aan de slag te gaan. Wanneer je als postbezorger met de scooter of auto langs de deuren gaat, heb je een rijbewijs nodig. Voor de scooter is dit rijbewijs AM en voor de auto rijbewijs B. Sommige bedrijven vragen hun pakketbezorgers voor een VOG en zes maanden rijervaring. Als je een fiets gebruikt of lopend gaat, heb je geen rijbewijs nodig.

Jouw skills

Naast het hebben van de juiste papieren zijn er een aantal skills die goed van pas komen wanneer je gaat werken als postbezorger. Wanneer je met een tas vol de weg op gaat om post te bezorgen heb je een flinke portie energie nodig. Ook wanneer je niet op de fiets of lopend bent, ben je toch fysiek bezig. Je loopt veel heen en weer en als pakketbezorger til je grotere en zwaardere pakketten naar de voordeur van de klant.

Raak je altijd verdwaald en zijn links en rechts voor jou hetzelfde? Dan is het misschien beter om een andere baan te zoeken. De post moet namelijk voor 18:00 uur en soms zelfs voor 17:00 worden bezorgd. Het is dus belangrijk dat je als postbezorger makkelijk de weg kunt vinden. Daarnaast vertrouwen zowel de werkgever als de klant jou met hun brief of pakket. Een goede postbezorger gaat verantwoordelijk met de post om, zodat deze veilig en heel op de plaats van bestemming komt. Eenmaal bij het juiste adres aangekomen? Sommige klanten houden van een gezellig praatje met de postbezorger. Maar soms is een simpele glimlach al genoeg. Het is dus ook belangrijk om wat sociale vaardigheden te hebben in deze functie.

Cheat sheet voor je cv

Wil je solliciteren op de functie postbezorger? Met onderstaande tabel helpen we je een eindje op weg. Hierin staan alle skills die je nodig hebt wanneer je gaat werken als postbezorger. Dus zet ze op je cv en druk op die solliciteerknop.

Skills
Accuraat Richtingsgevoel
Betrouwbaar Sociaal
Energiek Zelfstandig

Check onze postbezorger vacaturesEen andere baan in de logistiek

Lijkt bezorgen je wel leuk, maar liever iets anders dan brieven en pakketten? Wat dacht je van een baan als maaltijdbezorger? Het is dan jouw grootste uitdaging om de maaltijd warm (of juist koud) bij de klant te brengen. Net als postbezorger kun je deze baan zowel op de fiets als op de scooter doen. Of misschien wil je wel iets veel groters rijden dan een scooter of auto. Wat dacht je van een baan als vrachtwagenchauffeur? Met je favoriete muziek op de achtergrond breng je grote bestellingen naar restaurants, winkels en andere plekken.

Liever helemaal de weg niet op? Een logistieke baan waarbij je op één plek werkt is die van magazijnmedewerker. Tussen de vele stellingen ga jij op zoek naar de producten op je lijstje. Alles gevonden? Dan maak je de producten verzendklaar. In deze functie word je omringt door een leuk team en is er altijd tijd voor een gezellig praatje. Net als een postbezorger ben je lekker fysiek bezig en door de flexibele werktijden heb je vaak recht op extra toeslagen.

Overzicht postbezorger

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Geen opleiding vereist.
Salarisindicatie (21+) € 1.800 tot € 2.400
Gerelateerde functies Postbode, pakketbezorger, bezorger

Veelgestelde vragen

 • Hoeveel verdient een postbezorger?

 • Jouw salaris als postbezorger hangt af van je leeftijd. Ben je boven de 21 jaar en werk je 40 uur per week? Dan krijg je maandelijks tussen de € 1.800 en € 2.400 bruto op je rekening gestort.

 • Is postbezorger geschikt als bijbaan?

 • Een baan als postbezorger is zeker geschikt als bijbaan. Genoeg tijd overhouden voor andere dagelijkse verplichtingen? Dat kan als postbezorger. Ga naar de postbezorger vacatures en ontdek de mogelijkheden.

 • Hoe word je postbezorger?

 • Wanneer je op de fiets of lopend post wil bezorgen, heb je geen rijbewijs of diploma nodig. Wil je met een auto of bestelbus pakketten rondbrengen? Dan moet je als postbezorger een rijbewijs B op zak hebben.

Bekijk ook eens deze logistieke functies