Supply chain manager

Werken als supply chain manager: iets voor jou?

Heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel en ben je op zoek naar een nieuwe baan in de logistiek? Dan is supply chain manager misschien wel jouw calling. Maar wat doet een supply chain manager precies en hoe zit dat met het salaris? YoungCapital heeft alles van A tot Z uitgezocht en verzameld in een functieomschrijving van de supply chain manager. Wel zo handig, toch?


Wat doet een supply chain manager?

Een supply chain watte? Misschien handig om eerst uit te leggen wat een supply chain is. Het is de Engelse vertaling van productieketen en betreft het hele logistieke proces. Wat is een supply chain manager dan precies? Van de grondstof tot inkoop en de levering van het eindproduct, als supply chain manager ben je dus verantwoordelijk voor dit hele proces. Maar je houdt je ook bezig met kwaliteitsbeheer, klantenservice en de marketing van een product. Jij zorgt ervoor dat alles soepeltjes verloopt en dat iedereen heeft wat ze nodig hebben. Want zonder de juiste onderdelen of producten is er straks geen eindproduct. Een hele verantwoordelijke en belangrijke rol in de logistieke keten dus.

Jouw werkdag als supply chain manager

's Ochtends begint jouw werkdag als supply chain manager op kantoor. Je start de computer op en houdt je bezig met verschillende administratieve taken. Je stelt rapporten op om de kwaliteit van het product te bewaken en om beter zicht te krijgen op de productieprocessen. Vervolgens is het tijd om je spullen te pakken en in de auto te stappen. Je rijdt naar een magazijn, waar je vandaag verantwoordelijk bent voor het controleren van de gang van zaken. Met jouw oplettende oog spot je bij binnenkomst meteen iets wat verbeterd kan worden. Je zet het op je to do lijst: daar kijk je morgenochtend meteen naar.

Via je telefoon komt een sollicitatie binnen en de kandidaat wekt direct je interesse. Je plant een sollicitatiegesprek in, want deze wil je aan je team toevoegen. Als laatste loop je door het magazijn en neem je de voorraad op. Dit verwerk je in je voorraadbeheer document, zodat je altijd weet wat er op voorraad is en wat eventueel bijbesteld moet worden.

Waar werkt een supply chain manager?

Als supply chain manager werk je bij een bedrijf of fabriek met een productieketen. Wat dacht je van een bedrijf in de voedselproductie? Of is elektrotechniek meer jouw ding? Lucky you. Dit beroep is zo breed dat je in verschillende branches aan de slag kunt. Zo zijn er altijd wel baankansen in het vakgebied waar jij interesse in hebt.

Zit je dan de hele dag achter de computer als supply chain manager zijnde? Zeker niet. In deze functie werk je ongeveer 50% op kantoor en 50% in het magazijn. Zo weet je precies wat er in het magazijn gebeurt en is het veel makkelijker om processen te beoordelen. Misschien ben je wel verantwoordelijk voor meerdere magazijnen in het hele land. Dan zit je soms een deel van je werkdag in de auto en bezoek je er meerdere op een dag.

De taken van een supply chain manager

 • Nieuw personeel aannemen.
 • Inkoop- en werkprocessen optimaliseren.
 • Verschillende productieafdelingen managen.
 • Administratieve taken, zoals voorraadbeheer.
 • Inkoopstrategieën bepalen.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als supply chain manager: hoe is dat?

Iedere baan heeft zo z'n ups en downs, ook dat van een supply chain manager. Met welke voor- en nadelen je rekening moet houden? Wij hebben ze op een rijtje gezet.

Voordelen van werken als supply chain manager

 • Een baan met veel verantwoordelijkheid? Dan zit je als supply chain manager helemaal goed. Deze functie is een belangrijke schakel in de productieketen, dus je bent onmisbaar in de productie.
 • Een 9-tot-5-baan waar je niet de hele dag achter het bureau zit? In deze functie werk je deels op kantoor en deels in het magazijn. The best of both worlds dus.
 • Struggle jij met een korte spanningsboog? Dat komt goed uit bij deze functie. Met zoveel verschillende taken als supply chain manager houd je je op een werkdag niet lang bezig met één taak en schakel je snel tussen verantwoordelijkheden.

Nadelen van werken als supply chain manager

 • Moeite met alle balletjes hoog houden? Misschien is een baan als supply chain manager dan niet jouw ding. Met zoveel verantwoordelijkheden is het belangrijk dat jij je hoofd koel houdt en altijd overzicht weet te houden.
 • In de logistiek verdien je vaak extra toeslagen als je op onregelmatige tijden werkt. In deze functie jammer genoeg niet. Maar maak je geen zorgen, met jouw maandsalaris zit het wel goed.
 • Ben je nog bezig met een opleiding? Dan hebben we helaas slecht nieuws. Om te kunnen werken als supply chain manager heb je een hbo- of wo-diploma nodig.

Jouw salaris als supply chain manager

Maar wat verdient een supply chain manager en hoe zit dat met het salaris van een supply chain manager? Als je net uit de studieboeken komt, kun je rekenen op een startsalaris tussen de € 2.500 en € 3.000 bruto per maand. Zodra je meer ervaring opdoet en meer verantwoordelijkheden oppakt, krijg je ook meer geld op je rekening gestort. Zo loopt het senior supply chain manager salaris op tot ongeveer € 9.000 bruto per maand. Naast jouw takenpakket heeft de hoogte van je loon als supply chain manager ook te maken met de grootte van het bedrijf en het aantal mensen waar je verantwoordelijk voor bent.

De volgende stap als supply chain manager

Als supply chain manager ben je al een belangrijke schakel binnen de logistiek. Toch zijn er andere functies waarin je kunt doorgroeien. Vaak is de functie logistiek manager een logische volgende stap in jouw carrière. In deze functie houd je je bezig met alles wat binnen de organisatie gebeurt. Je bent dan eindverantwoordelijke voor de hele logistieke afdeling en processen binnen een bedrijf.Je houdt je dus niet alleen bezig met de productieketen. Net als de supply chain manager heb je een belangrijke rol en stuur je een bepaalde afdeling aan. Maar functies als inkoopmanager of inkoopcoördinator zijn goede horizontale stappen op die carrièreladder.

In plaats van een hele nieuwe functie is meer salaris ook een mooie volgende stap als supply chain manager. Hoe langer je bij een bedrijf werkt en meer ervaring opdoet, hoe meer geld je terugziet op je loonstrookje. Het salaris van een supply chain manager kan hoog oplopen als je al een tijd aan het werk bent.

Supply chain manager worden: wat heb je nodig?

Wat moet je allemaal in huis hebben voor deze functie? Je moet minimaal een hbo-diploma op zak hebben. Vaak is dit een relevante logistieke opleiding. Maar met het juiste papiertje ben je er nog niet. Meestal heb je ook werkervaring in de logistieke branche nodig. Of dat nou als supply chain planner of logistiek coördinator is, je moet vaak al het een en ander over de branche en de productieprocessen weten. Alleen op die manier weet je écht wat er moet gebeuren om processen te verbeteren of de kwaliteit te bewaken.

Hoeveel jaar werkervaring en welk diploma vereist is voor die leuke supply chain manager vacature? Dat lees je in de vacaturetekst. Zo weet je precies wat jouw toekomstige werkgever van je vraagt.

Jouw skills

Diploma? Check. Werkervaring? Ook check. Dan moet het alleen nog goed zitten met jouw eigenschappen. Sta jij nooit urenlang voor het schap omdat je niet kunt kiezen tussen het huismerk chilisaus of de chilisaus van een A-merk? Gelukkig maar, want als supply chain manager ben je besluitvaardig en sta je altijd achter je keuze. En als je dan een knoop moet doorhakken, voel jij geen grammetje stress. Dat komt omdat jij alles plant en doordenkt en verantwoordelijkheid durft te nemen. Noemen jouw vrienden je ook wel de papa of mama van de vriendengroep? Om te kunnen werken als supply chain manager ben je een geboren leider en vind je het leuk om mensen aan te sturen.

Cheat sheet voor je cv

Maar hoe zet je dit dan allemaal op papier? Gebruik onze cheat sheet om ervoor te zorgen dat je cv er tiptop uitziet en je past bij de functieomschrijving van een supply chain manager.

Skills supply chain manager
Besluitvaardig Plannen
Leiderschap Stressbestendig
Onderhandelen Verantwoordelijkheid
E-commerce ervaring Ervaring met tools als Slimstock

Check onze logistieke vacatures

Een andere baan in de logistiek

Kunnen wij je niet wakker bellen voor een baan als supply chain manager? Gelukkig heb je keuze uit genoeg andere logistieke banen als je op zoek bent naar een nieuwe job. Als je het juiste papiertje op zak hebt, kun je aan de slag als logistiek engineer. Geef je liever je sportschoolabonnement op en lijkt een fysieke baan je wel wat? Misschien is een baan als verhuizer of lader en losser meer jouw ding. Neem een kijkje bij de verschillende beroepen en ontdek wat het best bij je past. Want geloof ons, de logistiek biedt voor ieder wat wils.

Overzicht supply chain manager

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Hbo, wo
Salarisindicatie (21+) € 2.500 tot € 9.000

Veelgestelde vragen

 • Wat doet een supply chain manager?

 • Een supply chain manager is verantwoordelijk voor de productieketen binnen een organisatie: van de inkoop tot het verpakken van het eindproduct.

 • Hoe kan ik werken als supply chain manager?

 • Door te solliciteren op een van de logistieke vacatures bij YoungCapital natuurlijk. Daar lees je precies wat je toekomstige werkgever van je vraagt.

 • Wat is het salaris van een supply chain manager?

 • Het salaris van een supply chain manager ligt tussen de € 2.500 en € 9.000 bruto per maand.

Bekijk ook eens deze logistieke functies