Caissière

Werken als caissière: iets voor jou?

Op zoek naar een toffe bijbaan? Of een leuke fulltime job in een winkel? Dan ben je vast benieuwd naar de dagelijkse taken van caissière. Of het salaris. En laten wij dat nou nét voor je hebben uitgezocht. Lees rustig verder en kom erachter of boodschappen bliepen achter de kassa iets voor jou is.


Wat doet een caissière?

Caissière is eigenlijk een duur woord voor kassamedewerker. Je scant producten achter de kassa en helpt klanten met afrekenen. Soms combineer je caissière werkzaamheden met andere klussen in de winkel, zoals vakken vullen, schoonmaken en mensen de weg wijzen.

Jouw werkdag als caissière

Hoe je werkdag als caissière begint? Nadat je binnenkomt en je jas hebt opgehangen, pak je de juiste kassalade uit een kluis of afgesloten ruimte. Voordat je 'm op de goede plek zet, kijk je nog even of je genoeg muntgeld hebt en er geen losse bonnetjes in de la rondslingeren.

Alles top? Dan start je de kassa op en ben je klaar voor de eerste klanten. Wanneer die voor je neus staan, groet je ze met een big smile en scan je alle producten. In sommige winkels pak je als caissière de boodschappen in, maar meestal doet de klant dit zelf. Klaar? Dan vraag je hoe de klant wil betalen en voer je het juiste bedrag in op het pinautomaat óf neem je het geld aan. Wordt er contant betaald? Meestal laat de kassa dan automatisch zien hoeveel wisselgeld de klant krijgt. Lekker makkelijk, maar het is wel belangrijk dat je de klant ook laat zien dat je genoeg teruggeeft.

De rest van jouw dag als caissière verloopt ongeveer hetzelfde. Op drukke momenten knal je lekker door. Is het rustig? Dan maak je gezellig een praatje met die oudere mevrouw die elke week langskomt of je buurman die tijdens zijn lunch iets komt kopen. Tussendoor zorg je ervoor dat de ruimte rondom de kassa netjes is. Aan het einde van de dag maak je de kassaschermen netjes schoon. Soms help je dan ook met andere schoonmaaktaken, zoals het vegen van de winkel, aanvullen van de schappen en het vervangen van de vuilniszakken.

Jouw laatste taak voordat je naar huis gaat? Soms controleer je de pinbetalingen, maar vaak is dat de verantwoordelijkheid van een teamleider. Wat je als caissière meestal wél zelf doet, is de kassa tellen, vaak met behulp van een handige muntenteller. Bij de meeste winkels haal je de verdiensten uit de kassa, stop je die in een aparte kluis en laat je een vast bedrag aan wisselgeld achter. Zo begin je morgen goed aan je volgende dienst.

Waar werkt een caissière?

Bij elke winkel werken caissières, dus je kunt overal aan de slag waar je maar wilt, of dit nou een supermarkt of tuincentrum is. Werk je liever bij een bouwmarkt of elektronicazaak? Ook dat is prima mogelijk. Kijk dus welke winkel het beste bij je past, dan is de kans het grootst dat je elke dag met plezier naar je werk gaat. Wat dacht je van een sportwinkel als je een fanatieke sporter bent? Of een hobbyzaakje als je graag creatief in de weer bent? Aan jou de keus.

Jouw werktijden liggen dan ook aan het soort winkel dat je kiest, maar meestal werk je rondom of iets later dan kantoortijden. Houd natuurlijk ook rekening met koopavonden. Wel zijn je werktijden vaak naar wens in te delen. Veel caissières doen deze job namelijk als bijbaan, maar er zijn ook genoeg fulltimers. In ieder geval werk je altijd samen met andere caissières onder leiding van een teamleider of eerste kassamedewerker. En er is een grote kans dat je veel te maken hebt met ander winkelpersoneel, zoals vakkenvullers en verkoopmedewerker.

De taken van een caissière

 • Producten scannen.
 • Klanten helpen met afrekenen.
 • Eventueel boodschappen inpakken.
 • Kassa tellen.
 • Kassaomgeving schoon houden.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als caissière: hoe is dat?

Tja, elke baan heeft natuurlijk voor- en nadelen, ook een job als caissière. De belangrijkste vind je hieronder. Good to know voor als je nog twijfelt of werken als caissière iets voor jou is.

Voordelen van werken als caissière

 • De werktijden zijn helemaal in te delen naar jouw wens. Dus of je nou 40 uur of 8 uur per week wilt werken, het kan altijd wel als caissière. Studeer je? Vaak kun je ook in vakanties wat meer uren maken. Superhandig.
 • Voor deze functie heb je vaak geen werkervaring nodig. Je leert de belangrijkste handelingen tijdens je eerste werkweek en wordt goed begeleid door je leidinggevende. Dus ben je op zoek naar een eerste bijbaan? Dan is werken als caissière een goede optie.
 • Ambities? Als je voor een wat grotere winkel kiest, zijn er opties genoeg voor jou om door te groeien. Afdelingsmanager, teamleider, noem het maar op. En veel winkels bieden ook interne opleidingen aan als je bepaalde papiertjes nodig hebt voor je droomfunctie.

Nadelen van werken als caissière

 • De werkzaamheden van een caissière zijn veel van hetzelfde. Je bent vaak een hele dag bezig met boodschappen scannen en afrekenen. Niet jouw ding? Er zijn ook genoeg winkels die deze functie combineren met de taken van een vakkenvuller of verkoopmedewerker. Goed om naar te kijken als je meer van afwisseling houdt.
 • Hoewel de kassa een hoop voor je doet, is het toch belangrijk dat je een beetje kunt rekenen. Dansen de cijfers al snel voor je ogen? Dan is caissière misschien niet de beste keus voor jou.
 • Zoek je een bijbaan, maar heb je overdag in het weekend andere verplichtingen, zoals voetbalwedstrijden of balletlessen? Dan is werken als caissière misschien lastig, omdat je vaak al 's ochtends of vroeg in de middag begint.

Jouw salaris als caissière

Good to know: wat verdient een caissière? Jouw salaris als caissière is natuurlijk afhankelijk van je leeftijd. Als 16-jarige verdien je wat minder dan wanneer je 21 of ouder bent. Als 21-plusser verdien je meestal ongeveer het minimumloon. Dat ligt tussen de € 1.700 en € 1.800 bruto per maand als je fulltime werkt. Dit is omgerekend tussen de € 10,- en € 11,- per uur. Heb je al ervaring? Dan krijg je als caissière een salaris van zo'n € 2.200 bruto per maand. Ben je jonger dan 21? Meestal verdien je dan rond het minimumjeugdloon. Maar let op: sommige werkgevers werken met een all-in loon. Dan zit je vakantiegeld al inbegrepen in je uurloon, waardoor het wat hoger ligt.

De volgende stap als caissière

Werk je nu als caissière, maar ben je toe aan meer verantwoordelijkheid? Vaak is daar volop de mogelijkheid voor, vooral als je werkt bij een grote winkel, zoals een supermarkt. Daar groei je bijvoorbeeld door tot teamleider of afdelingshoofd. Soms kan dat al met wat ervaring, en in andere gevallen heb je daar wel een (mbo-)diploma voor nodig. Maar dat is geen probleem, want veel winkels bieden intern opties aan om de juiste papiertjes te halen. Mooi meegenomen dus.

Merk je tijdens de job dat achter de kassa zitten toch niet helemaal jouw ding is? Geef dat dan direct aan bij je leidinggevende, want wie weet kun je wel van functie switchen. Oftewel, horizontaal doorgroeien. Ga bijvoorbeeld in plaats van als caissière aan de slag als vulploegmedewerker, achter de klantenservicebalie of als magazijnmedewerker in het magazijn van de winkel.

Caissière worden: wat heb je nodig?

Je hebt geen diploma nodig voor een job als caissière. Het kan zijn dat een werkgever naar mbo-werk- en -denkniveau vraagt, maar eigenlijk is dat bijna nooit het geval. Middelbare scholieren of studenten kunnen namelijk ook prima werken als caissière.

Jouw skills

Oké, je hebt dus geen diploma nodig voor een job als caissière, maar bepaalde skills zijn wél handig om te hebben. Om te beginnen: gelukkig hoef je het wisselgeld bij contante betalingen niet uit je hoofd te rekenen, maar tóch is het belangrijk dat je met cijfers overweg kunt. Veel werkgevers willen namelijk dat je wisselgeld teruggeeft door verder te tellen. Wat dat betekent? Stel, een klant koopt een product van € 16,80 en betaalt met een briefje van 20. Dan geef jij de klant eerst € 0,20 terug om er € 17,- van te maken en vervolgens geef je € 3,- om tot de € 20,- te komen. Op deze manier ziet de klant snel dat het wisselgeld klopt. Kun je het nog volgen? Mooi, dan zit je goed.

Wat nog meer belangrijk is? Dat je graag een praatje maakt en je goed inleeft in de klant. Schat jij makkelijk in of iemand haast heeft of juist even wil kletsen? Handig, want dat is ook een belangrijke eigenschap van een caissière. En je krijgt bonuspunten als je je manier van communiceren snel en makkelijk aanpast aan de wensen van de klant. Hoe dan ook ben je altijd vriendelijk, zelfs als je een lange nacht achter de rug hebt of strest over je volgende tentamenweek.

Cheat sheet voor je cv

Leuk, al die skills die van pas komen, maar hoe laat je nou aan je werkgever weten dat jij ze in huis hebt? Simpel: zet het op je cv. De skills in de tabel hieronder staan mooi op je cv voor een baan als caissière.

Skills caissière
Accuraat werken Behulpzaam
Flexibel Kassasystemen
Rekenen Samenwerken
Sociale vaardigheden Verantwoordelijk

Check onze retail vacaturesEen andere baan in de retail of logistiek

Toch niks voor jou, boodschappen scannen en praatjes maken met klanten? No worries, er zijn genoeg andere opties als je een leuke baan zoekt. Wil je wel graag werken in de retail, maar ben je liever wat actiever bezig dan een caissière? Dan is de vulploeg misschien wel iets voor jou. Als vakkenvuller ben je namelijk constant in de weer en train je lekker je spierballen. Is klantcontact niet helemaal je ding? Dan vind je een logistieke baan misschien wel leuk. Ga bijvoorbeeld aan de slag als postsorteerder in een sorteercentrum. Of haal je heftruckcertificaat en rijd elke dag goederen rond als heftruckchauffeur in een magazijn.

Overzicht caissière

Beroepsgroep Retail
Opleidingsniveau Geen diploma vereist
Salarisindicatie (21+) € 1.700 tot € 2.200

Veelgestelde vragen

 • Hoeveel verdient een caissière?

 • Meestal verdien je als caissière rond het minimum(jeugd)loon. Met wat meer ervaring, ligt je loon als caissière waarschijnlijk iets hoger, maximaal tot zo'n € 2.200 bruto per maand bij een fulltime dienstverband.

 • Waar vind ik een functieomschrijving van caissière?

 • Op YoungCapital, natuurlijk. Scrol naar boven en je vindt een uitgebreide caissière functieomschrijving. Wil je meer weten over een specifieke job? Kijk dan in onze caissière vacatures.

 • Welke cao geldt voor een caissière?

 • Dat ligt aan de winkel waar je werkt. Vraag dit dus goed na bij je werkgever. Werk je in een supermarkt? Dan geldt de cao Supermarkt-VGL of cao Supermarkt Levensmiddelen voor jou.

Bekijk ook eens deze functies