YoungCapital Company Blog

 

 

Ondernemende werknemers

Werknemers met ambitie. Mensen die zonder inschrijving bij de Kamer van Koophandel ondernemen, en jouw bedrijf naar the next level willen tillen. Deze intrapreneurs zijn de droom van elke werkgever, toch? Maar wat nou als die grenzeloze ambitie van je medewerker niet bij jouw bedrijf ligt? Maar bijvoorbeeld bij een eigen bedrijf?

Ik ben zo’n ondernemende werknemer. En hoewel mijn dromen niet bij mijn baan in loondienst liggen, werk ik toch met veel plezier veertig uur per week voor een baas.

Ik ben Birgit, 23 jaar. Ik val dus precies op dat randje van Millennials en Gen Z. The best of both worlds, zullen we maar zeggen. Ik ben ondernemer vanaf mijn zestiende en heb mijn studie niet afgemaakt. Lekker eigenwijs dus. Toch wilde ik na het freelancen wel wat vastigheid. En relevante werkervaring opdoen bij een bedrijf. In drie jaar tijd jobhopte ik van een telecombedrijf, naar een festivalorganisatie, naar YoungCapital. Daarnaast run ik mijn eigen bedrijf: Hardstyle Report.

Een eigen bedrijf en in loondienst

Toen ik ging solliciteren, heb ik er nooit een seconde over nagedacht hoe een werkgever het zou vinden dat ik mijn eigen bedrijf heb. “Komt toch alleen maar lekker gemotiveerd over?”, dacht ik nog. Ik besloot er niet geheimzinnig over te doen.

“Misschien niet zo slim”, adviseerde mijn omgeving. Mijn liefde voor hardstylefeestjes zouden misschien ‘niet de meest gewenste’ associatie opleveren. En eerlijk vertellen dat je ambities niet bij  je werkgever, maar bij je onderneming liggen? Dan kan je net zo goed meteen je spullen pakken.

Een ouderwetse gedachte, vind ik. Je kunt niet van al je werknemers verwachten dat ze de top willen bereiken binnen jouw bedrijf. Dus bleef ik eerlijk. In eerste instantie leverde me dat veel op. Bedrijven vonden me interessant. Zo ook mijn vorige werkgever (een festivalorganisatie), waar ik werkte als content en community manager.

Maar in de praktijk bleken ze mijn ondernemerschap toch iets minder leuk te vinden. Ik zat continu in een spagaat tussen 40 uur per week content maken voor de festivals van mijn werkgever en in mijn vrije tijd content maken voor Hardstyle Report. Oftewel: content over de feesten van mijn werkgevers grootste concurrenten.

Dat moest ook anders kunnen, dus ging ik op zoek naar een nieuwe baan. En, zo eigenwijs als ik ben, heb ik het advies ‘verzwijg Hardstyle Report’ weer links laten liggen. Ik vind vrijheid en mezelf kunnen zijn in mijn werk namelijk het allerbelangrijkst. Ik ben niet voor niets ondernemer geworden. En als een werkgever zo vol vooroordelen zit, hoef ik daar niet te werken. Dus was ik eerlijk bij mijn sollicitatie bij YoungCapital. En ik werd aangenomen.

Foto: Hardstyle Report

Een stap uit mijn comfortzone

Toch ging het niet zo soepel. Bij mijn vorige baan, en mijn werk als freelancer, was ik vrij om te gaan en te staan waar ik wilde. Van werken waar ik wilde, en wanneer ik wilde, tot een 9-tot-5-baan. Ik hoefde met niemand rekening te houden, overlegde nooit en deed alles zelf. Ineens had ik collega’s die dingen van me verwachtten en een manager die me controleerde.

Net toen ik werken in loondienst bijna had opgegeven, ging ik het gesprek met mijn manager aan. Zij dacht dat ik vooral bezig was met andere dingen, terwijl ik continu bezig was met het zo goed mogelijk doen. Na een goed gesprek, hebben we de dingen anders aangepakt. Zij gaf mij vrijheid en vertrouwen, en ik besloot meer open te zijn, me volledig in te zetten en een onderdeel te zijn van het team. Een hele grote stap uit mijn comfortzone: mijn vertrouwde einzelgängermodus off.

En zo vond ik bij YoungCapital waar ik naar zocht. Dat ging uiteraard niet vanzelf, maar door eerlijk te zijn, kreeg ik de vrijheid, zelfstandigheid, en uiteindelijk ook het vertrouwen dat ik nodig had.

Dus ben je als ondernemer een toevoeging voor een bedrijf? Of juist een bedreiging? Als je eerlijk bent naar elkaar en goede afspraken maakt, een échte meerwaarde. Jij profiteert van de gedrevenheid en de kennis van je werknemer, zij van jouw vertrouwen en zekerheid. Af en toe een dagje vrij nemen in verband met mijn eigen bedrijf? En eerlijk zijn over wat ik in mijn vrije tijd doe? Dat is hier geen probleem. Mijn droom is misschien niet doorgroeien bij YoungCapital, maar YoungCapital past wel in mijn droom. En daar profiteren we allebei van.

Millennials en Generatie Z in een notitieboekje

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.