YoungCapital Company Blog

De gig economy heeft z’n roots in de muziekscene. Een 'gig' is een optreden voor één avond. Maar tegenwoordig zijn gig workers niet alleen maar jazz-muzikanten, popbandjes of rappers. We zien het idee van een gig economie vaker op de arbeidsmarkt. Steeds meer mensen kiezen voor losse klussen via platforms of werken als freelancer. Geen vast contract, wel flexibiliteit en vrijheid. Wat betekent dat voor bedrijven? Veel, want je kunt snel opschalen, specialistische kennis inhuren of piekdrukte opvangen. Maar er zitten ook haken en ogen aan. Hoe ga je als werkgever slim om met de gig economy? Je leest het hier.

 

Wat is een gig economy?

De gig economy is een manier van werken waarbij mensen geen vaste baan hebben, maar losse klussen doen. Ze worden per opdracht betaald. Deze opdrachten noemen we ook wel ‘gigs’. Dit soort klussen worden aangeboden via een gig economy company: een platform dat onder andere freelancers, zzp’ers en uitzendkrachten koppelt aan tijdelijke opdrachten. Bekende platforms zijn YoungOnes, Uber of Fiverr. De gig economy wordt daarom ook wel de platform economy of ‘uberization of work’ genoemd. Hoe dan ook, in een gig economie hebben steeds meer mensen meerdere tijdelijke jobs verspreid over verschillende opdrachtgevers, in plaats van één vaste baan.

Gig workers via YoungCapital

Zoek jij gig workers voor een toffe klus? Neem contact op met YoungCapital en wij vinden snel kandidaten die het beste matchen met jouw gig in onze pool.

 

Voorbeelden van gig workers

De gig economy zie je tegenwoordig terug in allerlei sectoren. Voor welke klussen kun jij gig workers inzetten? Denk aan:

Voordelen gig economy voor werkgevers

Waarom zou je gig workers inzetten? Simpel: omdat het je als werkgever flexibiliteit en snelheid oplevert. Geen lange sollicitatieprocedures en geen gedoe met contracten, dus. Gewoon snel de juiste mensen op de juiste plek, precies wanneer jij ze nodig hebt. Soms heb je nou eenmaal piekdrukte, tijdelijke projecten of vervanging nodig bij ziekte. Dit levert de gig economy op:

  • Je kunt je team razendsnel op- of afschalen.
  • Je hebt minder vaste kosten, omdat je alleen betaalt voor de gewerkte uren of een afgeronde klus.
  • Jong talent, zoals studenten en starters, kan makkelijk bij jou aan de slag.
  • Gig workers zijn direct inzetbaar en hebben geen eindeloze onboarding nodig.
  • Je kunt vragen om specialistische skills per opdracht.

Risico’s gig economy

Maar waar voordelen zijn, zijn ook risico’s. De gig economy klinkt lekker flexibel, maar je moet werken met gig workers wel goed aanpakken. Je kunt als werkgever namelijk tegen een aantal dingen aanlopen. Denk aan:

  • Schijnzelfstandigheid en bijbehorende boetes als een zzp’er eigenlijk werkt als werknemer.
  • Gig workers voelen zich vanzelf mogelijk minder verbonden met je organisatie.
  • Je hebt meer kans op een mismatch met een gig worker door een te korte briefing of minder uitgebreide selectie. Good news: via YoungCapital natuurlijk niet ;).
  • Soms kamp je met last minute uitval, als iemand zich plots afmeldt of niet beschikbaar is, maar gelukkig heb je daarvoor onze hotline.
  • Mogelijk een rommelige administratie als je zelf de contracten, urenregistratie of btw-afspraken voor elke losse kracht moet regelen.

Gelukkig helpt YoungCapital je om gig workers slim en veilig te regelen. Check onze diensten om te zien welke vorm van personeel het beste bij jouw bedrijf past. Wij nemen onder andere de werkgeversrisico’s uit handen en regelen de administratie. En eh … natuurlijk geldt het principe no cure, no pay. Zo kun jij zonder zorgen aan de slag met gig workers.

Gig economy in de praktijk

Oke, genoeg geluld over het concept gig economy. Hoe werkt het in de praktijk? Simpel. Jij hebt een klus waarvoor je tijdelijk mensen nodig hebt. Ben je al klant bij YoungCapital? Dan zet je die gig gewoon door naar je vaste contactpersoon. Nog geen klant? Dan koppelen we je aan iemand die precies weet wat jij zoekt.

Daarna gaan wij aan de slag. We matchen jouw gig met kandidaten uit onze talentenpool. We letten bijvoorbeeld op beschikbaarheid, ervaring en skills. Is er een match? Dan krijg je van ons een bevestiging waarin staat wie je op de klus kunt verwachten. Klus geklaard? Dan regelen wij de uitbetaling, administratie en contractuele afhandeling.

Easy as that. En dit is nog maar het begin. Steeds meer bedrijven ontdekken de kracht van gig workers. Kleine voorspelling? Wij verwachten in de toekomst steeds meer te horen van de gig economy. Eens kijken of dat uitkomt…

Key takeaways

  • Gig economy betekenis: een manier van werken waarbij mensen geen vaste baan hebben, maar losse klussen doen.
  • Voorbeelden: een extra verkoopmedewerker inzetten tijdens de uitverkoop of een extra magazijnmedewerker tijdens piekdrukte bij feestdagen.
  • Voordelen: gig workers zijn flexibel en snel inzetbaar. Daarnaast heb je lagere vaste kosten, toegang tot jong talent en specifieke skills per klus.
  • Risico’s: schijnzelfstandigheid, minder binding, kans op mismatch of uitval en extra administratie.
  • Zo werkt het: YoungCapital helpt je met het vinden van gig workers en wij nemen de risico’s voor onze rekening.

FAQs

Wat is een gig economy?

De gig economy of gig economie is een manier van werken waarbij mensen losse klussen doen en per opdracht betaald worden. Een gig worker heeft dus geen vast contract bij een werkgever.

Wat is een platform economy?

De platform economy is eigenlijk een systeem achter de gig economy. Het houdt in dat er gig economy platforms zijn zoals YoungOnes die vraag en aanbod op de arbeidsmarkt bij elkaar brengen.

Wat zijn voorbeelden van werk in een gig economy?

Gig workers zijn bijvoorbeeld horecamedewerkers die tijdelijk werken tijdens evenementen of festivals. Maar ook in andere sectoren is werken op basis van gigs een ding, bijvoorbeeld in de logistiek, productie of klantenservice.

Kan ik gig workers vinden via YoungCapital?

Ja, zeker. Wij matchen jouw klus met de juiste mensen uit onze talentenpool. Jij regelt de gig, wij doen de rest. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.