YoungCapital Company Blog

afbeelding post nieuwjaarsborrel

Voornemens, bubbels en tipsy collega’s. De uitnodiging staat vast al in de agenda. Terwijl we de afgelopen jaren nog stuntelend met een champagneglas in een Zoom-meeting zaten, knallen we nu eindelijk real life met collega’s op ABBA’s Happy new year. Alleen daarom al wordt de eerste borrel van 2023 onvergetelijk. Maar hoe doe je dat ook alweer, partyen op werk? Met deze tips shinen je team en jij harder dan de oliebollen en appelbeignets bij elkaar.

Dat er dit jaar weer flink wordt uitgepakt met nieuwjaarsborrels, is eigenlijk best logisch. Want het is gezellig én goed voor het bedrijf. Zo vindt 62% van de medewerkers dat bedrijfsborrels de werksfeer verbeteren. En 81% van de jongeren geeft aan dat een goede werksfeer (veel) invloed heeft op hun werkgeluk. Waren er dus nog twijfels over de nieuwjaarsborrel? Not anymore. Met deze feiten trek je jezelf en collega’s over de streep.

Knallend het nieuwe jaar in

Dat je naar de borrel gaat, staat vanaf nu vast. Maar wat zijn de do’s en dont’s van een nieuwjaarsborrel? Check deze tips en maak er gegarandeerd een succes van.

Goed voornemen: keep it classy

Weet je nog, die ene collega die het veel te bont maakte op de nieuwjaarsborrel? Het is alweer jaren geleden, maar toch gaat het verhaal nog rond. Geloof ons, deze persoon wil je niet zijn. Het lijkt allemaal geweldig, in je glitterpak met een glas champagne in je hand, maar de walk of shame is een stuk minder leuk. En die is niet alleen op maandagochtend, maar ook tijdens de vele lunches en koffiemomenten daarna.

Dat betekent niet dat je niet mag losgaan. Wij doen niet anders, bijvoorbeeld op ons jaarlijkse festival voor medewerkers. Maar balanceren tussen een knalfeest en een catastrofe, dát is de kunst van de nieuwjaarsborrel. En dat geldt eigenlijk voor alles: je outfit, je praatjes, het aantal drankjes. Ga dus lekker los, maar weet óók waar je grenzen liggen. Begin je met een dubbele tong te praten of onhandig tegen je collega’s aan te leunen? Ga lekker naar huis. Bewaar die versie voor je vrienden en knal niet te hard.

Ga voor die killer outfit

Thuiswerken in je huispak, naar kantoor in je oude vest. Sinds de pandemie heb je je kledingkast verslonst en je vindt het eigenlijk wel prima. Die glitter-dresscode voor de borrel gaat hem dus niet worden. Tot je het kantoor binnenstapt in je oude spijkerbroek en de panty’s, gestylde kapsels en stropdassen je tegemoet glimmen. Oops.

Dus, say yes to the dress(code) en maak werk van je outfit. Het is niet alleen leuk om ermee bezig te zijn, het voelt ook goed om er weer eens écht mooi uit te zien. Nog een pluspunt: opvallende outfits zijn een lekkere gespreksopener voor op de borrel. Koop je liever niks nieuws? Gelukkig is er op Vinted, in tweedehandswinkels en in de kast van je vrienden een hoop spectaculairs te vinden.

Tip: geen zin om full-on glamorous te gaan? Met iets zwarts blend je al snel wat meer in. En accessoires kunnen je outfit extra feestelijk maken.

Na vuurwerk komt netwerk

Niet het eerste waar je aan denkt bij een nieuwjaarsborrel, maar het is een perfect moment om je netwerk te vergroten. Verschillende teams komen bij elkaar, de gezellige vibe zit er al in en met een drankje op durf je misschien nét wat sneller op iemand af te stappen. Ga dus vooral bij dat groepje staan wat je nooit spreekt, de kans is groot dat je elkaar ooit nog eens nodig hebt.

Do it your way

Drank, bitterballen, meezingen met foute hits. Sommige dingen zijn zo’n beetje standaard op een nieuwjaarsborrel, maar dat betekent natuurlijk niet dat je er aan mee hoeft te doen. Drink je geen alcohol? Eet je vega of halal? Of heb je bijvoorbeeld geen zin om een jurk of jas met das aan te trekken? Blijf dan vooral bij jezelf. Het moet een feest zijn voor iedereen.

Dat kan lastig zijn. Bepaalde normen zijn er vaak onbewust ingeslopen, dus het helpt als je je mond opendoet. Vraag daarom vóór de bestelling gedaan is of er ook vega-hapjes en alcoholvrije drankjes op de lijst staan. Zoek naar collega’s die in hetzelfde schuitje zitten of klop aan bij je leidinggevende. Zolang je beweging creëert, wordt het altijd beter.

Zeg die corona-jaren dus officieel gedag, houd deze tips in je achterhoofd en dompel je onder in die oude, vertrouwde nieuwjaarssfeer.

Happy new year!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.