YoungCapital Company Blog

 

History in the making. Op de werkvloer komen voor het eerst vier generaties samen: Babyboomers, Generatie X, Millennials en Generatie Z. Elk met hun eigen mindset, kenmerken en skills. 

Gen Y: iedereen die geboren is tussen 1980 en 1995. Leeftijd 2021: 26 t/m 41 jaar.

Gen Z: iedereen die geboren is tussen 1996 en 2010. Leeftijd 2021: 11 t/m 25 jaar

Zoek de verschillen: Millennials en Generatie Z. Het is niet veel, maar toch kun je het spotten. Over het algemeen kunnen we zeggen dat generatie Z wat concreter en directer is dan de millennials. Waar millennials zijn opgegroeid in een wereld dat alles mogelijk was, is generatie Z in de economische crisis grootgebracht. Daarbovenop kwam de corona pandemie. 

Dit levert ook een andere mindset op. De jongste generatie werkt hard, is zuinig, houdt van duidelijkheid en vind je het vaakst digitaal.

Generatie Z is de generatie die nu de arbeidsmarkt betreedt maar is in de meeste gevallen nog scholier of student. Gen Z kenmerkt zich doordat ze doeners zijn. Met behulp van Google en YouTube tutorials vinden ze veel dingen zelf uit.

Wat zijn de behoeften, wensen en angsten van starters? Dit hebben we onderzocht via een kwalitatief onderzoek met focusgroepen van 8 jongeren. 

  • Ontdekken dat de droombaan niet bestaat
    Stap voor stap pas je dit weer aan
  • Willen werken voor een bedrijf waar ze achter staan
  • Willen hun talent ontdekken, doen wat ze gelukkig maakt en teruggeven aan de maatschappij
  • Willen een goede werk-privébalans
    “Hard werken? Prima, zolang ik daarna kan ontspannen”

Bij de starters zie je dat de realisatie komt: dat moment dat alles op zijn plek valt, dat bestaat misschien wel niet. Die eerste baan was niet zo geweldig als ze hadden verwacht. Ze leren en passen hun hoge verwachtingen aan. Tegelijkertijd blijven ze wel dromen van die droombaan. Hoe die eruitziet? Ze willen blij zijn met wat ze doen en trots zijn op hun baan en werkgever. Ze willen hun talent ontdekken, zich ontwikkelen en groeien. En teruggeven aan de maatschappij. In een fijne werksfeer met een goede privébalans. 

Waar studenten en scholieren gewoon willen weten: is het leuk en verdient het goed? Speelt bij starters inhoud en achtergrond een veel belangrijkere rol. Heeft jouw bedrijf haar purpose duidelijk gecommuniceerd? Hoe zit het met ontwikkelingsmogelijkheden en toekomstperspectief? Secundaire voorwaarden zijn belangrijk, wat doe jij hiermee?

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.