YoungCapital Company Blog

Verboden af te wijzen op cv. Ga in gesprek!

Ik hou niet van regels, maar deze nieuwe regel heb ik zelf geïntroduceerd. Het is vanaf nu verboden om kandidaten af te wijzen op hun cv. Zo’n papiertje zegt veel te weinig over een mens. Dus willen we dat je eerst in gesprek gaat, vragen stelt. Iemand leert kennen. Daarna mag je zoveel afwijzen als je wilt. Dit verbod rollen we komende maanden uit voor onze 1200 medewerkers en de opdrachtgevers van YoungCapital. 

Kun je wel kritisch blijven in deze markt?

“Werkloos door diplomaterreur” kopte het AD vorige week. Het triggerde me direct. Je wilt niet weten hoeveel werkgevers absurd kritisch zijn op het cv van de kandidaten die we aandragen.

75% van de sollicitanten die we voorstellen valt af door het cv

Vooral binnen corporates, de overheid en financiële instellingen is het erg. Terwijl ze een gapend personeelstekort hebben, houden ze vast aan hun harde eisen. “Deze heeft mbo gedaan, geen hbo”, “Ik zie geen sport op het cv.” “Of we hebben voorkeur voor een man”. Jonge managers zijn hier minstens net zo stellig in als oudere.

Door deze houding gaat er veel talent verloren. Doodzonde, toch? Hoe gaan we zo ooit het personeelstekort oplossen? Ik maak me werkelijk zorgen als de markt straks aantrekt en de koopkracht stijgt. Dit is pas het begin van een extreme en lange periode van arbeidstekorten. De mensen zijn op. Door vergrijzing is de uitstroom op de arbeidsmarkt groter dan de instroom.

Wat zegt een cv nou helemaal?

We gebruiken cv’s al honderd jaar, maar zijn die dingen nog wel relevant? Als je er goed over nadenkt, zegt zo’n papiertje niet zoveel. De meeste mensen vinden het moeilijk om een goed cv op te stellen. En ook de mensen die het wel goed kunnen, hebben maar een fractie van zichzelf op papier gezet. Er zit altijd meer achter iemand dan op twee A4’tjes kan. Daarnaast nog iets belangrijks, als iemand niet voldoet aan de functie-eisen maar wel heel eager is om te leren dan kun je deze persoon beter aannemen en zelf opleiden. Dit resulteert in extra loyale en gemotiveerde medewerkers.

Wie niet in een hokje past, is óók waardevol

Een cv dwingt je om in hokjes of vinkjes te denken. En dat vind ik niet slim. Zo ken ik iemand die de LOM-school heeft gedaan. Dat was vroeger een school voor kinderen met leer- en opvoedingsmoeilijkheden. Hij was namelijk anders. En omdat hij niet in een hokje paste, kreeg hij de sticker: “Die kan niks.”

Omdat hij anders was, zagen mensen over het hoofd dat hij briljant is. Inmiddels heeft hij een goedlopend bedrijf en zeker twaalf patenten op zijn naam. Dus wie kan hier nou niks?

Met hem is het goed gekomen, maar sommige anderen krijgen geen kans om hun potentieel te vervullen. Iedereen zal dit herkennen in zijn eigen omgeving.

Weg met dat ding

Het liefst zou ik helemaal stoppen met cv’s. Maar dat is niet zo makkelijk als je een recruitmentbureau hebt en je klanten willen cv’s zien. Waar ik wél invloed op heb, is hoe we zelf omgaan met kandidaten. Dus vandaar de regel: je spreekt iemand, voordat je hem of haar afwijst.

Doe je ook mee?

Er is geen beter moment dan nu om te zeggen: tot hier en niet verder. Laten we de krapte op de arbeidsmarkt aangrijpen om voor eens en altijd korte metten te maken met dat kortzichtige gedoe.

Bel iemand op z’n minst op, maar liever nog maak je een afspraak voor een kennismaking. Maak daar een goed gesprek van, waarbij je uitzoekt wat iemand drijft. Wat is haar motivatie om bij jou te komen? Waar wordt iemand blij van? Wat wil iemand toevoegen? Hoe snel kan en wil iemand iets leren? Twijfel je over hoe je het beste een sollicitatiegesprek moet voeren? YoungCapital helpt je de knoop door te hakken met het voorbeeld sollicitatiegesprek beoordelingsformulier

En als je daarna de sollicitant wilt afwijzen, dan kan dat altijd nog.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.