YoungCapital Company Blog

THUISWERKEN IS GEMAKKELIJK, MAAR IS HET OOK GOED VOOR JE?

Ik sta bekend als een tegenstander van thuiswerken. Maar wat ik vind, doet er niet toe. Ik ben een werkgever en de markt is van de werknemers. Dus de vraag is: waar worden zij blij van? Op korte én lange termijn?

De afgelopen drie jaar hebben we verschillende werkvormen uitgeprobeerd bij YoungCapital. Van volledig thuiswerken tot volledig op kantoor en alles daartussenin. Zo hebben we ontdekt wat voor ons werkt: je bent in de basis op kantoor. En wil je thuiswerken? Dan kan dat in overleg. Geen regels, geen vaste dagen. Gewoon, samen afstemmen wat werkt voor jou en je team.

JE LEERT MEER OP KANTOOR
Aanwezigheid op kantoor moedigen we aan, omdat samenkomen essentieel is voor je ontwikkeling. Bij ons werken veel jonge mensen in hun een eerste of tweede baan, die nog veel moeten leren. In coronatijd duurde het vier keer langer om nieuwe medewerkers op niveau te krijgen. Bovendien waren deze digitaal ingewerkte mensen ongelukkiger en minder betrokken.

Thuiswerkende starters zijn daarnaast stukken minder productief. Dat verbaast me niet, want even een vraagje stellen tussendoor zit er niet in. En de kunst afkijken al helemaal niet. En dat gaat alleen nog om de inhoud van het werk, terwijl ook sociale conventies heel belangrijk zijn: hoe spreek je klanten aan? Wat straal je uit? Ook daar heb je voorbeelden voor nodig.

SAMEN GA JE HARDER
Dat brengt mij op het volgende punt: cultuur. YoungCapital staat erom bekend dat ze bruist van de energie. Dat komt omdat we vanaf dag één hebben gebouwd een cultuur die draait om samen groeien. Gedeelde waarden terugzien in gedrag van jezelf en collega’s zorgt voor een sterk teamgevoel, betrokkenheid en meer succes. Cultuur is de motor van ons bedrijf, en als mensen niet samenkomen, hapert die motor.

Samen groei je harder, daar zijn wij van overtuigd. Want groei vindt plaats buiten je comfortzone. En thuis, achter je bureautje, is het te comfortabel. Daarom hebben we ook onze vakvolwassen medewerkers graag op kantoor. Ja, zij zijn juist productiever als ze thuiswerken, maar productiviteit is niet alles. Word je wel genoeg uitgedaagd? Leer je genoeg? Een gesprek bij de koffieautomaat geeft misschien net dat creatieve vonkje dat je thuis zou missen.
 
SAMEN IS HET LEUKER
Laten we het allerbelangrijkste niet vergeten: plezier! Wij zijn YoungCapital gestart met drie goede vrienden. Alleen had ik dat nooit gedaan. We houden elkaar niet alleen scherp, maar kunnen vooral enorm met elkaar lachen. Als je geen lol hebt, houd je het echt niet vol. En ik vraag me af: hoeveel valt er nou te lachen op zo’n thuiswerkdag?
 
Bij ons kiest elke dag zo’n 80 procent van de mensen ervoor om naar kantoor te komen. Daar ben ik blij mee, al mag het van mij altijd hoger. Maar wat ik vind, doet er eigenlijk niet toe. In deze markt ligt de bal bij de werknemers. Wat willen zij? Ik hoop dat ze bij hun keuze niet alleen kijken naar gemak, maar ook naar plezier, groei en ontwikkeling. En verder is het aan werkgevers om zo’n fijne werksfeer te creëren, dat mensen wel gek zouden zijn om thuis te blijven.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.