FIRE-beweging

Klinkt werken tot je 67ste als jouw persoonlijke hel? De FIRE-beweging is je uitweg. Hiermee word je financieel onafhankelijk en kun je met vervroegd pensioen gaan. Lekker genieten dus. Maar eh, dat geld krijg je natuurlijk niet gratis op je bankrekening. Wat moet je precies doen om FIRE te worden? Hoeveel geld heb je nodig? YoungCapital zocht het van A tot Z uit. Lees hier hoe jij straks lekker op je 50ste een wereldreis maakt. Of op je 30ste al, wie weet. En dat zonder te bikkelen voor je moneys.

FIRE-beweging betekenis

FIRE staat voor Financial Independence Retire Early, een beweging die uit de Verenigde Staten overwaaide naar de rest van de wereld. De FIRE-beweging is nu in Nederland ook populair aan het worden. Door mee te doen doel je erop om financieel onafhankelijk te worden en eventueel met vervroegd pensioen te gaan. Waarom mensen dit doen? Sommigen zien het niet bepaald zitten om tot de pensioenleeftijd door te werken. En anderen willen gewoon minder werken en meer tijd over hebben voor hobby's of reizen. Ieder z'n eigen redenen, dus.

Wat is dan het idee van de FIRE-beweging? Simpel. Je geeft minder geld uit aan je morning coffees, verhoogt je inkomsten met beter werk en investeert het geld dat overblijft aan het einde van de maand. Dat blijf je doen tot je voldoende winst maakt uit je investeringen en je uiteindelijk niet eens meer hoeft te werken. Tada, je bent FIRE én on fire.

Stappenplan: hoe word ik FIRE?

Whoa, klinkt de FIRE-beweging als iets voor jou? Dan wil je vast weten waar je moet beginnen. Hier is een handig stappenplan inclusief FIRE-beweging tips waarmee jij alvast begint aan je reis om financieel onafhankelijk te worden.

Stap 1: Stel je doelen vast

Een goed plan begint niet zonder doelen. Wat wil je uit de FIRE-beweging halen? Wil je minder werken en meer tijd overhouden voor je interesses, of wil je juist stoppen met werken op een bepaalde leeftijd? Stel dat eerst vast voor je verder gaat, anders krijg je in de toekomst gedoe met je geld. Om je doelen vast te stellen, kun je de SMART-methode gebruiken.

Stap 2: Werk je schulden weg

Best logisch, je wilt zoveel mogelijk geld overhouden zonder er maar een vinger voor op te steken. Maar dat wordt lastig als je schulden hebt waar je rekening mee moet houden. Werk die dus eerst weg voordat je verder gaat met de FIRE-methode.

Stap 3: Maak een overzicht van je uitgaven en inkomsten

Maak een lijst met al je inkomsten en uitgaven. Je uitgaven zijn belangrijk, want die moet je kunnen betalen als je financieel zelfstandig wilt worden. Het bedrag dat overblijft nadat je je uitgaven van je inkomsten aftrekt, is het geld dat je investeert. Met dit overzicht weet je precies hoeveel vermogen je nodig hebt om FIRE te worden.

Stap 4: Bespaar je geld

Dit is belangrijk voor de FIRE-methode: zoveel mogelijk sparen. Hoe krenteriger, hoe beter. Het is niet nodig om geabonneerd te zijn op 5 verschillende streamingdiensten. Ook heb je niet elke dag een koffie van de Starbucks nodig en de nieuwste iPhone kun je ook wel laten liggen. Geef je bijvoorbeeld teveel geld uit aan je hypotheek of je studieschuld? Misschien is extra aflossen dan een optie. Basically, check op welke manieren je je geld kunt besparen. Zo houd je meer geld over aan het einde van de maand om te investeren en hoef je niet absurd veel winst binnen te halen om FIRE te worden.

Stap 5: Verhoog je inkomen

Je kunt niet besparen op alles, maar je kunt wel meer gaan verdienen. Onderhandel bijvoorbeeld over je salaris, of misschien krijg je wel meer moneys door een training of cursus op werk te volgen. Geen optie? Check dan in welke functie je meer geld verdient. Psst, op YoungCapital bieden we allerlei soorten banen aan waarbij je lekker verdient. Bekijk dus snel onze vacatures.

Stap 6: Investeer je geld

Wat ook bij de FIRE-beweging hoort: je geld investeren, zodat je op een gegeven moment voldoende winst maakt om FIRE te worden. Zorg natuurlijk wel dat je niet teveel risico neemt. Kijk op de FIRE-beweging website voor meer tips over investeren.

Hoeveel geld heb je nodig om FIRE te worden?

First of all, binnen de FIRE-beweging is geen vast bedrag waarmee je sowieso financieel zelfstandig wordt. Het ligt puur aan wat je zelf uitgeeft en welke luxe dingen je bereid bent op te geven. Als je met minder geld rond kunt komen, word je makkelijker financieel zelfstandig. Maar eh, hoe kom je dan achter het bedrag om FIRE te worden? No fear, wij leggen het uit.

FIRE-beweging berekenen

Binnen de FIRE-beweging gebruiken de meeste mensen de 4% regel. Dat betekent dat je rond kunt komen als je jaarlijks met je vermogen 4% rendement (oftewel winst) behaalt. En dit rendement is hoger dan je uitgaven. Basically, je leeft van je investeringen en hebt geen extra inkomsten nodig. Hoe je dat berekent:

Uitleg berekeningen FIRE-beweging

Eerst wil je weten hoeveel je nodig hebt om FIRE te worden. Je jaarlijkse uitgaven zijn € 24.000 in totaal. Dat vermenigvuldig je door 25 en dan heb je 'm al.


  € 24.000 x 25 = € 600.000

Je hebt dus € 600.000 nodig om FIRE te worden. Je investeringen moeten jaarlijks € 24.000 of meer aan winst opleveren om rond te komen.

Key takeaways

 • De FIRE-beweging is een manier om financiële onafhankelijk te worden en vroeg met pensioen te gaan.
 • Het draait om het verminderen van uitgaven, het verhogen van inkomsten en het investeren van overgebleven geld.
 • In dit artikel vind je een stappenplan om FIRE te worden.
 • Om FIRE te worden heb je een bepaald bedrag nodig. Hoe je dat berekent, vind je hierboven.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

 • Wat is de FIRE-methode?

 • De FIRE-beweging is een manier om financieel onafhankelijk te worden en vervroegd met pensioen te gaan. Deze beweging is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten en is de uitweg voor mensen die minder of niet (meer) willen werken.

 • Hoe begin je met FIRE?

 • Je stelt eerst je doel vast. Daarna kijk je hoeveel je uitgeeft en verdient en stel je vast wat je moet verdienen om financieel onafhankelijk te worden. Vervolgens bespaar je zoveel mogelijk geld en investeer je alles wat je overhoudt.

 • Hoeveel geld heb je nodig voor FIRE?

 • Dat ligt aan jouw levensstijl. Wil je helemaal niet meer werken of wil je deels werken? Heb je hoge uitgaven of valt dat wel mee? Check hierboven hoe je het bedrag berekent om FIRE te worden.

 • Wat zijn de FIRE-beweging ervaringen?

 • Tot zover is het flink wat mensen gelukt om FIRE te worden. Maar vergeet niet wat daar tegenover staat: minimalistisch leven, risico's nemen en een ijzersterk plan hebben.