Pensioen

Het duurt nog wel even voordat je met pensioen gaat. Maar het is belangrijk om rekening te houden met de toekomst. Er komt een dag waarop je niet meer werkt en dus met pensioen bent. Jouw pensioen bouw je zelf op door te werken. En jouw AOW spaart de overheid op. Wil je weten hoeveel geld je op je oude dag te besteden hebt? En hoe je jouw AOW leeftijd kunt berekenen? Wij leggen het je uit.

Wat is pensioen en wat is AOW?

De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een basispensioen van de overheid dat je krijgt als je de AOW-leeftijd hebt bereikt en in Nederland hebt gewoond of gewerkt. Het pensioen bouw je zelf op als je in loondienst werkt en jij en jouw werkgever pensioenpremie betalen. De AOW plus je opgebouwde pensioen, is het bedrag dat jij maandelijks krijgt als je de AOW-leeftijd hebt bereikt.

Wanneer kan ik met pensioen?

Voorheen kon je standaard op 65-jarige leeftijd met pensioen. Maar sinds 2016 is de pensioenleeftijd verhoogd naar 67 jaar. De levensverwachting wordt hoger, en de pensioenleeftijd groeit mee. Tot 2021 blijft de AOW-leeftijd 66 jaar en 4 maanden. Daarna gaat de leeftijd tot 2024 elk jaar met drie maanden omhoog.

Je vraagt je nu vast af: wanneer kan ik met pensioen? Dat bereken je met deze rekenhulp aan de hand van jouw geboortedatum. Wil je jouw AOW-leeftijd berekenen? Dan kun je dezelfde rekenhulp gebruiken als voor jouw pensioen.

Wat is de hoogte van mijn AOW?

De hoogte van de AOW per maand is per 1 januari 2020 € 1.255,87 bruto per maand. Hoeveel geld je uiteindelijk ontvangt, is afhankelijk van jouw woonsituatie. Woon je samen? Dan krijg je minder AOW dan wanneer je alleen woont, mits je partner ook AOW ontvangt. Als je alleenstaand bent, ontvang je dus 70 procent van het minimumloon van dat jaar. Als je samenwoont, is dat 50 procent. In 2019 ontvangen mensen die samenwonen € 843,78 bruto per maand. Heb je een tijd in het buitenland gewoond? Dan kan jouw AOW lager uitvallen, doordat je een tijd niet verzekerd bent geweest. Je kunt de hoogte van jouw AOW berekenen op deze pagina.

Pensioen opbouwen: hoe werkt dat?

Gemiddeld begint de pensioenopbouw via de werkgever op 21-jarige leeftijd. Hoeveel pensioen je uiteindelijk opbouwt, hangt af van wanneer je begint met werken en hoeveel je werkt. Pensioen opbouwen doe je door elke maand een pensioenpremie te betalen. Dit is een bepaald percentage van jouw salaris. Jouw werkgever betaalt meestal het grootste deel van de premie. Het deel van de premie dat jij betaalt, wordt ingehouden van jouw salaris.

Pensioensparen

Als je zzp’er bent en geen werkgever hebt, is het verstandig om te sparen voor je pensioen. Door pensioensparen voorkom je dat jouw inkomen flink achteruit gaat wanneer je stopt met werken. Je kunt jaarlijks een bepaald bedrag belastingvrij pensioensparen. Hoe hoog dat bedrag is, hangt af van jouw inkomen.

Pensioen opbouwen: verplicht?

Pensioen opbouwen is wettelijk niet verplicht, tenzij dit in jouw cao staat vermeld. Maar het is wel gebruikelijk dat je een pensioenregeling hebt als je in loondienst bent. Wil een werkgever jou een contract aanbieden? Kijk dan ook zeker naar de pensioenregeling en stel gerust de vragen die je hierover hebt. Het is niet alleen goed om te weten of en hoeveel pensioen je opspaart, laat het ook zien dat je vooruit kunt denken en rekening houdt met je toekomst.

Vervroegd pensioen

Heb jij met de jaren jouw spaarrekening aardig gespekt? Dan is de kans groot dat je met vervroegd pensioen kunt. Je AOW ontvang je wel pas op de AOW-leeftijd. Kies je ervoor om eerder te stoppen met werken? Je overbrugt dan met jouw eigen geld de tijd totdat je met pensioen gaat. Het is wel belangrijk om te weten dat je pensioen dan lager uitvalt. Stop je met werken als je 59 bent? Dan kan dat zomaar de helft van je pensioen kosten. Hoe dat komt? Over je opgespaarde pensioen ontvang je rente. Doordat het gespaarde bedrag steeds hoger wordt, groeit ook de rente die je over je spaargeld krijgt. En juist op het laatst gaat dat extra hard, omdat je dan als het goed is al een behoorlijk bedrag hebt gespaard.

Pensioen berekenen

Benieuwd hoeveel je tot nu toe hebt gespaard aan maandelijks pensioengeld? Op www.mijnpensioenoverzicht.nl kun je jouw pensioen berekenen. Je kunt inloggen met je DigiD en vindt dan alle pensioenfondsen waar jij ooit via jouw werkgever geld hebt ingelegd.

Hoe weet ik of ik later kan leven van mijn pensioen?

Als je met pensioen gaat, heb je meer vrije tijd om leuke dingen te doen. Supertof natuurlijk, maar misschien heb je daarvoor meer geld nodig. Of juist niet, omdat je kinderen uit huis zijn en je woning al lang afbetaald is. Ben je benieuwd of jij genoeg hebt aan jouw pensioen of dat extra pensioensparen nodig is? Nibud heeft een rekenhulp ontwikkeld waarmee jij jouw kosten kunt inschatten.