PENSIOEN

Het duurt nog wel even voordat je met pensioen gaat. Maar het is belangrijk om rekening te houden met de toekomst. Er komt immers een dag waarop je niet meer werkt en dus met pensioen bent. Zelf pensioen opbouwen doe je door te werken. En jouw AOW spaart de overheid op. Wil je weten hoeveel geld je op je oude dag te besteden hebt? Weet jij hoe je de pensioenopbouw kunt berekenen? En hoe je jouw AOW kunt berekenen? Wij leggen het je uit.

Pensioen opbouwen: wat is dat precies?

Met een beetje geluk word je oud. Als je een baan hebt, is het in Nederland gebruikelijk om tot een bepaalde leeftijd te werken. Zitten deze jaren erop? Dan ga je ‘met pensioen’. Vanaf het moment dat je werkt, begint (in de meeste gevallen) jouw pensioenopbouw. Maar hoe zit het dan met je inkomen? Dit gaat gewoon door! Pensioen is namelijk een inkomensverzekering, waarmee een inkomen wordt verzekerd voor wanneer dat wegvalt wegens ouderdom, arbeidsongeschiktheid of overlijden.

Wat is AOW?

De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een basispensioen van de overheid dat je krijgt als je de AOW-leeftijd hebt bereikt en in Nederland hebt gewoond of gewerkt. Het pensioen bouw je zelf op als je in loondienst werkt en jij en jouw werkgever pensioenpremie betalen. De AOW plus je opgebouwde pensioen is het bedrag dat jij maandelijks krijgt als je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Wil je weten wat jouw AOW-leeftijd is? Check dan deze website.

Wat is het verschil tussen AOW en pensioen?

Tussen AOW en pensioen zijn geen wezenlijke verschillen. De AOW is onderdeel van het pensioen. Het enige verschil tussen de AOW en de rest van je opgebouwde pensioen is dat je zelf betaald voor je eigen pensioen (je moet dus zelf je pensioen opbouwen door te werken). En de AOW ontstaat doordat iedereen voor elkaar betaald. Voor de AOW-uitkering moet namelijk iedere werkende verplicht meebetalen.

Hoe werkt pensioenopbouw?

Je vraagt je misschien af: vanaf welke leeftijd kun je pensioen opbouwen? Dit begint vanaf je 18e, tot aan je pensioen. Hoeveel pensioen je uiteindelijk opbouwt, hangt af van wanneer je begint met werken en hoeveel je werkt. Pensioen opbouwen doe je door elke maand een pensioenpremie te betalen. Dit is een bepaald percentage van jouw salaris. Jouw werkgever betaalt meestal het grootste deel van de premie. Het deel van de premie dat jij betaalt, wordt ingehouden op jouw salaris.

Pensioen opbouwen: verplicht?

Pensioen opbouwen is wettelijk niet verplicht, tenzij dit in jouw cao is vermeld. Maar het is wel gebruikelijk dat je een pensioenregeling hebt als je in loondienst bent. Wil een werkgever jou een contract aanbieden of wil je zelf pensioen opbouwen? Kijk dan ook zeker naar de pensioenregeling en stel gerust de vragen die je hierover hebt. Het is niet alleen goed om te weten of en hoeveel pensioen je opspaart. Ernaar vragen laat namelijk ook zien dat je vooruit kunt denken en rekening houdt met je toekomst.

Hoe zit het met het pensioen voor uitzendkrachten?

Ben je uitzendkracht? Dan is het logisch dat jij je afvraagt hoe het dan zit met de pensioenopbouw voor uitzendkrachten. Goed nieuws: ook als je werkt via een uitzendbureau bouw je pensioen op vanaf je 18e. Hoeveel pensioen je bij een uitzendbureau opbouwt, is afhankelijk van hoe lang je al voor het uitzendbureau werkt. Hiervoor zijn verschillende fases:

Pensioen opbouwen in de basisregeling

Vanaf het moment dat je als uitzendkracht begint te sparen voor je pensioen, zit je in de eerste fase. Vanaf jouw eerste werkdag start je met pensioen opbouwen via de basisregeling (als je minimaal 18 jaar bent). In deze regeling betaalt je werkgever de volledige pensioenpremie voor uitzendkrachten, waardoor je pensioen je in deze fase zelf niks kost.

Pensioen opbouwen in de plusregeling

Na 52 weken ga je over naar fase B. Vanaf nu ga je meer pensioen opbouwen. Vanaf dit moment betaal je zelf mee aan je pensioenopbouw. Hoeveel pensioen je als uitzendkracht opbouwt in deze fase, is afhankelijk van je salaris en van je leeftijd. Hoe ouder je bent, hoe meer er wordt ingelegd.

Pensioensparen

Als je zzp’er bent en geen werkgever hebt, is het verstandig om te sparen voor je pensioen. Door pensioensparen voorkom je dat jouw inkomen flink achteruitgaat wanneer je stopt met werken. Je kunt jaarlijks een bepaald bedrag belastingvrij pensioensparen. Hoe hoog dat bedrag is, hangt af van jouw inkomen. Aanvullend pensioen sparen is een bankspaarrekening voor de opbouwfase. Je spaart dan op een geblokkeerde rekening aanvulling op je AOW of pensioen. Voordeel: je bepaalt zelf hoeveel en wanneer je spaart.

Pensioen berekenen

Benieuwd hoeveel je tot nu toe hebt gespaard aan maandelijks pensioengeld? Op www.mijnpensioenoverzicht.nl kun je jouw pensioenopbouw berekenen. Je kunt inloggen met je DigiD en vindt dan alle pensioenfondsen waar jij ooit via jouw werkgever geld hebt ingelegd.

Lijfrenteverzekering berekenen

Als je met pensioen gaat en AOW krijgt, krijg je vanaf een bepaald moment periodiek lijfrente uitbetaald. Hiermee zorg je op een fiscaal voordelige manier voor extra inkomen. Kijk, dat is mooi meegenomen. Dit mag ook extra inkomen voor een ander zijn. Hoe kun je de lijfrente aftrek berekenen? Dit doe je redelijk eenvoudig door de volgende dingen met elkaar te berekenen:

  • je opgebouwde kapitaal;
  • de duur van de uitkeringen;
  • leeftijd bij aanvang van de uitkeringen;
  • de rente tijdens de uitkeringen;
  • advies- en distributiekosten;
  • de eventuele doorlopende kosten.

Voor deze berekening kun je een tool gebruiken. Wel zo makkelijk, toch?

Hoe weet ik of ik later kan leven van mijn pensioen?

Als je met pensioen gaat, heb je meer vrije tijd om leuke dingen te doen. Supertof natuurlijk, maar misschien heb je daarvoor meer geld nodig. Of juist niet, omdat je kinderen uit huis zijn en je woning al lang afbetaald is. Ben je benieuwd of jij genoeg hebt aan jouw pensioen of dat extra pensioen opbouwen nodig is? Nibud heeft een rekenhulp ontwikkeld waarmee jij jouw kosten kunt inschatten.

Voor al jouw vragen omtrent pensioen kun je ook bij Jobbird terecht.

Klaar om te solliciteren!

Nu je alle ins en outs kent van pensioen opbouwen, ben je klaar om een leuke, nieuwe baan te vinden. Check ons aanbod aan vacatures en start met solliciteren.