SMART-methode: je leerdoelen op een rijtje

Wil je werken aan je personal goals, maar weet je niet waar je moet beginnen? Pas de SMART-methode toe op je leerdoelen en maak ze concreet, haalbaar en realistisch. Misschien weet je al ongeveer wat SMART inhoudt, bijvoorbeeld door je studie of je persoonlijke werkcoach, maar hoe gebruik je deze methode ook alweer? We geven je een korte refresher en een aantal voorbeelden van het formuleren van je leerdoelen via de SMART-methode. Zo krijg je een betere grip op wat je wilt bereiken en weet je zeker dat je personal goals haalbaar zijn.

Wat is de SMART-methode?

Laten we beginnen met de brandende vraag: waar staat SMART voor? SMART is een acroniem van de woorden Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Deze termen gebruik je om je doelen écht vorm te geven. En dat is niet gelimiteerd tot werk. Gebruik bijvoorbeeld de SMART-methode voor je persoonlijke leerdoelen of bepaal je goede voornemens voor het nieuwe jaar. Hoe je dat doet? We leggen de stappen voor je uit.

Specifiek

Ga in op de details van het doel dat je voor ogen hebt. 'Meer teksten schrijven' klinkt misschien duidelijk, maar je kunt het concreter maken. Stel bijvoorbeeld dat je elke dag twee tot vier uur besteedt aan het schrijven van teksten van zo’n 800 woorden over persoonlijke ontwikkeling. En werk daarnaast elke week zo'n twee tot vier uur aan je eigen boek. Zo maakt de SMART-methode jouw leerdoelen concreter.

Meetbaar

Uiteindelijk wil je weten of je je doelen hebt behaald. Daarom is het slim om je goals meetbaar te maken. De meest gangbare manier is met cijfers, maar voorwaarden tellen ook mee. Een voorbeeld van zo'n leerdoel volgens de SMART-methode is: als marketeer wil je aan het einde van de maand ongeveer 1.000 views op de nieuwste YouTube-video van je bedrijf.

Acceptabel

Je doel moet acceptabel zijn voor de mensen in je omgeving. Want wat je goal ook is, het heeft altijd (in)direct impact op anderen. Praat dus met je manager of collega's en ontdek of zij achter jouw doel staan. Het is bijvoorbeeld acceptabel om aan de hand van je prestaties een loonsverhoging te vragen. Maar ook het aanvragen van extra voorzieningen is volgens de SMART-methode een acceptabel leerdoel.

Realistisch

Zorg ervoor dat je doel haalbaar is. Dat klinkt logisch, maar er komt meer bij kijken dan je denkt. Een te makkelijk doel betekent misschien dat je je niet volledig inzet en een te moeilijk doel kan demotiverend zijn. Kijk daarom altijd naar je skills en bepaal wat realistisch is voor jou. 10.000 woorden per dag typen is misschien niet te doen, maar 2.500 woorden is dan wel prima. Dat is hoe je je leerdoelen formuleert via de SMART-methode.

Tijdsgebonden

Zet een duidelijke deadline voor jezelf en houd je hieraan. Zo motiveer je jezelf om aan je doel te werken en heb je een eindpunt in zicht. Stel daarom een start- en einddatum vast en kijk naderhand of je je doel hebt bereikt. Waar je dan aan moet denken? Zet bijvoorbeeld de deadline voor je marketingproject over drie maanden of schiet er een spoedprojectje in en maak die aan het einde van de week af.

Voorbeelden van SMART-leerdoelen:

Hieronder noemen we nog een aantal voorbeelden van SMART-leerdoelen. Wedden dat je straks veel beter snapt hoe deze methode werkt?

  • Ik wil binnen 3 maanden leren hoe ik met rekensommen in Microsoft Excel werk.
  • Ik wil deze week mijn targets halen, zodat ik volgende week een artikel mag schrijven over persoonlijke ontwikkeling.
  • Elke week wil ik 5 nieuwe Instagram-berichten plaatsen voor onze meest recente campagne.
  • Ik wil leren presenteren, dus ik ga voor de komende 6 maanden elke meeting openen.
  • Iedere ochtend wil ik me 2 uur lang geconcentreerd focussen op mijn werk.

Aan de slag met je SMART-leerdoelen

Snap je nu hoe je je leerdoelen formuleert volgens de SMART-methode? Mooi, dan is het tijd om die kennis toe te passen in de praktijk. Dit leer je tijdens onze Talent Trip. Maar je kunt er natuurlijk ook zelf mee oefenen. Bedenk eerst waar je naartoe wilt werken. Dit kunnen zowel persoonlijke als werkgerelateerde doelen zijn. Pak daarna de vijf SMART-pijlers erbij en ga ze een voor een af.

Klaar? Lees dan nog even je goals na. Voelen ze haalbaar en krijg je de motivatie te pakken? Goed nieuws, hiermee heb je de eerste stap naar je persoonlijke doelen al gezet. Da's nou eens smart.

Veelgestelde vragen

  • Wat houdt de SMART-methode in?

  • De SMART-methode is een manier om je leerdoelen concreet en haalbaar te maken. Dat doe je met vijf pijlers. Je doel moet specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en haalbaar zijn.

  • Hoe formuleer je iets SMART?

  • Volg de vijf pijlers van de SMART-methode. Stel je leerdoel specifiek vast, bepaal een deadline en methode, zorg ervoor dat je omgeving achter je staat en ga na of je doel realistisch is.

Alles over persoonlijke ontwikkeling