Persoonlijk ontwikkelingsplan: jezelf ontwikkelen op het werk

De zin 'Maak een persoonlijk ontwikkelingsplan' klinkt vast niet onbekend. Het wordt door zowel mentoren als werkcoaches naar je hoofd geslingerd. Da's niet voor niets: het is namelijk slim om op de een of andere manier je persoonlijke doelen vast te leggen. En wist je dat dat niet lang hoeft te duren? Maar misschien weet je nog niet hoe je een ijzersterk persoonlijk ontwikkelplan (POP) in elkaar knutselt. Geen zorgen, wij zochten alles uit. Lees snel verder, dan schrijf je binnen de kortste keren een POP waar je u tegen zegt.

Wat is een persoonlijk ontwikkelingsplan?

Laten we even haarfijn uitleggen wat een POP (persoonlijk ontwikkelingsplan) of personal development plan is. Dit is een plan waarin je schrijft wat je wilt bereiken op werk of tijdens je stage. Denk aan een nieuwe programmeertaal leren of goed worden in presenteren. Maar voor je aan deze leerdoelen gaat werken, is het slim om te kijken wat je wel en niet kan. Daarom noem je in een POP je sterke en zwakke punten. En hoe wil je precies die nieuwe programmeertaal leren? Met het boek 'HTML en CSS voor Dummies' of ga je liever voor een cursus?

Je merkt het, met een persoonlijk ontwikkelingsplan maak je je doelen duidelijk en haalbaar. En het wordt nog helderder als je je POP bespreekt met je manager, mentor of werkcoach. Dat is sowieso een slim idee, want zij kunnen je als geen ander helpen bij het bereiken van je doelen. Gis dus niet langer in het donker en maak alvast een persoonlijk ontwikkelingsplan. Verderop leren we je hoe.

Hoe maak je een persoonlijk ontwikkelingsplan?

Pak alvast pen en papier of open een Word- of Excel-document. Het is tijd om jouw persoonlijk ontwikkelingsplan te maken. Maar waar begin je precies? Maak het niet al te diep en volg het onderstaande stappenplan. Een persoonlijk ontwikkelingsplan bestaat namelijk altijd uit dezelfde onderdelen: je sterke en zwakke punten, wat je wilt bereiken en hoe je dat gaat doen. Ergens tussenin gebruik je SMART om je leerdoelen duidelijk te maken.

1. Wat zijn je sterke en zwakke punten?

Kijk voor je beslist welke kant je op wilt hoe je er nu voor staat. Denk aan welke eigenschappen jou uniek maken. Waar blink jij in uit en welke kwaliteiten hebben nog wat werk nodig? Misschien ben je wel technisch aangelegd, maar struggle je met creativiteit. Of je bent een pro in praten, maar minder goed in presenteren. Leg dit allemaal vast of maak er een persoonlijke SWOT-analyse van. Zo weet je je startpunt en staat dat alvast in je persoonlijk ontwikkelingsplan.

2. Waar wil je naartoe?

Ook belangrijk voor in je persoonlijk ontwikkelingsplan: wat is precies je doel? Welke richting wil je op in de toekomst? Voor je een existentiële crisis krijgt: dit hoeft geen levensdoel te zijn of een kinderdroom die je waar wilt maken. Het kan zo simpel zijn als leren hoe je een goede e-mail schrijft en zo complex als hoe je CEO wordt. Of als je stagiair bent, kun je alvast nadenken over welke job je later wilt. Genoeg dingen om over na te denken.

3. Maak je doel SMART

Je doelen formuleren is misschien wat moeilijk, dus maak het makkelijk voor jezelf met de SMART-methode. SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Deze methode is perfect als je je goals nog niet helder op papier hebt. Houd de vijf pijlers aan bij het noteren van je doel, dan weet je zeker dat je persoonlijk ontwikkelingsplan haalbaar is. Smart, toch?

4. Hoe ga ik mijn doel bereiken?

Je doel bereikt zichzelf niet, dus wat ga je precies doen om je goals te halen? Denk goed na over de stappen die je moet nemen en zet ze in je persoonlijk ontwikkelingsplan. Misschien heb je aan een training al genoeg of wil je ook beurzen bezoeken. Als je wilt leren presenteren, open je bijvoorbeeld alle vergaderingen en geef je kleine trainingen. Tip: houd dit wel haalbaar voor jezelf. Je hoeft niet te klinken als Google Voice, dus een keer struikelen over je woorden is oké.

Persoonlijk ontwikkelingsplan voorbeeld met SMART

Snap je ongeveer hoe je een persoonlijk ontwikkelingsplan kunt opstellen? Laten we het nu visueel maken, dan krijg je er een nóg beter beeld van. Hieronder vind je een opzet met wat willekeurige ontwikkelpunten als voorbeelden. Jouw POP hoeft er natuurlijk niet zo uit te zien. Zolang je het stappenplan volgt, zit je al goed.

Het doel Acties Resultaat Planning
Rekenformules in Excel leren Een uur per kantoordag oefenen met formules in Excel. Een Excel cursus volgen. Slimmere planningen en lijsten in elkaar zetten. Van 1 januari tot 1 april oefenen met formules in Excel.
Leren presenteren Elke vergadering openen en leiden. Een cursus geven. Een training volgen over prestatieangst. Sterker in mijn schoenen staan tijdens presentaties. Beter mijn kennis overdragen. Van 1 maart tot 1 juli alle vergaderingen openen, een training volgen en afsluiten met het geven van een cursus.
Meer zelfvertrouwen opbouwen. Een groepstraining volgen. Meer sporten. Praten met een personal coach. Beter communiceren met mijn team. Training uitkiezen voor 1 september. Tenminste twee keer in de week sporten. Een personal coach zoeken.

Wil je meer inspiratie opdoen? Kijk eens online naar meer voorbeelden of gebruik een persoonlijk ontwikkelingsplan template om je eigen POP te maken. Ook handig: doe mee aan onze 7-daagse Talent Trip en leer in no time allerlei handige skills voor je carrière en persoonlijke ontwikkeling.

Veelgestelde vragen

  • Wat staat er in een persoonlijk ontwikkelingsplan?

  • In een persoonlijk ontwikkelingsplan staat je doel en hoe je het wilt bereiken. Zo gedetailleerd mogelijk natuurlijk, zodat je weet waar je aan toe bent.

  • Hoe schrijf je een persoonlijk ontwikkelingsplan?

  • Bedenk eerst waar je goed in bent en waar jouw verbeterpunten liggen. Stel daarna een doel op, maak het SMART en beslis hoe je dit doel wilt bereiken. Klaar? Geef je formulier met je persoonlijk ontwikkelingsplan aan je manager of coach voor een second opinion.

  • Hebben jullie ook een persoonlijk ontwikkelingsplan format?

  • Op deze pagina zie je een voorbeeld. Maar online vind je ook genoeg formats van een POP.

Alles over persoonlijke ontwikkeling