Persoonlijk ontwikkelingsplan

The sky is the limit. Zeker als het aankomt op je persoonlijke ontwikkeling, ben je nooit uitgeleerd. En kun je steeds naar het volgende level gaan. Natuurlijk hoef je je niet meteen op te geven voor een spoedcursus aardrijkskunde of een vierweekse training Duits. Maar je kunt wel jouw persoonlijke doelen eens onder de loep nemen. Hier kun je nagaan welke competenties en skills jij al hebt en welke vaardigheden je verder kunt ontwikkelen. Dat vormt de basis voor je persoonlijk ontwikkelingsplan. Meer weten? Lees verder, dan ben jij straks expert in het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan.

Wie, wat, waar: persoonlijk ontwikkelingsplan

Een persoonlijk ontwikkelingsplan (pop) is een schriftelijke afspraak tussen jou en je werkgever, waarin jij jouw leerdoelen opschrijft en je samen met je leidinggevende vastlegt hoe jullie elkaar kunnen helpen. Of je stelt een persoonlijk ontwikkelingsplan op samen met je studiecoördinator, als deel van je studie.

In een persoonlijk ontwikkelingsplan zet je onder andere waar je goed in bent, op welk gebied je jezelf nog wilt ontwikkelen, hoe jij jouw functie nog beter kunt uitvoeren en wat jouw ambities voor de toekomst zijn. Om te zorgen dat de ambities in jouw persoonlijk ontwikkelingsplan ook werkelijkheid worden, vertaal je deze naar concrete leerdoelen, oftewel: SMART-doelen. Wat dat precies zijn, lees je verderop de pagina.

Weet jij al hoe een persoonlijk ontwikkelingsplan in elkaar steekt, en ben je vooral op zoek naar inspiratie? Hieronder vind je een persoonlijk ontwikkelingsplan voorbeeld.

Wanneer heb ik zo’n persoonlijk ontwikkelingsplan nodig?

Een persoonlijk ontwikkelingsplan is nuttig voor alle ambitieuze carrièremakers onder ons; je (toekomstige) werkgever wil namelijk weten wat jouw sterke punten zijn, waar jij nog kunt groeien, en vooral wat je kunt toevoegen aan je functie en de organisatie. Maar grote kans dat een persoonlijk ontwikkelingsplan ook deel uitmaakt van jouw studiepakket. Of je moet een persoonlijk ontwikkelingsplan maken voor je stage. Maar ook als je nog niet zeker weet wat je precies wilt doen na je studie, of als je gewoonweg niet op je plek zit bij je huidige baan, kan een persoonlijk ontwikkelingsplan handig zijn.

Een persoonlijk ontwikkelingsplan maken doe je zo:

Tijd om aan de slag te gaan met je persoonlijk ontwikkelingsplan. Wat jij er precies inzet, mag je natuurlijk helemaal zelf bepalen. Maar het persoonlijke ontwikkelingsplan-format is altijd hetzelfde. Deze onderwerpen mogen zeker niet ontbreken in je persoonlijk ontwikkelingsplan:

 • hoe ziet je huidige situatie eruit?: Misschien studeer je nog, of ben je al een aantal maanden aan het werk. Schrijf in je persoonlijk ontwikkelingsplan wat je leuk vindt aan je baan of studie, en wat je minder leuk vindt. Maak ook een lijstje van vaardigheden waar je goed in bent en een lijstje van skills die jij verder wilt ontwikkelen.

 • kijk naar de toekomst: Hoe ziet jouw droombaan eruit? Schrijf in je persoonlijk ontwikkelingsplan welke skills je hiervoor nodig hebt. En denk alvast na over waar jij wilt zijn in één, twee of vijf jaar.

 • de doelen van je werkgever: Heb je al een baan? Benoem de doelen van je werkgever in je persoonlijk ontwikkelingsplan. Wat zijn de doelen van het bedrijf en hoe kunnen jij en jouw afdeling daaraan bijdragen?

 • maak je doelen SMART: Wat SMART-doelen precies zijn, leggen we hieronder uit. Dit is namelijk dé manier om je plannen concreet op papier te zetten. #onmisbaar

Slim bezig… met jouw SMART-doelen

Een persoonlijk ontwikkelingsplan zonder SMART-doelen is als Bassie zonder Adriaan: ondenkbaar. Maar wat zijn die SMART-doelstellingen eigenlijk? En hoe pas en meet je ze in je persoonlijk ontwikkelingsplan?

SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, en Tijdsgebonden. Door de doelen in jouw persoonlijk ontwikkelingsplan SMART op te schrijven, is de kans groter dat je er in de praktijk ook iets mee gaat doen.

Specifiek

Vage, ellenlange en niet-concrete doelstellingen zijn een no-go in een persoonlijk ontwikkelingsplan. Het is daarom handig om altijd de zogenaamde W-vragen te stellen:

 • Wat wil ik bereiken?
 • Wie is er bij betrokken?
 • Waar gaat het gebeuren?
 • Wanneer gebeurt het?
 • Waarom wil ik dit bereiken?

Meetbaar

Leuk en aardig die doelen, maar als je niet kunt meten of je ze wel of niet haalt, heb je er helemaal niks aan. Schrijf dus meetbare doelen in je persoonlijk ontwikkelingsplan. Wil jij jouw planning-skills verbeteren? Spreek dan af dat je elke dag op een rijtje zet wat je die dag gaat doen. Goed meetbaar en makkelijk te controleren voor jezelf.

Acceptabel

Wees altijd eerlijk tegenover jezelf en vraag je bij elk doel af of dit iets is wat je echt wilt bereiken. Wil je beter worden in communiceren, omdat je door wilt groeien naar die baan als accountmanager? Of doe je ’t om je manager te pleasen?

Realistisch

Is jouw persoonlijk ontwikkelingsplan haalbaar? Maak jouw plannen niet te moeilijk, maar ook zeker niet te makkelijk. Als jij jezelf te moeilijke doelen oplegt, is de kans groot dat je faalt en jezelf zo demotiveert. Aan de andere kant wil je natuurlijk wel een beetje uitgedaagd worden. Kortom: vind precies de juiste balans.

Tijdsgebonden

We’ve all done it: dingen maar blijven uitstellen en uitstellen. Met een zenuwinzinking, vele doorhaalnachten en espresso’s tot gevolg. Of - net als die backpacktrip door Australië - je doet het helemaal niet. Hang dus een datum aan je doel.

Voorbeelden van slimme SMART-doelen

 • Ik wil vanaf volgende week elke week twee uur leren voor mijn tentamens.
 • Dit semester wil ik vijftien studiepunten halen.
 • Deze maand schrijf ik me in voor twee communicatiecursussen.
 • Vanaf nu praat ik met minimaal twee klanten per dag om zo beter inzicht te krijgen in wat zij verwachten.
 • Ik wil in 2019 tien procent meer omzet behalen dan in 2018.

Persoonlijk ontwikkelingsplan voorbeeld

Leuk en aardig al die info over een persoonlijk ontwikkelingsplan en SMART-doelen, maar tijd om aan de slag te gaan. Hieronder vind je een persoonlijk ontwikkelingsplan voorbeeld voor jouw SMART-doelen. De analyse van je huidige situatie en jouw toekomstplannen kun je in het persoonlijk ontwikkelingsplan zelf toevoegen. Vergeet niet om eventueel je manager of studiecoördinator onderaan te laten tekenen, als je je persoonlijk ontwikkelingsplan af hebt. Wil je nog meer weten over een persoonlijke ontwikkelingsplan? Bekijk dan dit artikel over een persoonlijk ontwikkelingsplan op Jobbird. Succes!

Bekijk vacatures

Ben je op zoek naar een baan? Bekijk dan onze vacatures en vind de ideale baan!

Bekijk vacatures

Alles over Persoonlijke ontwikkeling