Leerdoelen stage

Heb je ein-de-lijk een leuke stage gevonden, maar moet je nu bepalen wat je wilt leren? Tijd om je leerdoelen voor je stage op te stellen. Want eh, wat losse taken oppakken en het een stage noemen is niet helemaal de bedoeling. Je moet er natuurlijk wel wat aan hebben. Maar goed dus dat YoungCapital een expert is op dit gebied. Check hier onze uitleg, tips en voorbeelden en stel direct je leerdoelen voor je stage op. Zo kom jij die periode wel door.

Wat zijn leerdoelen voor je stage?

Leerdoelen zijn… nou ja, doelen die te maken hebben met een leerproces. Oftewel goals waar je naartoe wil werken in de loop van de tijd, zoals iets nieuws leren of een nieuwe skill ontwikkelen. Leerdoelen voor stage zijn dan de dingen die je wilt leren en bereiken tijdens je stage. Deze kun je zo complex of zo simpel maken als je wilt. Je kunt ze soms zelfs kiezen uit een lijst die je meekrijgt van je opleiding. Is dat lekker makkelijk? Ja, dat wel. Maar het is véél beter voor je persoonlijke ontwikkeling als je zelf je leerdoelen voor je stage opstelt. Dan passen ze beter bij wat je wilt bereiken.

Goede leerdoelen voor je stage: voorbeelden

Misschien vind je het moeilijk om leerdoelen voor je stage te bedenken. 'Wat wil je leren tijdens je stage?' is ook best een grote vraag, want er zijn zoveel mogelijkheden. Sta daarom eens stil bij je huidige skillset en bepaal welke vaardigheden je daaraan wilt toevoegen. Hulp nodig? Voorbeelden van vaardigheden die je kunt ontwikkelen tijdens je stage zijn:

  • beter leren communiceren;
  • leren presenteren;
  • leren hoe je feedback geeft, vraagt en ontvangt;
  • meer vakkennis opdoen;
  • je productiviteit verbeteren;
  • leren netwerken;
  • eren samenwerken in een team.

En zo zijn er wel meer. Bedenk wat je wilt leren en stel aan de hand daarvan je leerdoel voor je stage op. Meer voorbeelden nodig? Die hebben we, en zijn zelfs SMART ;).

Voorbeeld leerdoelen voor je stage

  • Ik wil aan het einde van mijn stageperiode beter kunnen communiceren door formele e-mails te sturen en ten minste één professioneel gesprek te voeren.
  • Aan het eind van mijn stage wil ik beter kunnen presenteren, dus ga ik elke week ten minste twee vergaderingen openen en leiden.
  • Ik wil beter worden in feedback vragen en ontvangen. Hiervoor ga ik een keer in de week om feedback vragen en op basis daarvan ga ik actiepunten formuleren.
  • Aan het einde van mijn stageperiode wil ik kunnen omgaan met Adobe Photoshop door tutorials te volgen en elke maand een eigen posterontwerp te maken.
  • Voor het einde van mijn stage wil ik mijn productiviteit verbeteren. Hiervoor houd ik mijn agenda strak bij, maak ik task lists en check ik hoeveel woorden per dag ik schrijf.
  • Ik wil na mijn stage weten hoe ik moet netwerken. Ik ga naar ten minste één netwerkbijeenkomst en voeg 20 nieuwe connecties toe aan mijn LinkedIn.
  • Ik wil aan het einde van mijn semester beter leren samenwerken in een team, dus ga ik de deadlines en taken van een project managen.

Hoe stel je leerdoelen voor je stage? 5 tips

Daar zit je dan, met je lege Word-document en de deadline voor het inleveren van je leerdoelen voor je stage. Hoe stel je nu die doelen op? Waarschijnlijk heb je hier wel enige begeleiding in, maar het kan ook zijn dat je docent bizar weinig info geeft. Bof jij even dat wij er het een en ander van weten. Hier zijn 5 praktische tips waarmee jij in no time heldere doelen voor jezelf opschrijft.

Tip 1: Gebruik de SMART-methode

Je wordt er waarschijnlijk mee doodgegooid tijdens je opleiding: de SMART-methode. Da's niet voor niks, want het is een superhandige methode om je doelen goed op te schrijven. Waarschijnlijk moet je van je mentor je persoonlijke leerdoelen voor je stage zelfs SMART opstellen. Dus even in een notendop: SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Als je je goals volgens deze pijlers opstelt, kom je uit op leerdoelen voor je stage die haalbaar en duidelijk zijn. Hoe je dit aanpakt, lees je in ons artikel over de SMART-methode.

Tip 2: Kwaliteit boven kwantiteit

Meer leerdoelen ≠ meer succes. In feite, als je te veel leerdoelen voor je stage opstelt, raak je makkelijk de draad kwijt en weet je niet waar je je op moet focussen. Bepaal daarom maximaal een of twee goals voor jezelf. Zo houd je je hoofd erbij, bereik je sneller je doelen en maak je ruimte voor meer.

Tip 3: Doe het voor jezelf

Het is jouw persoonlijke ontwikkeling, dus houd je leerdoelen vooral dicht bij jezelf. Laat je leerdoelen voor je stage ook niet bepalen door wat anderen in jou willen zien. Je goals moeten bij je passen en je motiveren.

Tip 4: Deel je leerdoelen

Waarschijnlijk moet je dit al doen van je mentor of docent, maar deel je leerdoelen voor je stage ook met je medestudenten of je collega's. Uit hun reacties weet je of je doelen haalbaar zijn. Bovendien kunnen je collega's je stok achter de deur zijn.

Tip 5: Houd je vooruitgang in de gaten

Dit is een onderdeel van de SMART-methode, maar het is belangrijk om te benadrukken. Maak je leerdoelen voor je stage meetbaar, zodat jij, je stagebegeleider en je mentor je voortgang kunnen checken. Sommige doelen zijn lastig te meten, zoals leren communiceren, maar je kunt altijd om feedback vragen van je stagebegeleider of collega's. Over feedback gesproken: verzamel hier zoveel mogelijk van. Zo weet je wat je tips en tops zijn en merk je snel genoeg of je de juiste richting op gaat.

Key takeaways

  • Leerdoelen voor stage zijn belangrijk voor je opleiding en je groei tot young professional.
  • Voorbeelden van leerdoelen voor je stage zijn het verbeteren van communicatie, presentatievaardigheden, productiviteit en samenwerking.
  • Gebruik de SMART-methode om je doelen Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden te maken.
  • Focus op kwaliteit boven kwantiteit, deel je doelen, en monitor je voortgang regelmatig voor succesvolle resultaten.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat zijn goede leerdoelen voor een stage?

  • Goede leerdoelen voor een stage zijn leerdoelen die passen bij wat je wilt leren. Er is geen one size fits all leerdoel voor iedereen, dus sta eens stil bij je eigen kennis en vaardigheden. Welke wil je ontwikkelen of welke andere skills wil je aan je lijst toevoegen?

  • Wat zijn persoonlijke leerdoelen?

  • Eigenlijk precies hetzelfde als leerdoelen voor een stage, maar dan gericht op werk en persoonlijke ontwikkeling binnen je functie. In ons artikel over persoonlijke leerdoelen leggen we de ins en outs uit.

  • Help, ik moet SMART-leerdoelen voor mijn stage opstellen. Hebben jullie voorbeelden?

  • Scrol door dit artikel en check onze voorbeelden van SMART-leerdoelen voor je stage. Een van de voorbeelden is: Ik wil aan het einde van mijn stageperiode beter communiceren door formele e-mails te sturen en ten minste één professioneel gesprek te voeren.