STUDIEFINANCIERING

Ga jij studeren? Dan kun je waarschijnlijk studiefinanciering aanvragen. Altijd lekker, zo’n extra centje naast je bijbaan. Klinkt nice, maar voordat je onbezorgd het studentenleven induikt, is het goed om duidelijk te weten hoe stufi werkt. Want wanneer krijg je nou eigenlijk studiefinanciering en hoelang heb je er recht op? En je studiefinanciering terugbetalen, wanneer doe je dat? Hoe het zit met aflossen en of je nog wel een huis kunt kopen, hebben wij allemaal voor je uitgezocht. YoungCapital geeft antwoord op al jouw vragen die te maken hebben met je studiefinanciering.

Waar kun je studiefinanciering aanvragen, wanneer wordt studiefinanciering uitbetaald en tot welke leeftijd krijg je studiefinanciering? Wij hebben het allemaal voor je op een rijtje gezet.

Wat is studiefinanciering eigenlijk?

Studiefinanciering (stufi) is geld dat je als student van de overheid kunt krijgen óf lenen om te kunnen studeren. Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) heeft stufi in het leven geroepen om iedereen een kans te geven om te kunnen studeren. Wat stufi precies inhoudt, hangt van je situatie af. Doe je mbo en val je onder het oude stelsel? Als je niet meer bij je ouders woont, is jouw studiefinanciering van DUO hoger dan die van een thuiswonende student. Dit noemen we een uitwonend studiefinanciering. Of je stufi aan het eind van de rit een gift is, verschilt ook per situatie. In het ene geval is je studiefinanciering een studentenlening die je later moet terugbetalen. En in het andere geval wordt het bedrag dat je geleend hebt omgezet in een gift als je je diploma binnen tien jaar haalt.

Basisbeurs, aanvullende beurs, collegegeldkrediet: op welke studiefinanciering heb ik recht?

Om als student studiefinanciering te krijgen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Heb je de Nederlandse nationaliteit en begin je vóór je 30ste aan een opleiding? Dan heb je recht op studiefinanciering. Maar welke? Dat hangt af van jouw situatie:

  • Ga je op mbo-, hbo- of wo-niveau studeren?
  • Aan welke studie ga je beginnen?
  • Wat verdienen je ouders?

Hieronder vind je per situatie welke studiefinanciering je kunt aanvragen: basisbeurs, aanvullende beurs, studievoorschot, collegegeldkrediet of een ‘gewone’ lening.

Studiefinanciering mbo-student

Basisbeurs mbo

Ga je een mbo-opleiding volgen, dan kun je als studiefinanciering een basisbeurs aanvragen. De basisbeurs mbo valt onder de prestatiebeurs. Oftewel: als jij je diploma in the pocket hebt, wordt je basisbeurs een gift en hoef je ’m niet terug te betalen.

Welk bedrag jij per maand ontvangt aan basisbeurs hangt af van je studieniveau en woonsituatie. Als je bijvoorbeeld op kamers woont, ontvang je uitwonende studiefinanciering en krijg je meer dan als je nog thuis woont. De hoogte van de basisbeurs mbo verandert ieder jaar. Hoe hoog de basisbeurs nu is, vind je hier bij DUO.

Ga jij binnenkort studeren? Dan kun je via deze pagina meteen je studiefinanciering aanvragen.

Aanvullende beurs mbo

Red je het als mbo-student niet met alleen de basisbeurs, dan is er nog de aanvullende beurs. Of je recht hebt op deze vorm van studiefinanciering hangt wel af van onder andere het inkomen van je ouders. Meer over de aanvullende beurs vind je op de website van DUO.

Weet je niet zeker of je recht hebt op de aanvullende beurs? Doe dan alsnog de aanvraag voor deze studiefinanciering. Dan krijg je vanzelf bericht of je ’m krijgt of niet. Doe de aanvraag wel ruim drie maanden voordat je mbo-opleiding begint, want de check kan een hele tijd duren.

Goed om te weten: Als je een mbo3- of mbo4-opleiding volgt, een aanvullende beurs hebt en binnen tien jaar je diploma haalt, wordt de aanvullende beurs omgezet in een gift en hoef je deze niet terug te betalen. Als je een mbo1- of mbo2-opleiding volgt, is de aanvullende beurs altijd een gift.

Studentenreisproduct

Als mbo-student kun je een studentenreisproduct aanvragen om gratis of met korting doordeweeks of in het weekend met het ov te reizen. Volg je een mbo1- of mbo2-opleiding, dan is het studentenreisproduct altijd gratis. Doe je een mbo3- of mbo4-opleiding, dan wordt het gezien als lening. Maar haal jij je diploma binnen tien jaar, dan hoef je voor je ov-kaart niks terug te betalen.

Meer info over het studentenreisproduct vind je hier.

Studiefinanciering hbo- of wo-student


Geen basisbeurs, maar een studievoorschot

Ga je de hbo- of wo-collegebanken in, dan heb je het iets slechter getroffen qua studiefinanciering. Jij krijgt namelijk geen basisbeurs, maar een studievoorschot. Geen gift voor jou als je je diploma haalt, maar een terugbetaalverzoek. Yep, we hebben het hier over het leenstelsel.

Hoeveel studiefinanciering je kunt krijgen in de vorm van een studievoorschot, verandert ieder jaar. Klik hier als je wilt weten welk bedrag jij dit jaar maximaal kunt lenen.

Het maakt bij het leenstelsel trouwens niet uit of je nog thuis woont of je eigen plekje hebt. De uitwonende studiefinanciering is er niet meer. Iedere hbo- en wo-student kan hetzelfde maximumbedrag lenen.

Aanvullende beurs

Red jij het niet om rond te komen van een paar honderd euro aan studievoorschot? Dan kun je misschien een aanvullende beurs krijgen.

Met een aanvullende beurs kun je je woon- en leefkosten betalen. Of je hiervoor in aanmerking komt, hangt onder andere af van de hoogte van het inkomen van je ouders. Welke haken en ogen er nog meer aan deze vorm van stufi zitten en hoe hoog de beurs maximaal is, vind je op DUO.nl.

Ook voor de aanvullende beurs voor het hbo of wo geldt: haal je je diploma binnen tien jaar, dan hoef je deze studiefinanciering niet terug te betalen.

Collegegeldkrediet

Dan is er ook nog collegegeldkrediet. Dit krediet is, zoals de naam al zegt, bedoeld voor je collegegeld, en niet om je woon- of leefkosten te betalen. De ins en outs van collegegeldkrediet vind je op de website van DUO.

Studentenreisproduct

Als je een voltijd hbo- of wo-studie doet, kun je een studentenreisproduct aanvragen. Je kunt kiezen tussen een week- of weekendabonnement. Deze vorm van stufi wordt gezien als lening. Maar haal jij je diploma binnen tien jaar, dan wordt het een gift en hoef je niks terug te betalen. Volg je een deeltijdopleiding? Dan krijg je helaas geen ov-kaart. Maar let op: als je een duale wo- of hbo-opleiding doet, krijg je 'm weer wel.

Meer info over het studentenreisproduct vind je hier.

Last but not least: de ‘gewone’ lening

Krijg je geen aanvullende beurs als extra studiefinanciering? Dan kun je nog ‘gewoon’ lenen. Net zoveel als de hoogte van de aanvullende beurs. Meer over deze vorm van stufi vind je hier.

Let op: geld lenen, kost geld. Jawel. Hoe hoog de rente precies is op deze lening, kan elk jaar veranderen en dit vind je hier. Op deze pagina vind je ook een rekenhulp waarmee je berekent hoeveel je kunt lenen.

Waar kan ik studiefinanciering aanvragen?

Studiefinanciering aanvragen doe je via DUO.nl door in te loggen met je DigiD. Zodra je bent ingelogd op DUO krijg je een overzicht met hoeveel studiefinanciering je krijgt en op welke datum dit wordt uitbetaald. Maximaal geld lenen bij DUO hoeft trouwens niet. Je kunt als student ook minder lenen én tussentijds je lening verhogen, verlagen of stopzetten. Dit geef je allemaal aan op de website van DUO. Wanneer je je studiefinanciering moet aanvragen? Het is verstandig om je studiebeurs ruim twee maanden voor de start van je studie of opleiding aan te vragen. Zo weet je zeker dat je niks misloopt.

Hoe kan ik mijn studiefinanciering berekenen?

Studiefinanciering berekenen kan met de rekenhulp van DUO.

Tot welke leeftijd krijg je studiefinanciering?

Om te beginnen is het belangrijk om te zeggen vanaf welke leeftijd je recht hebt op studiefinanciering. Doe je mbo? Dan is de minimumleeftijd 18 jaar voor een beurs of lening. Voor hbo en universiteit is er geen minimumleeftijd. Wel moet je jonger zijn dan 30 als je stufi ingaat. Vanaf het moment dat je met je opleiding begint, heb je 4 jaar recht op studiefinanciering.

Wil je een opleiding volgen, maar heb je geen recht meer op reguliere stufi? Als je jonger bent dan 56 jaar kun je toch geld lenen via het levenlanglerenkrediet. Het levenlanglerenkrediet zorgt ervoor dat je jaarlijks geld mag lenen ter hoogte van je college- of lesgeld. Altijd leuk om te weten als je op latere leeftijd nog de studieboeken in wilt duiken. Je bent nooit te oud om te leren.

Wanneer is de uitbetaling van studiefinanciering?

Wanneer studiefinanciering komt is natuurlijk een belangrijke vraag voor jou als student. De uitbetaling van studiefinanciering gebeurt aan het eind van iedere maand. De betaaldata van de studiefinanciering zijn altijd tussen de 21ste en 24ste van de maand. Op de website van DUO vind je de exacte betaaldata van je stufi. Handig, want dan kun je ze gelijk in je agenda zetten.

Hoe lang heb ik om mijn studiefinanciering terug te betalen?

Maar wanneer moet je je studiefinanciering terugbetalen? Hoeveel tijd je hebt om je studiefinanciering terug te betalen, hangt ervan af of je onder het oude stelsel valt of het 'nieuwe' leenstelsel. Ben je nog van de oude garde, dan mag je er 15 jaar over doen. Val je onder het leenstelsel, dan heb je 35 jaar de tijd.

Wanneer moet je je studiefinanciering stopzetten?

Wel zo belangrijk, je studiefinanciering op tijd stopzetten. Zet ‘m uiterlijk stop op de eerste dag van de maand waarin je geen stufi meer wilt of mag ontvangen. Wat gebeurt er als je je studiefinanciering niet op tijd stopzet? Dan heb je te veel geld ontvangen en heb je een schuld. Dit geld moet je natuurlijk ook weer terugbetalen. Zet die dag dus meteen in je agenda, want ook al ben je maar één dag te laat, het volgende moment om je studiefinanciering stop te zetten is dan pas de eerste dag van de volgende maand. Daar zit je niet op te wachten.

Hoe zit het eigenlijk met een studieschuld en hypotheek?

Een studieschuld telt wel mee bij het berekenen van een hypotheek. Als je een hypotheek aanvraagt, wordt er gekeken naar jouw oorspronkelijke schuldbedrag. Hoeveel je al hebt afgelost, doet er niet toe. Waarom? Omdat je tijdens je aflosperiode maandelijks hetzelfde bedrag kwijt bent. Het bedrag daalt niet naarmate je studieschuld minder wordt. Soms is je studieschuld ook aftrekbaar van de belasting. Je moet dan alleen zelf over veel geld beschikken. Als je wilt weten of je hiervoor in aanmerking komt, moet je dat goed controleren bij je belastingaangifte. Wel zo handig.

Oud stelsel versus leenstelsel

Wat er wel toe doet, is of je hebt geleend tijdens het oude stelsel of tijdens het leenstelsel.

Als je gestudeerd hebt tijdens het oude stelsel, val je onder de terugbetalingsregels van vóór 2018. Je hebt dan maximaal vijftien jaar om je schuld terug te betalen en voor jou geldt een wegingsfactor van 0,75%. Wat houdt dit precies in?

Stel: je hebt een studieschuld van € 7.500,-. Dan wordt ervan uitgegaan dat je 0,75%van die € 7.500,- iedere maand aflost. Oftewel: € 56,25 die je niet aan woonlasten kunt besteden.

Heb je gestudeerd tijdens het leenstelsel, dan val je onder de terugbetalingsregels vanaf 2018. Je hebt 35 jaar om je studieschuld af te lossen en een wegingsfactor van 0,45%. Als je dan een studieschuld van € 7.500,- hebt, wordt ervan uitgegaan dat je € 33,75 per maand kwijt bent aan het aflossen.

Deels onder het oude stelsel en deels onder het leenstelsel? Dan is het maar net voor welke terugbetalingsregels jij gekozen hebt: die van het oude stelsel of die van het leenstelsel.

Wil jij nog meer weten over studiefinanciering? Check dan de website van DUO, de uitbetaler van studiefinanciering. Je kunt er niet alleen studiefinanciering aanvragen, maar ook alle ins en outs vinden.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om werken en studeren te combineren. Meer informatie hierover kun je vinden op Jobbird.

Klaar om te solliciteren!

Wil jij nog een extra centje verdienen naast je studiefinanciering? Bekijk dan ons aanbod vacatures en start met solliciteren.