Studiefinanciering

Ga jij studeren? Dan kun je waarschijnlijk studiefinanciering aanvragen. Klinkt nice, maar voordat je onbezorgd het goede studentenleven induikt, is het goed om helder te hebben hoe stufi werkt en met welke regels voor terugbetaling je eventueel te maken krijgt. Want is het voor jou wel gunstig om stufi aan te vragen? Wordt het een afstudeercadeautje van de overheid als jij je diploma haalt? Of heb jij straks dat felbegeerde papiertje op zak, inclusief torenhoge studieschuld? Hoe zit het dan met aflossen? En kun je nog wel een huis kopen? Dit en meer lees je hieronder.

Wat is studiefinanciering eigenlijk?

Studiefinanciering (stufi) is geld dat je als student van de overheid kunt krijgen óf lenen om te kunnen studeren. De overheid heeft stufi in 2000 in het leven geroepen om iedereen een kans te geven om te kunnen studeren. Waar studiefinanciering van betaald wordt? Belastingcenten. Wat de stufi precies inhoudt, hangt van je situatie af. In het ene geval is stufi bijvoorbeeld een studentenlening die je later moet terugbetalen. En in het andere geval wordt het bedrag dat je geleend hebt omgezet in een gift als je je diploma binnen tien jaar haalt.

Basisbeurs, aanvullende beurs, collegegeldkrediet: op welke studiefinanciering heb ik recht?

Om als student studiefinanciering te krijgen, moet je allereerst max. 30 jaar oud zijn én de Nederlandse nationaliteit hebben. Dubbel check? Dan hangt van jouw situatie af op welk soort studiefinanciering je recht hebt:

 • Ga je op mbo-, hbo- of wo-niveau studeren?
 • Aan welke studie ga je beginnen?
 • Wat verdienen je ouders?

Hieronder vind je per situatie welke stufi jij kunt aanvragen: basisbeurs, aanvullende beurs, studievoorschot, collegegeldkrediet of een ‘gewone’ lening.

Studiefinanciering mbo-student

Basisbeurs mbo

Ga je een mbo-opleiding volgen, dan kun je als studiefinanciering een basisbeurs aanvragen. De basisbeurs mbo valt onder de prestatiebeurs. Oftewel: als jij je diploma in the pocket hebt, wordt je basisbeurs een gift en hoef je ’m niet terug te betalen.

Welk bedrag jij per maand ontvangt aan basisbeurs hangt af van je studieniveau en woonsituatie. Als je bijvoorbeeld op kamers zit, krijg je meer dan als je nog thuis woont. De hoogte van de basisbeurs mbo verandert ieder jaar. Hoe hoog de basisbeurs nu is, vind je hier bij DUO.

Ga jij binnenkort studeren? Dan kun je via deze pagina meteen je studiefinanciering aanvragen.

Aanvullende beurs mbo

Red je het als mbo-student niet met alleen de basisbeurs, dan is er nog de aanvullende beurs. Of je recht hebt op deze vorm van studiefinanciering hangt wel af van onder andere het inkomen van je ouders. Meer over de aanvullende beurs vind je op de website van DUO.

Weet je niet zeker of je recht hebt op de aanvullende beurs? Doe dan alsnog de aanvraag voor deze studiefinanciering. Dan krijg je vanzelf bericht of je ’m krijgt of niet. Doe de aanvraag wel ruim drie maanden voordat je mbo-opleiding begint, want de check kan een hele tijd duren.

Goed om te weten: Als je een mbo3- of mbo4-opleiding volgt, een aanvullende beurs hebt en binnen tien jaar je diploma haalt, wordt de aanvullende beurs omgezet in een gift en hoef je deze niet terug te betalen. Als je een mbo1- of mbo2-opleiding volgt, is de aanvullende beurs altijd een gift.

Studentenreisproduct

Als mbo-student kun je een studentenreisproduct aanvragen om gratis of met korting doordeweeks of in het weekend met het ov te reizen. Volg je een mbo1- of mbo2-opleiding, dan is het studentenreisproduct altijd gratis. Doe je een mbo3- of mbo4-opleiding, dan wordt het gezien als lening. Maar haal jij je diploma binnen tien jaar, dan hoef je voor je ov-kaart niks terug te betalen.

Meer info over het studentenreisproduct vind je hier.

Studiefinanciering hbo- of wo-student

Geen basisbeurs, maar een studievoorschot

Ga je de hbo- of wo-collegebanken in, dan heb je het iets slechter getroffen qua studiefinanciering. Jij krijgt namelijk geen basisbeurs, maar een studievoorschot. Geen gift voor jou als je je diploma haalt, maar een terugbetaalverzoek. Yep, we hebben het hier over het leenstelsel.

Hoeveel studiefinanciering je kunt krijgen in de vorm van een studievoorschot, verandert ieder jaar. Klik hier als je wilt weten welk bedrag jij dit jaar maximaal kunt lenen.

Het maakt bij het leenstelsel trouwens niet uit of je nog thuis woont of al je eigen boontjes dopt. De uitwonende beurs is er niet meer. Iedere hbo- en wo-student kan hetzelfde maximumbedrag lenen.

Aanvullende beurs

Red jij het niet om rond te komen van een paar honderd euro aan studievoorschot? Dan kun je misschien een aanvullende beurs krijgen.

Met een aanvullende beurs kun je je woon- en leefkosten betalen. Of je hiervoor in aanmerking komt, hangt onder andere af van de hoogte van het inkomen van je ouders. Welke haken en ogen er nog meer aan deze vorm van stufi zitten en hoe hoog de beurs maximaal is, vind je op DUO.nl.

Ook voor de aanvullende beurs hbo of wo geldt: haal je je diploma binnen tien jaar, dan hoef je deze studiefinanciering niet terug te betalen.

Collegegeldkrediet

Dan is er ook nog collegegeldkrediet. Dit krediet is, zoals de naam al zegt, bedoeld voor je collegegeld, en niet om je woon- of leefkosten te betalen. De ins en outs van collegegeldkrediet vind je op de website van DUO.

Studentenreisproduct

Als je een voltijd hbo- of wo-studie doet, kun je een studentenreisproduct aanvragen. Je kunt kiezen tussen een week- of weekendabonnement. Deze vorm van stufi wordt gezien als lening. Maar haal jij je diploma binnen tien jaar, dan wordt het een gift en hoef je niks terug te betalen. Volg je een deeltijdopleiding? Dan krijg je helaas geen ov-kaart. Maar let op: als je een duale wo- of hbo-opleiding doet, krijg je 'm weer wel.

Meer info over het studentenreisproduct vind je hier.

Last but not least: de ‘gewone’ lening

Krijg je geen aanvullende beurs als extra studiefinanciering? Dan kun je nog ‘gewoon’ lenen. Net zoveel als de hoogte van de aanvullende beurs. Meer over deze vorm van stufi vind je hier.

Let op: geld lenen, kost geld. Jawel. Hoe hoog de rente precies is op deze lening, kan elk jaar veranderen en vind je hier. Op deze pagina vind je ook een rekenhulp waarmee je berekent hoeveel je kunt lenen.

Waar kan ik studiefinanciering aanvragen?

Studiefinanciering aanvragen doe je via DUO.nl door in te loggen met je DigiD. Maximaal lenen bij DUO hoeft trouwens niet. Je kunt als student ook minder lenen én tussentijds je lening verhogen, verlagen of stopzetten.

Hoe kan ik studiefinanciering berekenen?

Studiefinanciering berekenen kan met de rekenhulp van DUO.

En de uitbetaling van studiefinanciering?

De uitbetaling van studiefinanciering gebeurt aan het eind van iedere maand. De exacte studiefinanciering-data vind je hieronder. Kun je ze gelijk in je agenda zetten.

Betaaldata studiefinanciering 2019:

 • 24 januari
 • 22 februari
 • 22 maart
 • 24 april
 • 24 mei
 • 24 juni
 • 24 juli
 • 23 augustus
 • 24 september
 • 24 oktober
 • 22 november
 • 20 december

Hoe lang heb ik om mijn studiefinanciering terug te betalen?

Hoe veel tijd je hebt om je studiefinanciering terug te betalen, hangt er vanaf of je onder het oude stelsel valt of het 'nieuwe' leenstelsel. Ben je nog van de oude garde, dan mag je er 15 jaar over doen. Val je onder het leenstelsel, dan heb je 35 jaar de tijd.

Hoe zit het eigenlijk met een studieschuld en hypotheek?

Een studieschuld telt wel mee bij het berekenen van een hypotheek. Als je een hypotheek aanvraagt, wordt er gekeken naar jouw oorspronkelijke schuldbedrag. Hoeveel je al hebt afgelost, doet er niet toe. Waarom? Omdat je tijdens je aflosperiode maandelijks hetzelfde bedrag kwijt bent. Het bedrag daalt niet naarmate je studieschuld minder wordt.

Oud stelsel versus leenstelsel

Wat er wel toe doet, is of je hebt geleend tijdens het oude stelsel of tijdens het leenstelsel.

Als je gestudeerd hebt tijdens het oude stelsel, val je onder de terugbetalingsregels van vóór 2018. Je hebt dan maximaal vijftien jaar om je schuld terug te betalen en voor jou geldt een wegingsfactor van 0,75 procent. Wat houdt dit precies in?

Stel: je hebt een studieschuld van € 7.500,-. Dan wordt ervan uitgegaan dat je 0,75 procent van die € 7.500,- iedere maand aflost. Oftewel: € 56,25 die je niet aan woonlasten kunt besteden.

Heb je gestudeerd tijdens het leenstelsel, dan val je onder de terugbetalingsregels vanaf 2018. Je hebt 35 jaar om je studieschuld af te lossen en een wegingsfactor van 0,45 procent. Als je dan een studieschuld van € 7.500,- hebt, wordt ervan uitgegaan dat je € 33,75 per maand kwijt bent aan aflossen.

Deels onder het oude stelsel en deels onder het leenstelsel? Dan is het maar net voor welke terugbetalingsregels jij gekozen hebt: die van het oude stelsel of die van het leenstelsel.

Wil jij nog meer weten over studiefinanciering? Check dan de website van DUO, de uitbetaler van studiefinanciering. Je kunt er niet alleen studiefinanciering aanvragen, maar ook alle ins en outs vinden.