Newsroom

Persberichten

Bram Bosveld: 'Laat uitzendkrachten niet de dupe worden van de NOW-regeling'

09-04-2020

Minister Koolmees van Sociale Zaken streeft gelijkheid op de werkvloer na. Daarom wordt overal uitdrukkelijk vermeld dat de NOW-regeling ook geldt voor oproep- en uitzendkrachten. Helaas blijkt dit niet te kloppen. Want niet elk uitzendbureau krijgt steun, waardoor sommige uitzendkrachten buiten de boot vallen. 

Geen steun voor groeibedrijven

Dat zit zo: om in aanmerking te komen voor compensatie uit de NOW-regeling, moet een onderneming 20% omzetverlies lijden ten opzichte van 2019. Dat zet groeibedrijven buiten spel. Want groeibedrijven groeien maand over maand. Ze starten het nieuwe jaar beter dan het voorgaande jaar. Wil je dus ten opzichte van het jaar ervoor 20% omzetverlies lijden, dan is dat in werkelijkheid veel meer.  

YoungCapital is zo’n groeibedrijf. Onze omzet daalt wel degelijk sterk, maar omdat we zijn gegroeid tot de intelligente lockdown, komen we momenteel niet in aanmerking voor steun. 

Misschien denk je nu: maar als je geen 20% verlies ten opzichte van 2019 lijdt, dan gaat het toch goed met je? Dan heb je toch ook geen steun nodig? Maar dat klopt niet, want omzet zegt niks over hoeveel je overhoudt. 

Zoals bij alle uitzendbureaus, bestaat de omzet voor het grootste deel uit de loonkosten van de uitzendkrachten en zijn de marges klein. Wij hebben er daarnaast voor gekozen de marge die we overhouden zoveel mogelijk te investeren in het aannemen van extra personeel, omdat wij groei verwachtten. Als de groei vervolgens door corona omslaat in krimp, daalt de marge dus vele malen sneller dan de omzet, omdat je kosten gelijk blijven.

NOW-regeling discrimineert

Dus hebben we geen keuze: we moeten uitzendkrachten voor wie het werk stopt, naar huis sturen of door bemiddelen naar ander werk bij een andere opdrachtgever. 

En daarmee ontstaan verschillen op de werkvloer. Want het gebeurt vaak dat bedrijven met meerdere uitzend partijen samenwerken. Ik neem de KLM als voorbeeld. De KLM heeft zelf mensen in dienst en werkt met onder meer de uitzendbureaus Randstad en YoungCapital. 

Het werk bij KLM ligt helemaal stil. Dit gebeurt er met de mensen die bij KLM werken:

  • KLM-medewerkers zitten thuis en worden doorbetaald conform contract, want KLM maakt aanspraak op de NOW-regeling.
  • De uitzendkrachten die via Randstad voor KLM werken, zitten thuis en worden doorbetaald. Want ook Randstad maakt aanspraak de NOW-regeling,
  • De uitzendkrachten die via YoungCapital voor KLM werken, worden naar YoungCapital teruggestuurd, want YoungCapital maakt geen aanspraak op de NOW-regeling. Terug bij ons, hebben ze twee opties:

1) Wij kunnen ander werk voor ze vinden. 

2) Wij kunnen geen ander werk voor ze vinden. 

Onze uitzendkrachten zijn de dupe. Want natuurlijk bemiddelen wij zoveel mogelijk door naar ander werk, maar toch komt een groot deel thuis te zitten, zonder loon, met een uitkering. En die betreft maar 70% van het laatstverdiende loon, veel minder dan wat hun collega’s van KLM en Randstad krijgen. 

Gelijk werk, ongelijke steun?

Onze uitzendkrachten doen hetzelfde werk als de uitzendkrachten van Randstad of het vaste personeel van KLM. Volgens de wet hebben zij dan ook recht op gelijke beloning voor gelijk werk. Hoe kan het dan nu ineens verschil maken voor welke uitzendorganisatie je werkt? 

Onze minister, de voorvechter van ‘gelijk werk, gelijk loon’, creëert met de NOW-regeling ongelijkheid onder uitzendkrachten. Helaas is het ons en onze branchevereniging (ABU) (nog) niet gelukt om hier een goede oplossing voor te vinden. In mijn optiek moet dit niet zo moeilijk zijn. De omzetdaling van de opdrachtgever (in dit voorbeeld dus de KLM) zou leidend moeten zijn. Niet de omzetdaling van de uitzendorganisatie. 

Perverse prikkel

Hiermee los je niet alleen ongelijkheid op, maar ga je ook misbruik tegen. Want op deze manier ontstaat voor uitzendbureaus een perverse prikkel om die 20% verlies te halen. Als jij maar 18% omzetverlies verwacht en je stopt met een paar grote klanten, dan krijg je steun, terwijl je daarmee je eigen uitzendkrachten in de kou laat staan, omdat je hen hun werk afneemt.

Hierbij dan ook een dringend verzoek aan de minister om de NOW-regeling voor uitzendkrachten aan te passen. Alleen op deze manier kunnen we aan de oproep van de uitzendkrachten en vakbonden voldoen en inkomenszekerheid bieden.

Wil je meer lezen over hoe de NOW-regeling flexkrachten buitenspel zet? Dan raad ik deze column aan van Paul Haarhuis. 

Share me!